Příště prosím anglicky, ale tohle jsem zvládnul, díky za obrázky. Obecně ale neznám českou terminologii. Máš tedy typ Basic - to ani není RAID. To je oficiálně migrovatelné na RAID1 (viz https://kb.synology.com/en-us/DSM/help/DSM/StorageManager/storage_pool_change_raid_type?version=7)
Disku který tam teď je říkejme "stávající disk"
Disku který je nový říkejme "budoucí disk"
Píšeš "abych potom mohl ten disk vyndat", chápu tedy zadání tak že chceš dosáhnout stavu kdy tam opět bude jediný disk, ale větší.
Tedy, co lze podporovaně je přidat tam druhý disk (stejně velký nebo větší) a převést na RAID1, na to je normálně wizard. Následně stávající disk vyndat a mdadm vysvětlit že to nadále bude RAID0 a následně roztáhnout. To chce umět s mdadm, trochu prasárna, ale jde to. Nicméne pro tebe zbytečně risky.
Možná menší prasárna, byť s odstávkou:
Vložit budoucí disk.
Založit na něm nový prázdný SHR-1 svazek přes celý disk.
Systémová partition se namirroruje sama (system partition je vždy RAID1)-logicky aby to naběhlo z jakýmkoli jedním diskem.
Přesunout na něj všechny foldery (normálně v control panel změnit folder location, pozor po dobu přesunu bude složka folder nedostupný)
Důrazně bacha na následující:
-iSCSI LUNy je třeba ošetřit, beru to tak že jsem je na obrázcích neviděl a tedy že tam žádné nemáš. Pokud máš, tak upřesnit.
-je třeba ošetřit balíčky-některé se instalují na volumex, nikoli na system partition - doplň prosím jaké tam máš balíčky (defaultní mne nezajímají, zajímají mne ty nad rámec základních, u některých je to na reinstall balíčku nebo mv folderu s balíčkem (/volumex/@appstore na /volumey)
Pokud se na koneci rozhodneš pro secure wipe stávajícího disku, nepřerušovat proces, jinak ti zůstane zamčený na úrovni SATA disku.
Tedy:
Doplń info o balíčcích.
Doplň info zda je to model který umí hotplug nebo ne.
Napiš kterou cestu sis vybral a rozepiš postup jak to plánuješ.
Plán ti buď schválíme nebo neschválíme, následně to provedeš.
Pokud je to kriticky důležitý NAS:
-Doplň info zda je budoucí disk prázdný nebo zda na něm někdy něco bylo a zda byl otestován zda není v háji už z výroby. Podle toho se vymyslí kde a v čem se udělá napřed test.
Rozumný člověk to dělá se zálohou-alespoň hyperbackupem. Pokud nemáš vlastní syno kam to dát, někde si nějaké půjč pronajmi, nebo C2, zálohy hyperbackup šifruje, není potřeba se toho bát.