• FTTx
  • Optika z pohledu koncoveho zakaznika - je potreba modem?

Dobrý den,
co je potreba na pripojení na optiku Cetinu, rekneme T-Mobile? Vyžadují použití jejich "Modemu" - Sagemcom 5670. V prípade zájmu o vlastní rešení (vlastní router) mluví o odprodeji Huawei HG8145V5, který by byl potom nastaven v bridge-módu.
Je opravdu potreba modem, není prípojka prímo ethernet, pouze v optickém médiu? A fakt je to modem?
Nebude stacit pouze porídit Media Converter SFP do meho existujícího switche TP-LINK TL-SG3216 (routování/NAT pomineme)?

Díky za objasnení, optika je pro me zcela nová oblast,
A.

AleqCZ tak to je na GPONU pro bezneho koncaka.na B2B nebo pro ISP je to vetsinou na vlakne, samozrejmne za jine kacky... :-)

Tak jdu si dostudovat co je vlastně ten GPON, v jaké podobě to vleze do baráku, jestli to má nějaké nevýhody vs. klasická přípojka s RJ / optika s nutnosti media konvertoru. Proč by to jinak bylo přímo s vláknem pro B2B za jiné peníze...

Prostě musíš mít GPON zakončený kompatibilním ONT, zde je to Hua co nabízí. Jiné řešení nenajdeš, krabičky "navíc" se nezbavíš.

AleqCZ protoze GPON je pro bezne koncaky za par kacek.(do 1500kc) Vlakno pro B2B ci providera nebo firmy je primo z bodu CETINU k ISP (firmy) a zrizení není za pár kacek (do 2000kc) ale násobně víc... a mesíční platba včetně garance je taktéž uplně jinde.... to co se ptas je klasika GPON a je jedno jestli je to cetin nebo tdebile nebo nekdo jiny....

Díky.

Ad B2B - chápu.

@jcltm a jsou druhy ONT tak specifické, že opravdu musím sáhnout po zařízení dodané providerem, něco jako https://www.i4wifi.cz/cs/225572-opticky-modul-tp-link-plt12-c není obecné řešení? (levné to není, ale pokud by to zastoupilo další zařízení, stálo by to za úvahu - pokud tedy nehrozí něco jako - mělo by to jet, ale provider to oficiálně nepodporuje, nebude tedy řešit ani žádné případné problémy, protože to předem svede na neotestované koncové zařízení)
      A bavíme se tady o nějakých protokolech či různých nekompatibilních vlnových délkách nebo je nekompatibilita ONT dána jen koncovkou?

A ještě jeden, možná trapný dotaz, není mi uplně jasné - je GPON teoreticky (pokud nebude ISP agregovat sám) zcela vyhrazené připojení (v rámci objednané rychlosti) nebo je to nějak agregované? Pokud agregované, byl to v praxi někdy někde problém? Má vlastně cenu vybírat poskytovatele FTTH na základě něčeho krom jeho připojení do Internetu?

AleqCZ Tyhle ONT do SFP modulu umírají uvařením, pokud se nepletu všechny do jednoho. I přes to, že je GPON standardem používaným více výrobci, kdy většina je stejná (včetně protokolu, vlnových délek aj.), nekompatibilita je často na SW straně mezi výrobci, případně prostě ISP odmítne používat cokoli nestandartního, což je myslím pochopitelné - síť chce mít unifikovanou. Prostě stejně tak jako tě nepřipojí ISP používající UBNT tvým Mikrotikem, stejně tak tě nepřipojí tvým ONT. Prostě se s tím smiř. Chápu že si to představuješ jako rozvod vody kde použiješ "zázračnou" přechodku, ale takto to v telekomunikacích, bohužel, prostě nefunguje. Je na ISP co si pustí do sítě, ne na tobě pro co se rozhodneš.
        Ohledně druhého odstavce použij Google. Za sebe ti mohu říct, že pokud si objednáš 1000/100 nebo jak to teď TMO má, tak tu rychlost naměříš kdykoli, i když na stejném portu OLT bude 30 dalších.
        Prostě budeš mít to Hua v bridge s vypnutou wifi, hodíš ho někam za skříň a můžeš na to zapomenout. Smiř se s tím, že elegantnější řešení v tvém případě neexistuje.

