redmax Naprosto souhlasím s tímto názorem. Dnes bych se už od ISP určitě nepouštěl.

Sám mám sít s 3000 zákazníky a občas přemýšlím, že bych to raději prodal.

Elektronka konekt by jsi mohl senhat jinde, nez optiku mistne za 15-25k. Da se sehnat cca 6-8k portova konektivita. Pak skok radiem cca 100k no a pokud tam nemas bytovky, tak to budes resit hoooodne slozite, aby jsi nesel mesicne trvale do minusu.
Jedina tva vyhoda je, ze jsi mistni a lidi daleko lepe ukecas.
Ale jeste si dej otazku, umis konfigurovat profi radia, switche, VLANy, routery, shaper, ...

vyhozene penize, co brani jinemu ISP udelat to co tady pises?

Pokud nejste ideál , tedy třeba řada paneláků o 5 vchodech a 11 patrech, což bych se divil , kdyby tam nic takovýho už nebylo doporučuju si pořídit třeba starlink, ale za těch cca 99 dolarů by to možná dokázal i nějaký z místních ISP. Mám zkušenost, že zatímco třeba hovnocuc pravidelně zdražuje a nikomu to není divný , tak internet by měl ideálně furt zlevňovat , i když cena práce, energií,nájmů a pod. stoupá.
A jak tu psali předemnou , jak to bude s technikem? Pokud budete případ toho paneláku, dá se to asi nahradit duplicitní bránou, nakonfigorovanýma routrama.... Ale stačí jeden kutil s vrtačkou a je spousta legrace. Pokud to bude bezdrátově, tak bych do toho nešel. A taky tu byl zmíněn ČTÚ - teda pokud budete nabízet 250 M , linka musí jet aspoň na 70% , pro snadnější výpočet 200 M x počet přípojek. To možná i bude jedna z odpovědí na otázku, proč to ještě nikdo u Vás nenabízí.

Podle mě máš jedinou reálnou šanci se na trhu prosadit.
Spolupracuj s jedním již zavedeným ISP. Outsourcuj mu svoje služby se znalostí prostředí, to pro něj může být zajímavé. Můžeš pomoc i při řešení problémů mimo pracovní dobu, atd.. Domluv si sním portovou konektivitu s možností okamžitého navýšení. Domluvte si jak budete řešit situaci, kdy bude jeho klient chtít přejít k tobě a naopak. U nás to je za pokutu 5tis. Domluv možnost připojování tvých klientů k němu a naopak. U nás je 1/3 paušálu pro majitele AP.
Tenhle postup funguje, je to odzkoušené, jen nesmíš chtít všechno hned. Bude trvat 5 až 10let. než budeš soběstačný s vlastním konektem.

Napiš pak jak to dopadlo. Zajímalo by mě jak tato myšlenka skončí 🙂 Jestli se do toho reálně pustíte....

Chápu ale jeho frustraci, zatím podle zkušeností zjišťuji, že nejhorší je to u nás, takový ten 50km prstenec okolo Prahy Střední Čechy. Žijeme v relativně hustě obydlené oblasti, takže kopat se tu nikomu nechce, bezdrát spolkl jen nás ty mega nespokojené, těch ovšem je pár desítek. I ten nefunguje jak má. Všude jsou navíc stromy, zásadní další limit.

Zbytek má DSL...které třeba na mojí přípojce hlásí na zrychlujemecesko "máme pro Vás výbornou zprávu máme pro Vás 6Mbps" ale zase je to pokrok, před 2roky to byly jen 2Mbps, takže se to posunulo.

Takže si dokážu představit, že se tady sejdou kluci v hospodě, mladí, dynamičtí, plní testosteronu, kteří nevidí problém slézt ani K2 a "je jim to hned jasné" ;-D

Kolik takových sítí a hlavně potenciálních sítí, jsem už stavěl, či pomáhal dávat alespoň na papír. A kolikrát jsem se pozastavoval nad jejich podnikatelským záměrem.
Všechno a všechny spojovala jedna věc, naprosto dokonalé nadšení pro věc, ochota něco dělat, dělat to i zadarmo.
Prostě to, co jsme dělali před 20lety a taky si všichni klepali na hlavu.
Že byla jiná doba, to bude vždy jiná doba, spousta společností v různých oborech vznikla před právními předpisy, které kvůli nim právě pak vznikly a spousta zase potom.

