ja to upravím přesněji
milionem to začíná :-)
ja to upravím přesněji
milionem to začíná :-)
Asi budu muset od někoho dostat do hlavy abych to pochopil, ale tohle mě prostě fakt uniká proč máte tahat optiku do lokality kde je 100 domů když jsou dnes dobré nástroje na to tam dostat prakticky stejnou kvalitu po bezdrátu. Přesně na tohle ten bezdrát je, dát ho na málo zastavěné území, kde chodí parádně, tak proč opt? Ano bezdrát ve městě, kde máte přeplněné pásmo nemá co dělat ale tohle je úplně něco jiného...
Tyhle ideály vás přejdu v momentě když zákazník ukončí službu protože mu začně něco blbnout doma kvůli jeho blbosti a prostě s tím nic neuděláte protože to ani kolikrát nehlásí a rovnou pošle výpověď. Tenhle wow! efekt u lidí když jim uděláte novou přípojku je jak u optiky tak u bezdrátu stejný, je ale otázka jak dlouho vydrží viz to co píšu o domácích problémech
Iny kraj chlapci...tuto u nas to v takom meritku pre male firmy nema ziadny zmysel. Skor ci neskor nam vsade pride telekom ci uz zemou alebo vzduchom. V nasom smere sme par rokov dozadu kupili samohybnu 8 ton montaznu plosinu na montaz koaxov a optiky po stlpoch, nic moc ine nema zmysel. Ked treba kopat zavolame plateneho bagristu a za slusnu cenu vykope. Taktiez si myslim, ze aj u vas je to len otazka casu, kedy sa bude tahat ofic. po stlpoch. Potom prejde to nadsenie a usmev ked tam po stlpoch pride dalsi hrac a zacne boj. Do zeme sa oplati naozaj pri vysokom pocte zaujemcov, ktory je ale vzdy otazny a taktiez pokial vam tam isto dlhodobo nikto nepride co tiez nieje mozne nijako zarucit. Moznam lokality kde takto fungovali firmy dlhe roky, starostovia blokovali ako len mohli plany telekomu na rozkopavku ale po tych rokoch to uz prasklo a nevedia to dalej blokovat, takze prisiel telekom a pretaca.
Jop, este by ma strasne zaujimalo ci pri takomto dobrom tempe to kopete na poctivych 60cm...pochybujem, bagrom priamo v dedine dost riskantne, vzhladom na to, ze v tejto hlbke byvaju casto pripojky elektriky ci plynu, takze tuto aj tak rucne. Takze realita byva 30 az 40cm....
když už se tady ukazují ty bagry
Ja sem za kopani, kde to jde, sup tam ... nicmene stale je to vice legislativni boj, nez to kopani samotne, stale valcime o bremena, domluvu v dedine atd. Treba ted mame dedinu, kde uz pres rok resime, uz mame asi 20tou variantu a vzdycky se najde neco, co pred tim slo a ted nejde ... a tak dokola .. dokonce by jeden chtel novy plot, jiny zase vodovod .. jak v blbustanu
zero proč? naopak bych řekl že je demagogie myslet si co je to za super věc. upřímně kdyby to tak bylo tak by to už dělali velcí hráči a nedělali by to že by lozili do velkých měst kde je mraky konkurence i na té optice, samé nové chodníky a podobné nákladné překážky...
jsou dvě věci proč to děláte, možná máte štěstí na lidi a prostě vám to vychází bez sebemenších zádrhelů (přeji vám to) a nebo někde něco děláte jinak než se má a na tom ušetříte (to já nechci hodnotit)....
jako vážně kdyby návratnost byla na 2 roky tak bych si vás klidně zaplatil (nejen já), mám tu spousta míst a peníze na ty dva roky není problém zajistit, to je takzvaná hodně garantovaná návratná investice
Pánové vezmu to z pohledu projektanta, řešíme v současnosti dvě velké akce:
okoun já bych řekl, že přesně na tohle bezdrát není. Teda přesněji WiFi, který bylo od počátku určený na připojení zařízení řekněmě v rámci budovy, ne na stavbu LM a backhaulu pro operátorský použití. U 60Ghz je to už někde jinde, ale prostě platí stará nejlepší bezdrát je drát a nejlepší drát je skleněnej. Jde jen o to najít správnej business model ...
stepan_benes no já myslel jedině 60G, 5G vůbec není optice konkurence schopné...
kozlicek no v zhledem k tomu, že stejně většina jede tu optiku do 1Gb tak s tou 60tkou se to porovnávat dá...
gemb To je dobrý požadavek. :-) Naštěstí teď, když už se nám zúžilo ochranné pásmo se dá ledacos vymyslet, ale nevěřili byste kolik lidí "protestovalo" proti výkopu v chodníku, protože ochranné pásmo samozřejmě zasáhlo jejich pozemek.
I tady jsme řešili stavbu nových sloupů ve vesnici, teď momentálně projednávám výjimku na stavbu devíti nových sloupů v jedné obci na Valašsku. Jednání se už 4x točí mezi krajským úřadem, obecním úřadem a teď jsem byl odeslán na ministerstvo pro místní rozvoj. Jsem docela zvědavý jestli se nám to povede někdy dotáhnout do konce.
@kozlicek basty Co se týká hloubek uložení plynu, je dobré si kontrolovat plynařské tabulky. Zaprvé si ověříte jestli vám to vytýčili v pořádku a hlavně zjistíte z jakého materiálu je potrubí.
Pokud je to ještě ocel, tak sice musíte kopat opatrněji, ale aspoň tam nejsou nějaké brutální odskoky do stran.
Nejhorší jsou ty situace, když se v obci dělal plyn současně s vodou nebo kanalizací a potom leží všelijak.
Z plynu už mám velký respekt, v roce 2008 se nám na jedné stavbě povedlo píchnout středotlak v Olomouci, takže teď už vždycky jenom ručně..
📡 Telekomunikace.cz