Nová technologie - 60 GHz
kozlicek Slibuje mi rychlost 300 Mbit a atd. Je to reálné?
kurkovec2 Je to asi STARNET. Pokud je to na vesnici, tak těch 300Mbit je skoro reálných dokud se nepřipojí víc lidí a nebo nezačně padat sníh. Pak už to reálné není.
Ve městě, kde to mají napojeno poblíž zakončení optiky, tak to celkem jede. Otázka je zase spolehlivost, protože se s montáží vůbec neserou.
Optika u nás vůbec není. Slibují, že tam bude stále 300 Mbit a podobné. Ale nechce se mi tomu vůbec věřit.
Ano, je to někdo z koncernu ALLSTAR.
- Upraveno
kurkovec2 smířil bych se s tím že optika prostě ve spousta vesničkách v dohledné době nebude a proč by taky když právě pro ty vesničky jsou tyhle vysokokapacitní MPT jako dělané, ale jak píšu podstatné je to dobře nainstalovat a samozřejmě mít kvalitní přívod na vysílač což je mnohdy problém třeba kvůli velkým vzdálenostem k optice která je ve městech.
pokud však borci dávají každému 300Mb tak to aby na tom vysílači měli tak přívod 2Gb aby to nějaký jouda večer nestrhnul o přívodu 2Gb dost pochybuji.
takže asi to bude až 300Mb večer to může být klidně i 20Mb a k tomu PLko co já vim
- Upraveno
boovik Ano optika je budoucnost o tom zadna, ale stejne reci se vedly o VDSL pred 10ti lety a VDSL na stejnych dratech uz jede 100Mbit jak z praku a to skoro vsude jsou ty draty 4 protoze ADSL, takze pro ne nebude postupne problem tam davat i ty 250Mbit a komu to nestaci je fakt exot, tolik doma spouste lidi ani Wi-Fi neprenese realne, protoze co? Protoze spousta lidi ani nevi, ze se pocitac pro hrani da pripojit kabelem, ale heslo Wi-Fi prece snese vse je fakt hodne usmevne.
ladik No asi to je mimo diskuzi k 60Ghz, ale xDSL technologie je teď na úrovni jen díky optice a predřazením dslamu tím že k zákazníkovi dostanou blíže. Dále využítí boundigu na delších trasách a to jim umožnili mi jako ISP že jse jim uvolnili dráty :-D. xDSL jo přechodový článek k optice přeci jen zakopat tolik km optiky je finančně nesmysl pokud se na tom nebudou podílet všichni velcí ISP.
Dale k WiFi je jen pro mobily, nb a zařízení co nepotřebují stabilní datový tok. Dneska je budoucnost v stream službách a lidi co jsi netahají kabely a lidi kteří věří elektrikářům, že WiFi řeší všechno, budou opět rekonstruovat své byty a domy aby k TV dostali stabilní datový tok nezávisle na operátorovy.
Mně když navrhuji rozvody pro dům nebo byt my nadávají že k TV táhnu UTP a koaxial že je to drahý.
Delam nekolikrat do mesice novostavbu a vzdy taham do kazdeho pokoje strukturku a rack v technicke mistnosti, jinak na to lidem kaslu.
Kolik dneska stojí Eric 80ghz v 2gbit? Dá se do spousty vesnic dostat 2Gb za fajn cenu. Jasně Allstar kterej používá bth, na "symetrický" Gigo je jiná liga. ( Ano mají tím skočeno cca 8-10km ) - jak je to s funkčností si dovedete představit.
Na druhou stranu mají to jako vstupenku ve chvili kdy naberou klienty berou fiber.
Dneska je i do spousty horských vesnic fiber díky cetinu. Jen se to malým ISPkum nevyplati. 0,5gbit konektivita stala 8000,- měsíčně.
okoun špatná cena není ale .. když si spočítaš že tam máš 100 domácnosti které ti platí cca 300,- měsíčně. Už je to velký náklad. Navíc se dá říct že potenciál růstu moc není - sem tam pripojis novou rodinu co koupi dum po starousedlíkovi.
Developeri staví o 4 vesnice a vedle poblíž lyžařského areálu. Prima viditelnost není takže ani nevyužijes linku dejme tomu pro firemní / garantované přípojky v developersky zajímave části.
Skok na 6km s rstp a 10ghz zálohou ... Po 95% času to jede po 80tce a když prší tak to rstpko přepne na 10ghz se sníženou kapacitou ale i tak je to lepší jak kdyby to umřelo úplně.