Zde souhlasím s naším ex-prezidentem Klausem "neviditelná ruka trhu" si vybere, kdo přežije ;-)))

Kdybyste chtěli skutečně seriozně na toto téma poradit, ale jsou to placené konzultace, rád poradím. I když nadšeného člověka z tohoto záměru, ani ve mě nehledejte, spíš nezávislého arbitra, soudce, který do toho jen všem kecá, snad ne blbě ;-) klima@wifiprofi.cz

o 2 měsíce později
zdeneksvarc změnil název na Založení ISP v roce 2021 .
o 3 roky později

Ahoj,
chtěl bych obnovit tuhle debatu pro rok 2024. Od té doby se 60GHz technologie trochu posunuly.

Žiji v městě se 7 tisíci obyvateli. Přijde mi, že je zde děsně bídná nabídka připojení, která se s příchodem ČEZNetu zlepšila, jenže pouze v bytových domech, kterých je ve městě minorita. Kromě ČEZNetu jsou zde další dva ISP, kteří totálně zaspali příchod 60GHz technologií a drží při životě 5GHz sítě (Navíc to není zde jejich hlavní region) s maximálními tarify okolo 50Mbps. Ještě si teda všímám, že roste počet lidí, kteří využívají od O2 jejich 5G internet, ale ona zde stejně alternativa pro 50+ Mbps připojení není. To připojení od O2 není navíc nejlevnější.

Jasně, chápu, že jsem ovlivněn tím že se o tyto technologie zajímám, tak řeším rychlost připojení více než běžný člověk, kterému stačí navštívit Seznam, Email a Instagram. Proto bych se chtěl vás, zkušenějších, zeptat na váš názor na celou věc.

Jsou zde rizika, jako například že po příchodu někoho nového se stávající ISP proberou a přestaví síť, ale to je již riziko v každém městě, i když například jakýkoliv ISP rozšiřuje svojí působnost.

Co jsem počítal, tak sehnat 1Gbps konektivitu (Percentil) s 5Gbps propustností a škálovatelností je otázka 15tis. s DPH měsíčně. + Investice do vysílačů od desítek až ke stovce tisíc. Záleží jak moc velké pokrytí města ze začátku bude potřeba a jaká taktika se zvolí, rozšiřovat se dá vždycky. Aby se síť zaplatila, bez zaměstnanců, je potřeba minimálně k padesátce klientů. 50 klientů je ani ne 10% rodinných domů ve městě. Bytovky nepočítám.

Je dnes stavět wISP síť bez investice do optiky v tomhle případě blbost?

Vashek keby si poriadne pocital, tak zistis, ze naklady su uplne inde...dokedy si neni v biznize tak si myslis, ze ISP spia ale moze ist o konkretnu taktiku. Tzv. "udrziavaci" rezim ISP najdem v kazdom okrese a ma to svoje vyhody. Minimum investicii, takze nekupuje sa ziadny HW (toto je mesacne obrovska polozka pokial udrziavas siet a zaroven montujes velke mnozstva novych klientov) a zaroven vies robit net za lacno, lacny klient ma mensiu tendenciu odist ak mu to aspon ako tak funguje...
    Ja vidim v dnesnej dobe uplne iny problem teda - nebudu to ani tak investicie atd ale problem zohnat klientov. V nasom regione uz na bezdrat robime minimum pripojok, max jednotky pripojok mesacne. Pri optike su to ovela vyssie cisla.
    Z toho ti vychadza, ze ak by si bol novy tak po par mesiacov skoncil lebo nebudes mat klientov. Ak si myslis, ze spravis nejaku smiesnu 60G (kde potrebujes enormne huste pokrytie riesit) spravis trocha reklamu a zrazu hufne budu chodit klienti tak to ani nahodou. Opat, jedine kde to este funguje je optika v novej lokalite kde optike nie je, tam sa da prvy odvar chytit lahko a rychlo ale ak ho chytis uz to ide rovnako tazko. Vacsina opat nepadne na rit, z toho ze optika...maju nieco ine co funguje a hotovo neriesia.
    Takze zaciatok noveho ISP - len sen, nie je to realne. Okrem toho 60GHz sa nikam vyrazne nepohla...mikrotik je na tom istom a poskytovat net v kombinacii wapka sektor a daco na klienta s obmedzenim 8 klientov na sektor - toto nie je technologia na to....stale to hovorim. UBNT ptmp? aktualne odpisana vec zabita cenou...

