• FTTx
  • Optika na vesnici

Najlepšie je to ťahať po stĺpoch keď to ide a hotovo, zarába to po roku a postavis to za pár týždňov do funkčného stavu....takto to vnímam ja len kvôli telekomu u nás, neoplatí sa kopnúť do zeme pretože telekom nám prileze všade bez ohľadu na to, či optika už je alebo nieje....u vás takého hráča nemáte nakoľko sa u vás investuje viac do vdsl a zároveň Cetin není isp...5 ročná návratnosť je fajn ale u nás za tú dobu je Telekom všade...bohužiaľ...

Sloupy používáme dočasně a to pouze obecní. Ve výše uvedeném projektu jsme tam měli páteř, přes celou vesnici k nové zástavbě tři roky a pak přeložili do země. Nikdy neděláme zákaznické přípojky. Odstrašující příklad je Blešno.

helapc ty kravo... to je hnus... mala "indie" ,ale podobne sem videl v nejake vesnici od psfree....

• gemb replied to this.

A Sendražice máte v plánu , kolik let po Nedělištích 😀

To seš dneska druhej. Jestli nejseš ten samej.

• bigj replied to this.

kozlicek ono ak je to vzduchom po stlpe logicky postavene a je tam len jedna fyzicky siet, nevidim v tom problem...problem typu india nastava ak sa v subehu taha viac kablov dalsich firiem atd...to nie to je zle.

gemb co je na sloupu je hnus.... viz prizpevek od Hely o té obci.

pozeram to Blešno..nic zhrozne tam nevidim? NA slovensku ma telecom horšie obce....a je to tak 50 rokov.

midnight_man nic proti ale drop vzduchem ke svymu baraku bych si nikdy nedal. to uz radsi wifi.

• gemb replied to this.

otazka chuti....názoru...je to ekonomickejšie ako kopat...

midnight_man no pro uzivatele ok.ale pro isp na nic, kdyz to nekdo strhne tak co? ochrana site nulova,atd. na vlastni naklady si to opravis... sice za drobne ale i tak.

kozlicek ALe prd...tu places...keby mam takuto moznost dropu hned si ju dam a wifi poslem do sraku...a ked si zoberem co je ziadane u ludi tak jednoznacne kabel vzduchom aj ked je moznost do zeme (napr stlp na hranici pozemku atd) uchytis na kotvu do steny alebo pod skridlu na drot a si v baraku...nie sa prcat s MT cez zahradku, dlazby, betony...vrtat, listovat zafukovat....hodis drop zo stlpu, funguje to tak isto a dovidenia...rozumne naprojektovane pripojne body (opticke boxy) a nieje to taky problem. Jasne ten kabel tam bude vidiet vzdy ale uprimne...kolko toho mas na dedine vzduchom? Elektrika, VO, rozlas, DSL, kablovky...tam kde je cisto som taktiez zastanca aby nic nevyrastalo. Ale v tych povodnych castiach dediny kde je toho plna rit aj tak je to uplne jedno...po zmene zakona u nas ani elektrikari uz nerobia tolke prekladky do zeme...vymenia AlFe za AES...je to pohladovejsie aj tak, kapacitu si zvysia o 20 az 50% a vedenie je stale len jedno...nevidim problem. Co sa tyka strhavania kablov tak opravoval som len jediny drop a to nebol ani problem vysky ako to, ze druzstevnik zabudol sklopit rameno. Ak sa drzis zasady konzoly 6m na zem a previs 5m v strede tak si v pohode...

gemb nj vychod... u nas by si takhle nepochodil. Jinak ty dropy na sloupech jsou dle stavebniho zakona (nebo jak to tam mate)? tzn. projekt, souhlasy , koordiaky, VB, atd.?

• gemb replied to this.

kozlicek ty si dobry vychod...keby to mate u vas povolene tak mate celu republiku na optike do 2 rokov a wifiny by nemali co zrat...to je realita, preto sa toho niektori tak boja...necudujem sa 😂zober si ze aj v UK to takto maju....videl som to x krat...cela stvrt vsetko v zemi ale net optika drevene stlpy a kazdy jeden dom ma drop...su aj take pripady ze zo stlpa idu dropy do vsetkych stran 360stupnov...a co...net maju, lacno urobene, vsetci spokojni.

kozlicek nove vedenia sa robia v spolupraci s distribucnou...ona si objedna vybudovanie siete, takze vela cast je zastresena u nich. Ak niekde robime nieco vlastne tak vacsinou rekonstrukcie kde to neriesi nikto...robili sme takto kablovky...koax 30 rokov natiahnuty, spravila sa optika, prepojilo sa na optiku a koax dole...win win situacia. Najom sa plati za stlpy distribucii a hotovo.

Trvám na tom, že sloupy jsou dočasné řešení. A tím nemyslím jednotku dočasnosti furt.
                        Pokud se staví GPON a řešej se developerské projekty, je to lepší na čas překlenout DROPem než někam cpát OLT.

Souhlasím s kozliček, že optika patří do země.

📡 Telekomunikace.cz