tentokrat se rozjeli...

What's new in 3.10:

*) added Multilink PPP to PPPoE client - just specify multiple interfaces

to enable it;

*) added ability to add dynamicly PPTP, L2TP & PPPoE client addresses

to firewall address-list, specified in ppp profile,

or via RADIUS in Mikrotik;

*) added address-list attribute support in user-manager;

*) added fan control for RB433;

*) console:

fixed 'interface wireless print detail', now shows the same output as

'interface wireless print basic';

fixed print to file, now writes complete contents, fixed resource leak;

show name of running scripts in '/system script job', update

'last-started' value;

could not use item names for '/interface ovpn-server' and

'/interface ovpn-client', fixed;

fixed problems with export:

some settings were not included in full export, such as

'/interface wireless nstreme');

some settings had duplicate entries with an error, such as

'/system ntp client' when ntp package was enabled;

long parameter values were incorrectly split across multiple lines;

export now quotes all values that are split across multiple lines, it

also adds line split before all newline characters, which improves

readability of exported script sources;

*) api - some properties were included multiple times in getall responses;

*) port - properly tag all inactive ports;

*) port - fixed memory leak that was triggered by addition/removal of

USB serial ports;

*) changed post-boot critical log messages - write a separate log entry

explainig the cause of an non-administrative reboot, such as watchdog

ping timeout, even if system rebooted cleanly;

*) fixed user-manager 'database rebuild' command to correct database errors;

*) fixed bug - user-manager customer password was not decoded

correctly when database backup was transferred

between Intel/RB100/RB500 and RB300/RB400/RB600/RB1000;

*) fixed bug - "/blink" command did not work on RB300/RB600/RB1000;

*) allow to configure OSPF authentication key ID;

*) allow to include bridge interface in a mesh interface;

*) ipsec - added Dead Peer Detection;

*) fixed some random crashes on RB411 & RB433;

*) fixed bug - OpenVPN could corrupt data on high load and force other end to disconnect;

*) fixed bug - DHCP server did not return DHCP options in response to

DHCPINFORM request;

changelog pěknej :)

RB133 OK

Kdo to křičel, že se můžeme těšit na 3.9.1?

RB 133, bios 2.15, z 3.9 => 3.10 zatím OK

PC Cel 1,2GHz, 256MB.... 2.51 na 3.10 OK...modul IDE. Zitra pujde do ostreho provozu na test.

Po testu muzu rict, ze OK. Bezi to 48hodin bez problemu.

Ahoj, dal jsem to na RB600. Jsou v nem 4 miniPCI CM9, vse v bridge s ethernetem. Po upgrade vylezlo zatizeni CPU na 100% a ani se nehlo. Traffic byl stejny jako u predchozi 3.9 a tam bylo zatizeni mezi 40 - 60%. Ma nekdo podobnou zkusenost? Zaroven jsem upgradoval BIOS z 2.14 na 2.15, ale to by nemelo mit vliv, protoze po downgrade na 3.9 je zatizeni zase OK.

ja kricim MKv3rc10

ještě počkám s updatem. tolik změn s sebou určitě ponese tolik chyb :)

ja kricim MKv3rc10

nerekl bych : Ja zadne problemy nezaznamenavam. Bridge na siti skoro nepouzivame a vse bezi jak ma

Upgrade 5x RB532, 1xRB600, 5xRB411 a 1xRB1000 - vše OK.

1x RB1000 12xRB600 8xRB333 110xRB532 - vše OK

3.9 -> 3.10 RB411, RB133 OK.

hafo b411 ok snad i prestaly mizet interfacy nebo jsem si zatim nevsim

RB333 z verze 3.9. na 3.10 OK i upgrade BIOSu OK.

..... Po upgrade vylezlo zatizeni CPU na 100% a ani se nehlo. Traffic byl stejny jako u predchozi 3.9 a tam bylo zatizeni mezi 40 - 60%. Ma nekdo podobnou zkusenost? Zaroven jsem upgradoval BIOS z 2.14 na 2.15, ale to by nemelo mit vliv, protoze po downgrade na 3.9 je zatizeni zase OK.

#########

Mam stejne poznatky s RB333 (ppc), 532 a 532A (mipsle). Vcera jsem to zkusil napred na 532 a nechal bezet asi 4 hodiny. Zadny problem nebyl a tak jsem upgradoval zatim dalsich 12 RB (nastesti ne vsechny). Ctyri, ktere maji silnejsi provoz, mely druhy den rano 100% vytizeni CPU. Restart nepomohl. Dalsi 532A vytuhla uplne. Dneska jsem honem vsechny downgradoval na 3.9

########

Vsechno je jinak:

Za vsechno muze nejmenovany system pro rizeni RB, ktery znovu a znovu duplikoval maglovaci pravidla. V duvere, ze system pracuje v tomto smeru bez zavad, me vubec nenapadlo se na manglovaci pravidla podivat. A ten vytvarel pravidla tak dlouho, az se RB zhroutil :(

takovejch starosti a nasranejch klientu..jsi docela odvaznej tam nacpat hned to nej co vypustej ja si pockam a hodne dlouho pac 3.0 neumi nic novyho co bych potreboval a to vi asi kazdej a vubec nechapu proc to nekdo cpe na MIPS board, jedine kam jsem to dal jsou 411 protoze se tam ztracely interfacy a 3.10 se to zda byt dobry takze uz na ne nesahnu i kdyby byla 3.150 :)

Jak se rika, co slape dobre, na to nesahat a usetrite si praci s chytanim much na MKv3rc10 (oficialni nazev MKv3.10)

maxiku, 3.x naopak umi vec, diky ktere se mi povedlo dotahnou QT co pouzivas (bral jsem si z tveho dema priklad) do stavu kdy zaradim 95% provozu a uprednostnuju ho podle toho co chci aby lidem bezelo rychleji a co ma mit v siti absolutni prednost, akorat jsem to jeste ke vsemu zacal pouzivat i na vsechny paterni linky aby nedoslo k pretizeni jednoho spoje a nezacal chybovat. Proste a jednoduse pouzivam L7 filtraci, je to super vec, ale je fakt ze naprosto spolehlive mi to bezi na v3.4 a nechci s tim hybat, proc taky opravovat neco co funguje :-)

nikdo tu nespochybnuje vyhody MKv3, ale prijde mi (a asi ne jenom me), ze je v tom dost bagu. V jedne verzi se neco opravi a dalsi pribudnou jine tri chyby.

Osobne taky pouzivam MKv3, ale pouze na centralnim x86 firewallu , ktery zajistuje pravidla do inetu a ma pouze eth rozhrani, bezi mi na tom MKv3rc8 (oficialni nazev MKv3.8 ) a beha to spolehlive.

A momentalne pripravuji novou branu se dvemi dual-core masinami , pro vytvoreni DMZ zony. Na obou bude asi MKv3rc10. Reseni to bude silne naddimenzovane, ale za ty prachy to neber.

Na RB532A (jine RB masiny ani nemam) bych se docela bal dat jakoukoli MKv3rcX

📡 Telekomunikace.cz