Vashek

60 Ghz ptmp není moc stabilní. Máme jich spousty, ale prostě někdy se klienti odpojují od vysílače a řešením bylo jen vyměnít AP, nic jinyho jak FW nepomohlo. Je to fajn doplnění, ale celou síť bych na tom nechtěl. A to neberu, že v zimě ti to zamrzne jak nedáš radom a klient je OFF. Pokud by udělal síť pouze z 60 budeš mít dost problému. Navíc za 3 roky může přijit nějakej velkej ISP a zakope cely město pod optikou a seš vyšachovanej.

Obecně bych v roce 2024 založil ISP pouze když bych měl mít několik milionu a zakopat třeba celou vesnici/město pod optikou, kde žádná optika není. Nebudeš potřebovat skoro technika na udržbu takže to můžeš pak dělat skoro sám cely město.

zsir Ani to ti nepomůže. Přijde někdo velký, zakope optiku taky. Dá to do "balíčku" s voláním a telkou. Což ty nemůžeš a zkz ti udělají pápá

Pánové, díky. Měl jsem nějaké obavy, které jsem nechtěl vypisovat a potvrdili jste mi to, co jsem si myslel, akorát jsem si to nechtěl připustit. Bez FTTH ani ránu.✌️

Dovolím si jít trochu proti proudu. Ten výčet nahoře byl dost naivní, nákladů ať už capex (např. regulatorní náklady), running Capex (nějakej edge, core, vlastní síť, vercajk...) po Opex (konektivita, prac. síla, energie, nájmy, marketing, ...) je výrazně víc, ale jít do tohohle businessu se furt dá. Jasně není to Klondike jak v roce 2002. To vám 300 koncáků uživilo 3-4 zaměstnance a ještě zbylo. Dnes je ziskovost z jednotky výrazně menší a trh je v podstatě penetrovanej. Ovšem to neznamená, že se nedá prosadit, stačí se podívat po jiných segmentech - napřč. na naprosto penetrovanej trh s obchodoma dokázali přijít večerky Žabka až k pěknýmu exitu.
      Jen se to už nedá dělat stylem "táta, máma, garáž", to si fakt člověk nabije hubu. Ty nároky jsou díky nižší maržovosti prostě výrazně větší a není moc prostor pro chyby.
      P.S. Současná konsolidace je IMHO spíš příležitost pro alternativu.

stepan_benes Taky si myslím, lokalit kde má CETIN monopol nebo tam ani ten CETIN není je furt dost. 2Mbps ADSL se konkuruje celkem snadno. Pokud bude mít člověk peníze do začátku a know-how, příležitosti IMHO stále jsou.

stepan_benes Ten výčet nahoře byl dost naivní, nákladů ať už capex (např. regulatorní náklady), running Capex (nějakej edge, core, vlastní síť, vercajk...) po Opex (konektivita, prac. síla, energie, nájmy, marketing, ...) je výrazně víc, ale jít do tohohle businessu se furt dá.

Děkuji za druhý pohled na věc. Určitě to co jsem psal bylo to nejnutnější k přežití a měl jsem to rozepsat více. Náklady budou doopravdy několikanásobně vyšší.

Největší boj na celé věci bude uživit síť do nějakého break-even, který může být s marketingem, part-time prací klidně až za 150 přípojkami a aby firma uživila zaměstnance, musela by prodat pár garantů a jiných doplňkových telco služeb.

Konsolidace je příležitost. Otázka je, zda má smysl příležitosti bez FTTH chopit. Bez FTTH je vždycky riziko, že někdo přijde a zasíťuje celé město a pak započne boj o klienty. Konzervativní lidi nepřejdou ani na FTTH, ani sebelepší 60GHz a progresivnější lidi kteří přejdou na 60GHz pravděpodobně přejdou časem i na optiku. Tedy kdo z existujících ISP co nejdříve minimalizují bezdrát, zasíťují všechny města, vesnice budou mít výhodu a mohou se připravit. ISP z nuly, kteří začnou stavbou optiky moc nevznikne a pak zbývá pouze jediný nepřítel ve formě "těch velkých". Ale jsou to postřehy, které nezískávám z praxe, ale z okolí a úvah.

📡 Telekomunikace.cz