Ahoj,
chtěl bych obnovit tuhle debatu pro rok 2024. Od té doby se 60GHz technologie trochu posunuly.
Žiji v městě se 7 tisíci obyvateli. Přijde mi, že je zde děsně bídná nabídka připojení, která se s příchodem ČEZNetu zlepšila, jenže pouze v bytových domech, kterých je ve městě minorita. Kromě ČEZNetu jsou zde další dva ISP, kteří totálně zaspali příchod 60GHz technologií a drží při životě 5GHz sítě (Navíc to není zde jejich hlavní region) s maximálními tarify okolo 50Mbps. Ještě si teda všímám, že roste počet lidí, kteří využívají od O2 jejich 5G internet, ale ona zde stejně alternativa pro 50+ Mbps připojení není. To připojení od O2 není navíc nejlevnější.
Jasně, chápu, že jsem ovlivněn tím že se o tyto technologie zajímám, tak řeším rychlost připojení více než běžný člověk, kterému stačí navštívit Seznam, Email a Instagram. Proto bych se chtěl vás, zkušenějších, zeptat na váš názor na celou věc.
Jsou zde rizika, jako například že po příchodu někoho nového se stávající ISP proberou a přestaví síť, ale to je již riziko v každém městě, i když například jakýkoliv ISP rozšiřuje svojí působnost.
Co jsem počítal, tak sehnat 1Gbps konektivitu (Percentil) s 5Gbps propustností a škálovatelností je otázka 15tis. s DPH měsíčně. + Investice do vysílačů od desítek až ke stovce tisíc. Záleží jak moc velké pokrytí města ze začátku bude potřeba a jaká taktika se zvolí, rozšiřovat se dá vždycky. Aby se síť zaplatila, bez zaměstnanců, je potřeba minimálně k padesátce klientů. 50 klientů je ani ne 10% rodinných domů ve městě. Bytovky nepočítám.
Je dnes stavět wISP síť bez investice do optiky v tomhle případě blbost?