U T-mobile dostanete jejich router který je připojen na optiku, máte do něj přístup - heslo a můžete si nastavit wifi a to je tak všechno - aspoň u mého modelu.

U mě na požádání modem přenastaven do bridge - wifi vypnutá a utp kabel zapojen do mikrotiku kde se vytáčí PPPoE spojení takže akorát krabička na víc i když pro mě v bridge režimu takže na routeru si nastavím co potřebuji.

U nej.cz je optika zavedená do jejich gateway z kterého máš UTP kabel do svého routeru.

Vše bylo realizováno v Oomouci je možné že jinde to bude jinak, ale vždy je tam na optice nějaká krabička připojená na optiku která je ISP a vlastní nelze použít.

AleqCZ GPON z principu nebude vyhrazene pripojeni a vzdy je sdilene s ostanima na vlaknu.Vyhoda oproti jine nez optické technologii (dsl,ethertnet, wifi,atd.) je její kapacita a spolehlivost.

Všem moc díky za odpovědi. Udělal jsem si dostatečný obrázek, trochu se dovzdělal a uklidnil. Závěr - nekomplikovat to, není to schůdné, prostě vzít jejich ONT a připojit se na něj.

Možná ještě jeden dotaz - GPON je PPPoE? Tj. buď to "rozbalí" jejich zařízení a nebo bude v režimu bridge a pak přepošle PPPoE na můj router-server, kde budu muset řešit PPP jako v dobách ADSL (akorát to nebude PPPoA ale PPPoE)? To mě moc netěší, doufal jsem, že tahle doba je už pryč. Wifi připojení mě rozmlsalo - prostě ethernet s veřejnou IP, hotovo.

AleqCZ PPPoE tunel je ideální vytáčet vždy z vlastního routeru co je za tím ONT v bridge. Neber to jako komplikaci, nastavit to lze i na těch nejlevnějších routerech. Jednou to nastavíš a zapomeneš na to 😉 A veřejku dostaneš na router nativní stejně jako bez PPPoE.
          Važ si toho, že tu možnost FTTH máš. I kdyby to bylo daleko komplikovanější oproti jiným způsobům připojení (jakože není, VDSL je na tom stejně (taky buď modem + router nebo vše integrované), u wifi přípojky máš zas anténu), rozhodně to stojí za to.

PPPoE budu řešit na linuxovým serveru/routeru, tak zavzpomínám na PPPoA 8-48 a podobný věci. Trošku víc práce než v nějakým GUI na routeru, ale jasne, pořád to bude FTTH, který za to bude stát.

Díky

kozlicek To sice nemusí, ale TMO na které dotaz směřuje ho používá.

Na T-Mobile když si necháš jejich zařízení přepnout do bridge vytáčíš normálně PPPoE spojení a hotovo.

Pokud si zařizuješ přípojku hned tak hned žádej aby byla krabička v bridge režimu (pokud nechceš tu jejich používat a hodláš mít svuj router).
            U mě přepnutí proběhlo v pohodě, ale asi týden jsem doloval přihlašovací údaje pro PPPoE.

/interface/pppoe-client> print detail
            Flags: X - disabled, I - invalid; R - running
            0 R ;;; WAN - Internet optika
            name="pppoe-optika" max-mtu=1492 max-mru=1492 mrru=disabled interface=ether1 user="optinxxxxx@optin.t-mobile.cz" password="xxx" profile=default keepalive-timeout=10 service-name=""
            ac-name="" add-default-route=yes default-route-distance=1 dial-on-demand=no use-peer-dns=no allow=pap,chap,mschap1,mschap2

Jinak u nej.cz s tou bránou tak na rozhraní wan bylo nakofigurováno normálně získat IP z DHCP serveru.

soban Ano, NEJka přiděluje IP klasicky pomocí DHCP, PPPoE nepoužívá. S tím jde bohužel ruku v ruce i naprostá ignorace IPv6.

nej.cz sice nepodporuje ipv6, ale za to má aspoň veřejný ipv4 🙂 jenom je těžce na pytel, že zákazník nemá žádnej přístup do ont 🙄

x-rated Veřejku v4 umí všichni, v tom není NEJka výjimkou. Pokud myslíš "v ceně", tak to netuším, já za ni na přípojce co od nich mám platím.
                  Do ONT přístup k ničemu nepotřebuji, má vyplou wifi a je v bridge.

📡 Telekomunikace.cz