Provozuju doma Home Assistant a jako hlavní výhodu vidím v možnosti integrace jinak naprosto izolovaných a uzavřených výrobků - jako třeba Netatmo meteostanice, Xiaomi zařízení (smart světla, vysavač, čistička vzduchu...) nebo Bosch myčka (vyčítání zbývajícího času atd). Přispíval jsem i do toho vlánka na rootu jak zde bylo linknuto.
Moc si nedokážu představit mít to postaveno na nějakém "profi" systému, kde musím ke každé blbosti mít čidlo za X tisíc a další speciální akční člen, když tady můžu, jak jsem psal, ovládat věci jako smart světla a nastavovat jim třeba jinou teplotu barvy světla dle denní doby (to chci vidět jak uděláte s nějakým profi řešením....ono už jen najít stropní světlo co by šlo jen normálně stmívat jinak než přibaleným dálkáčem není sranda..)
Samozřejmě nevýhodou je "komunitní projekt", obecně čerstvost tohoto systému (občas změní třeba konfiguraci nějaké komponenty co před půl rokem měla jiný zápis konfigurace), díky čemuž se to rozbije). No a pak z principu to, že to komunikuje napůl oficiálně nebo totálně neoficiálně s věcma, který vůbec nejsou určeny pro takovéto ovládání (buď přímo jako s Xiaomi vysavačem kde musí člověk z mobilu vyextrahovat nějaký "token" kterým se podepisuje komunikace, nebo přes cloud u věcí typu Netatmo, kde to jede přes jejich API). No a pak výrobce udělá nový firmware/něco změní a je to v háji. Tohle jsou samozřejmě ale věci, co s profi systémem ani nemůžete myslet že uděláte, tak to beru jako takový bonus....
Kdyby někoho něco o tm home assistentu zajímalo tak tu klidně napište...
EDIT: hodím sem rovnou co provozuju konkrétně já:
Světla:
- v noci se dle pohybového čidla v chodbě (bez oken) rozsvítí jen na malou intenzitu. Ve dne se rozsvítí na plno. Den/noc je definováno buď podle času, nebo teď to mám dle ostatních světel. Pokud je někde jinde v bytě rozsvíceno, tak je to považováno za "den" (to jsem předělával kvůli "mírně" rozhozenému časovému pojetí s novorozencem, kdy pro nás "den" byl i v 1 v noci...
- ovládání jasu světel: na stěně jsou tlačítka a pokud se zmáčkně 1x, tak je normální režim, pokud 2x, tak je noční režim. Pokud 3x, tak je to maximální jas
- teplota barvy světel se mění dle denní doby - ráno začíná spíš modřejší, večer spíš žlutější
- U vchodových dveří tlačítko na zhasnutí všech světel když se někam odchází
Robotický vysavač:
- Mám Xiaomi roborock s50 a oficiálně jde ovládat jen aplikací na mobilu, což je user fiendly jak osina v zadku. Takže mám v každé místnosti tlačítko, kdy po zmáčknutí vysavač přijede, vysaje tu konkrétní místnost a odjede. U vchodových dveří tlačítko na vysátí celého bytu když někam odcházíme
- Zároveň se v dané místnosti spustí čistička vzduchu na 100% po dobu vysávání
Čističky vzduchu:
- Opět Xiaomi a opět jdou ovládat (skoro) jen z mobilu. Takže zase na čističce přilepené tlačítko co dle počtu stisknutí nastaví výkon. Takže 1stisknutí = normál, 5 zmáčknutí = plný výkon
- S čističkou další související věc - čistička se spustí na 100% jakmile se zdetekuje zapnutá sušička na prádlo (strašně se z ní práší a je všude bordel z prádla). Detekce je vyřešená "intelignetní zásuvkou", která monitoruje spotřebu. Při zvýšení spotřeby se čistička zapne a při snížení se zase uklidní na defaultní režim.
Detekce CO2:
- CO2 se měří v Netatmo meteostanici a dle koncentrace se mění barva LEDpásku so leží v kuchyni nahoře na skříních a svítí do stropu. Je tak hned vidět jestli je potřeba víc větrat...
Klimatizace:
- opět klimatizace má sice wifi, ale olvádání přes LG aplikaci je totální hrůza. Tak jsem do klimatizace nacpal ESP32 vývojovou desku a infra LEDku. LEDka vysílá příkazy do IR přijímače klimatizace.
Tlačítka a snímače:
- Všechno je wireless. Ty čističky, vysavač, světla atd jsou z principu wifi a tlačítka/vypínače jsou zigbee a to buď přímo "off the shelf" Aqara (xiaomi), případně kvůli designu je to vykuchaný Aqara tlačítko a elektronika přidělaná zezadu na ABB Tango vypínač s větší baterkou (nemá smysl používat CR2032, když se tam vlezou 2xAAA).
*Další snímače jsou senzory zaplavení (takový malý puk s CR2032) a pak detektory kouře (ty mám primárně aby prostě řvaly lokálně a vzdálená notifikace je takový bonus)
Co nefunguje úplně 100%/ chtělo by dodělat:
- pro notifikace by to chtělo GSM modem na posílání SMS. Zatím mi to posílá jen email, což v případě výpadku napájení nevím jak moc projde ikdybych já to zálohováno měl (Vodafone/UPC nemá nic moc zálohovaného)
- se světlama jsou občas problémy že se odpojí z wifi...a když třeba restartnu wifi router tak se připojí tak půlka. Dál jsem to nějak neřešil - jako třeba spustit wifi oddělenou jen pro ně na jiným HW (třeba si to nerozumí s mikrotikem nebo s dalšíma 30 věcma co na té stejné wifi jsou atd atd)
- dřív jsem měl problémy s těma zigbee věcma že nereagovaly občas na zmáčknutí, ale v poslední době už to funguje v pohodě mám dojem
- zigbee má ale dost naprd dosah (jede to na 2,4GHz). Do většího bytu, nedejbože baráku by bylo potřeba několik zigbee-routerů (který tu mám taky, jelikož je tam i nějaký limit maximálního počtu zařízení na jeden ten router/koncentrátor). Tady bych místo zigbee ocenil něco jednosměrného na 433/868MHz co prostě jen vysílá svůj kód ala ovladač na garážový vrata...
- oběcně problém je všechno na baterky - ačkoliv tam ty baterky vydrží třeba 2 roky, tak pokud máte třeba 20 věcí, tak v průměru každej měsíc měním baterku....Proto jsem pár těch věcí kde to jde předělal z CR2032 na CR123, která má tak pětinásobnou kapacitu. Samozřejmě tohle jde jen někde - třeba u vypínače co je schovanej v krabici ve stěně kde je místo...
No a pak tam mám spoustu čidel teploty (ať už jen solo čidlo, nebo teplota načtená ze zmíněných čističek nebo stolních hodin co mají bluetooth).
Pak třeba přes SNMP z Mikrotiku vyčítat prakticky libovolný údaj a dát si to do grafu třeba...
Třeba mi přijde zajímavé vidět průběh teploty v ledničce po tom, co tam manželka strčí hrnec s teplou polívkou a podobně 😃
... nebo teplota ve skříni co je přes celou stěnu u nezateplené stěny domu - to jak v zimě dost mrzlo, tak tam bylo 9°C a 95% vlhkost..
... nebo monitoring spotřeby nějakého zařízení v grafu (třeba když lednička odmražuje tak vyletí spotřeba na 200W na 20minut...