whef všechno přes aplikaci a je otázka jak dlouho to budou podporovat, než to zaříznou nebo zpoplatní

To je právě ono, toho se u Unifi člověk bát nemusí.
Multisite fakt nikam nezmizel a ani nezmizí. Je to jedna z nejdůležitějších feature pro masivnější nasazování Unifi.
Spotřebu 6 W u U6-Pro mám naměřenou. U6+ nikde nemám tak nemohu posoudit, Ty 4 W jsou z netu, ofiko udávají 9 W což je nesmysl stejně jako to co se uvádí u U6-Pro, to je jen teoretické maximum.

basty Asi proč ne, ale pro mě osobně je to velká neznámá. Cenově je to o trochu lepší než Unifi (alternativa k U6-Pro je za cca 3,2k s DPH). Jaká je spotřeba? Jak je řešen management? Dlouhodobé zkušenosti asi nebudou špatné, jak tu už pár lidí psalo. U Unifi je fajn dobrá dostupnost, dlouhodobá kontinuita a management nezávislý na cloudu.

jcltm mám jednu instalaci protože nebyl ještě prostor pro další, ale celkově to vypadá fajn. Hlavně integrovaný kontrolér...

basty A jde ten kontrolér centralizovat jako u Unifi i bez jejich cloudu? Kolik ty AP žerou v idle? Od Grandstreamu mám pár VoIP adaptérů a několik VoIP telefonů a osobně mě tedy příliš nenadchly, ale jinak je to spolehlivé a funguje to. Moc tedy nechápu kam míří s modelem GWN7664 který je horší než GWN7662...
      Jestli bude to AP žrát v idle 10 W + tak se ty ušetřené peníze oproti Unifi rozkutálí celkem rychle...

jcltm nemám tolik informací. Tak jako unifi s tím remotem asi ne... Controler to má v sobě...

basty : Vím o tom, ale popravdě do téhle značky se mi moc nechce, nevidím v ní moc rozvoj a hlavně masové použití, to už lepší ty Arubu od HP.

whef Arubu od HP

Ty mají, pokud se něco nezměnilo, tak šílené spotřeby v idle, že by se Unifi vyplatilo i kdyby stálo dvojnásobek, bohužel.

basty To je docela škoda. Dokud to tedy nebude stát polovinu co Unifi, nedává mi to žádný smysl, když mám všude Unifi. Vlastního na cloudu nezávislého centrálního managementu se fakt za pár stovek nevzdám.

Moje zkušenost s Grandstream. Spotřebu jsem neřešil. Super je management v rámci master AP, člověk prostě nemusí nikam nic instalovat, řešit upgrady, nefunkčnost. Přenos masteru na jiný AP je doslova na pár kliků. Nějakým způsobem jde udělat i recovery. Signál a roaming u GWN7664 a 7630 super.
              A teď ty špatný věci, nejde tagovat VLAN 1 a 666 (tu druhou moc nechápu). Management nelze mít v tagované VLANě. Nepřišel jsem na žádný způsob, jak připojit slave jednotky, pokud v síti není DHCP a to už je za mě dost závažná chyba. Přes DHCP ve vzdálených sítích jde nastavit, že se jednotky připojí ke vzdálenému masteru, ale návod k tomu je úplně nepoužitelný. Manuál je naprostá tragédie, většinou tam není víc, než nápověda u jednotlivých položek. Popis některých položek u novějších firmware úplně chybí.
              Pokud by někdo chtěl 2x 7664 a 1x 7630, dejte vědět, za rozumný peníze předám dál.

Alois Tak to je škoda no... k tomu jsem se nedostal....

Alois Tak to je škoda, myslel jsem že bych to třeba někam zkusil nasadit, ale pokud je to takový nedodělek tak děkuji nechci. Spotřeba by ale myslím nejen mě zajímala, to by neměl být problém vyčíst z PoE switche.

Mám GWN7662 jen krátce, ale zatím se mi líbí (nastavení, signál). Určitě jsem z hlediska nastavování mnohem šťastnější, než s Unifi adoptováním apod.. Je to docela velký talíř a má distanc od stropu, ale co se dá dělat. Spotřeba 8-10 W idle.

Alois Management nelze mít v tagované VLANě.

Jestli to chápu správně, tak ho tak mám - po jednom kabelu více VLAN z Wi-Fi a po další management.

dacesilian Spotřeba 8-10 W idle

Takže přímotop jako Aruby...
                  To nemá vedle U6-Pro smysl kupovat kvůli úspoře pár stovek, protože to za chvíli stejně zaplatíš na elektřině a ve finále tě to po 10 letech provozu vyjde dráž než Unifi.

dacesilian Aha, tak aspoň jednu chybu opravili. V nějakým starším firmware tam ta možnost tagované VLAN pro management nebyla. Ještě kdyby vyřešili tu úvodní konfiguraci bez nutnosti DHCP. Pak už by se s tím dalo bez problémů žít.
                  Za mě to má rozhodně přehlednější konfiguraci než Unifi, obrovská výhoda je ten integrovaný management, limit je tuším 30 AP, další možnost je lokální aplikace a potom i nějaká cloudová.
                  Teď se dívám na idle spotřebu té 7630 a je to 5,3W. Ty 7664 bohužel nezjistím, protože jsem je už odpojil.
                  Každopádně kdyby si to chtěl někdo otestovat nebo ho nebude trápit to DHCP, i to jde obejít třeba dočasným puštěním DHCP z nějakýho malýho Mikrotiku, jakmile jsou v managementu, není problém jim přidělit pevnou IP, tak všechny tři jednotky nechám za 5000Kč.

Alois 7630 a je to 5,3W

To je celkem irelevantní, to je jenom AC. Obdobné Unifi žerou v idle okolo 3 W...

Alois Ještě kdyby vyřešili tu úvodní konfiguraci bez nutnosti DHCP

Slave jednotku jsem nezkoušel, ta prvotní jde přidat bez DHCP - měl jsem to připojené kabelem k notebooku, jako vždycky taková zařízení. Mají i nějaký discovery tool s možností přístupu přes MAC adresu.

📡 Telekomunikace.cz