Zdravím, dneska mě tak při montáži Mikrotiku na střechu napadlo, jak řešíte (pokud řešíte) nějaké jištění na šikmé střeše, kde není moc za co se jistit? V úvahu připadá hodit smyčku kolem komína, případně nějakým způsobem z půdy, ale jsem zvědavý jak to řešíte vy 😃
[EDIT]: Abych předešel dalším nedorozuměním, tak lezení po střechách není moje práce. Pouze mě zajímá, jak to řešíte vy, jelikož si myslím, že tady je dost zkušených lidí.

(pokud už tu podobné téma je tak se omlouvám, ale nenašel jsem)

• ef a magusus replied to this.
  • Tak snad základ pro práci ve výškách je mít platné školení které absolvujes každý rok. Kde můžeš se svými školiteli pořešit tuto problematiku. Tyto lidi za to platíš a mají papír ti správné poradit aby si ochránil své zdraví. To znamená jak zhodnotit rizika, jaké adekvátní jistící prostředky použít, hlavně taky jak je použit a vyvarovat se častých chyb které nemusí být evidentní.
    Ale asi kdyby si aspoň jedno absolvoval tak by si to věděl a neptal by ses tu.
    V každém případě pokud je to život milí tak ti to doporučuji.
    Bude velká přínosem pro tvoji bezpečnost, tedy pokud si neobjednal jenom podepsání papíru, to bych moc nedoporučoval. Samozřejmě školení nezajistí virtuální síť aby si nespadl, ale dá ti informace jak udělat maximum pro to aby se to nestalo, nebo co s nejmenšími následky.

Bohužel na toto téma teď reaguji mírně "agresivně" protože se nám stal úraz technika, který samozřejmě školení měl, několikáté a stejně udělal fatální chyby a taky na to hořce doplatil on i my.
    Takže dobrá rada, zajistí si školení, a následně dodrzuj co nejvíce BOZP.

Tak snad základ pro práci ve výškách je mít platné školení které absolvujes každý rok. Kde můžeš se svými školiteli pořešit tuto problematiku. Tyto lidi za to platíš a mají papír ti správné poradit aby si ochránil své zdraví. To znamená jak zhodnotit rizika, jaké adekvátní jistící prostředky použít, hlavně taky jak je použit a vyvarovat se častých chyb které nemusí být evidentní.
    Ale asi kdyby si aspoň jedno absolvoval tak by si to věděl a neptal by ses tu.
    V každém případě pokud je to život milí tak ti to doporučuji.
    Bude velká přínosem pro tvoji bezpečnost, tedy pokud si neobjednal jenom podepsání papíru, to bych moc nedoporučoval. Samozřejmě školení nezajistí virtuální síť aby si nespadl, ale dá ti informace jak udělat maximum pro to aby se to nestalo, nebo co s nejmenšími následky.

Bohužel na toto téma teď reaguji mírně "agresivně" protože se nám stal úraz technika, který samozřejmě školení měl, několikáté a stejně udělal fatální chyby a taky na to hořce doplatil on i my.
    Takže dobrá rada, zajistí si školení, a následně dodrzuj co nejvíce BOZP.

A můžete mu někdo i odpovědět na dotaz nebo jen budete plivat okolo?

Takto, aby bylo pochopeno, není to pro mě práce. Spíš mě obecně zajímalo jak to chodí a jak to máte, jelikož u několika ISP (nebude jmenovat) jsem viděl, že se technici nijak nejistí.

• ef replied to this.

Jsou situace a situace.
        Jsou místa kde se jistit opravdu nehodí a nedává to smysl. Není to tak dávno co po nás BOZP technik chtěl abychom se přicvakli na 3m žebříku. To že by mě při pádu ještě praštil do hlavy žebřík by mě asi naštvalo nejvíc.

Co se týká šikmé střechy rodiného domu. Pokud situace umožní tak jištění za trám pod střechou. Musí se ale jednat opravdu o trám - nelze se jistit za vazník.
        Jednou na staré plechové střeše kde byli dvě okna proti sobě jsem měl lano přehozené přes hřeben z okna do okna a svázané k sobě. Karabinu jsem měl na téhle smyčce.
        Co se týká komínů tak tam jsme lezli s jištěním vždy. Jak se píše nahoře, BOZP jasně určuje každý rok projít školením. Ideální je školení i s praktickou zkouškou. Člověk si oživí co má a nemá dělat. Když to nepoužívá tak často lehce zapomene a pak v krizové situaci řešit jak provléct lano skrze grigri nebo stopku není fajn.
        Já třeba na praktické zkoušce trénoval záchranu kolegy uvízlého na laně ( prošli jsme si školením na třídu 2 ) a upřímně nikdy bych to na ostro dělat nechtěl - řezat lano pod kolegou. Nic moc pocit.

