Cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Pochopím možná ještě přátelské upozornění a "nabídku vhodných služeb", ale cokoli dalšího je už za hranou.
ISP má dodávat konektivitu a co se na ní přenáší nemá co řešit, pokud to po něm není vyžadováno smlouvou nebo právním předpisem (např. hazardní weby). Chápu že je to někdy tristní pohled na to že se tam přenáší zjevné útoky, ale ... nevyřeším všechno zlo světa. Nevezmu si domů všechny hladové černoušky, nevezmu si domů všechny pejskya kočicky z útulků, stejně tak nezabráním všem provozovatelům NT serverů aby ty kostlivce vystavovali do internetu.
Analogicky když provozuji hospodu, mám dodávat objednané jídlo a není mou úlohou řešit že tenhle tlusťoch by si deset knedlíků dávat neměl, protože to zvýší riziko předčasné smrti. Mám zákonnou povinnost nenalévat podnapilým-nemám ale povinnost řešit kolik si kdo dal knedlíků. Přijde špekoun kterému bych měl prodat leda salát s vodou a chce bůček a dvacet knedlíků? Proč ne. Přijde provozovatel NT serveru a koupí stomageabit a potom si přes to nechá vykrádat data? Proč ne...v čem je mezi těmito situacemi rozdíl? ISP je kulové do toho zda je ta linka vytěžována torrentem nebo portscanem-zákazník si konektivitu zaplatil, stejně jako si tlušťoch v hospodě zaplatil svůj bůček s dvaceti. Neříkám že je to krakonosova motivace, ale kdykoli jsem se já v praxi setkal s tím že isp "řešil bezpečnost", bylo to nakonec jen a pouze proto aby neměl velké náklady na konektivitu. O bezpečnost nešlo, takže to byla navíc vždy falešná dobročinnost.
Kdybych šel ještě dále, kdy začnete sledovat zda si zákazníkova dcera nedomlouvá rande s úchylákama, abyste taky zákazníka "v zájmu vyššího dobra" blokli? A co když bude zákazník často navštěvovat eshop s tabákem - také ho střihnete, aby neumřel na rakovinu plic? ISP má dodávat internet, ne si hrát na spasitele.
Tenhle aktivismus je zlo. Ostatně víte kulové zda tam klient nemá vědomě honeypot a moc dobře ví o tom že se na server útočí. Není to váš problém, nikdo nečeká že to budete řešit.
Pochopil bych kdyby ten blacklist krakonos začal nabízet jako službu, proč ne, O2 také nabízí jakýsi směšný DNS filtr. Ale dělá to transparentně.
myghael firma kde nás poslali někam už dnes neexistuje - tam ale bylo špatně víc věcí než jen kritická data na stroji s Windows NT vystaveném do internetu.
Tohle jsi napsal hezky. Vyřešil to trh, ne ingerence providera. A tak to má být. Kdybys té firmě tehdy pomohl-tak by to na výsledku nic nezměnilo. Každý svého štěstí strůjcem.