darklogic To to už není věc názoru s kterým se neztotožním. Tady už jde o život. To není plivání. Nepoužívat OOPP je hazard se životem

Adam03 To je jedno jak to můžeme chápat. Tato otázka vznikne jen z neznalosti. A pokud chce někdo lést, měl by mít kurz a tím pádem znalosti. Jestli leze po skále nebo po střeše. Pokud někdo zhučí dolů tak to je průser. Pokud není seznámen tak to jde na zaměstnavatele. A flajstr že se z toho nevzpamatuje. Pojišťovna nedá plnění! Pokud jsi sám za sebe, opět pojišťovna bude minimálně krátit. Takže nemám plat, ani prachy z pojistky. To je věcí které se k tomuto dají napsat, lidí fakt neblbněte nestojí to za to. Pokud mám zaměstnance a dělají výškové práce, je to otázka kdy se něco stane, ne jestli. A pokud nemám na lidi papír, tak fakt jsem jednou nohou v maléru. I když to dělám jako koníčka ať střechy nebo skály, těch pár stovek stojí za to. A když pak člověk má i k tomu vybavení a ví co má dělat, je ta práce i zábavnější. Když dělám vodojem, proč bych ho furt lozil po žebříku, když se můžu slanit.

Mohu se zeptat, jak může vzniknout otázka ze znalosti? Já osobně bych se neptal na nic, co znám ... ale někdo to může mít jinak, tak se mě to zajímá.

ludvik Tady jde o život. Na výškové práce mám mít školení a OOPP. Kdyby se ptal na věc či funkci, tak je běžné samostudium a konzultace s kolegy.

A ked si montuje antenu doma na svoju strechu, tak je pripustna iba konzultacia s rodinnymi prislusnikmi, alebo je povolene opytat sa aj na internete?

ef A k čemu je tedy toto fórum? Konzultace s kolegy tedy ne ... tak k čemu?

Proboha, zeptal se jako osoba. Zjevně ne firma. Je to sice nebezpečné, ale co není? Kdo si kdy doma nechal dělat revizi na vrtačku, žebřík, nebo cokoliv? Když někdo bydlí v rodinném domku - je školený na lezení po střeše? Prostě ho to zajímá. A vy ho všichni pošlete na školení, bůhví na co ještě. Kvůli občasné prasklé střešní tašce musí mít každý rok školení práce ve výškách?

• ef replied to this.

pixall A oni mu řeknou, dole se uvaž. A však tě dole najdeme.

ludvik Fórum je na telekomunikace přejmenováno z ispforum. Když budu lozit na skálu u rybníka tak na to školení nepotřebuje. Na dračí zub už ano? Tady se řeší jištění sebe sama aby se předešlo tragédii, ne jak nastavit capsman. Elektrické nářadí je napájeno z jištěných zásuvek. Dnes již často opatřených proudovými chrániči. Na střeše nikdo zábradlí pro laika nestaví.

ef A jak se telekomunikací týkají tvé prodeje UPSek? Zase trochu uber.

• ef replied to this.

ef Tady se řeší jištění sebe sama

Taka bola otazka, no riesi sa tu vsetko ine naokolo, len nie odpoved na nu...

ef dobrý, neznalost lezení po střechách uznávám, ale evidentně jste to nepochopil. Podle vás teda při montáži čehokoliv na střeše pro soukromé účely mám mít školení jako kdyby mě to živilo? Podle této teorie bych teda musel i na prasklou žárovku volat elektrikáře...

• ef replied to this.

Hele mimochodem nikdo neříká, že se musíš jistit za něco, co je na té střeše - často tam nic není - ani komín. Pak se to řeší třeba i tak, že přehodíš lano házecím pytlíkem přes hřeben a ukotvíš za vzrostlý strom. Pit Schubert popisuje i humornou příhodu, jak si takhle někdo to lano zakotvil za tažné u auta a pak mu s ním uprostřed práce manželka odjela na nákup. Vláčela ho za sebou mrtvého asi půl kilometru, než na to přišla 😀

kubajz 😂😂
                            Konkrétně u mě by toto nepřipadalo v úvahu, jelikož na protistraně nic není.

📡 Telekomunikace.cz