Takže ani neřešíte co se píše ve Wireless>W60G>Status/TX Sector Info "left 0.6 degrees, down 0.6 degrees" ?
To to zaměřujete opravdu jen od oka? Nesledujete žádné parametry a dosahujete takových propustností?
To musím mít něco špatně, protože i LHG 60 nemáme nikde lépe jak -55 a nikdy není Rate více jak 2,3G.
Nastavujete tam třeba něco extra ještě?
MikroTik nRAYG-60 a šipky na zadní straně
Petr-Maly po zamerani mikrotikov je potrebne pozriet status sektorov, idealne co najviac do stredu. Ak je spoj niekde na kraji sektorov ma vacsiu sancu sa nahodne odpajat...celkovo mi vsak pride najlepsie nasmerovat to cez original kukatko a neriesit to viac....lhg sa aj tak neda precizne stelovat s dodanym drziakom, nray sa sice da ale cez kukatko to zatial bolo vzdy najlepsie.
- Upraveno
Však to je super hodnota...60tky maji beamforming tzn. ze spoj se sám "šteluje" automaticky na nejlepší konkretní sektor, který sám vybírá. Tyto spoje se směrují puškohledem nebo originálním "kukátkem" tzn. vizuálně (o všechno ostatní se postará právě beamforming)
Navíc zde funguje (měla by) automatická regulace výkonu, takže jednoduše na 500m může mít spoj stejný signál jak na 1km+
Štelovat spoj podle šipek v zadu je hovadina, je to pouze orientační ukazatel, který stejně nic moc neříká o zaměření spoje
- Upraveno
jezdec Nutno dodat, ze beamforming ma sve a to dost "prisne" limity. Proto je treba co nejlepsi vizualni zamereni. V pripade LHG 60 a nRay je to < 1 degree single pattern and full span 3 degrees over horizontal and 3 degrees vertical plane.
Sice uplne nechapu, jak to funguje, protoze RX sector se nemeni, tzn. druha strana muze svuj TX beamformomovat jak chce, hlavni lalok prijmu anteny prvni strany stejne pujde mimo, ale treba mi to tu nekdo vysvetli.
Trošku mimo téma, ale dost z vás tu zmiňuje nějaké "kukátko". Kde se něco takového dá sehnat třeba i pro jinou anténu?
RandomUser kukátko je přibaleno v krabici u nray i lhg60
Zaměřujeme s vypnutým beanformingem tx sektor 36 na obou stranách pokud do mtp tak okem !
pgb to jsem pochopil, spíš mě zajímalo, kde to jde koupit/pod čím to hledat
- Upraveno
jenya vždy poslouchá celé pole, elektrické modelování beamu se dělá pouze při vysílání. Proto je to pole taky poměrně široké, aby zvládlo poslouchat i natočené.
Jednoduše tohle řešení není určené pro parabolu. Správně je wAPka, nebo třeba Siklu MH. Je to "panelka", kterou Mikrotik posadil na parabolu a ono to nějak funguje i když to musí už z konstrukční podstaty šilhat.
- Upraveno
To je to co píšu .. zaměřit kukátkem ... ideálně však puškohledem .. a o ostatní se beamforming postará... žádné fixování na tx sektor není třeba.. beamforming tam není pro srandu. Hodne stesti preji lidem kteri smeruji na zafixovany tx sektor napr. LHG60 bez precision mountu ... opravdu lahudka
Já neřek že ho máš vypnout ale na zaměření je to fajn...
- Upraveno
Důležité je aby beamforming byl co nejblíže ke středu. Když to ukazuje úhel 1.2° při běžném připojení tak je to špatně.
RX beamforming se nenastavuje protože se po přijmutí do chipu z toho vypočítává "vlna".
A jak domeris teda presny stred? Dekuji. Ma to o pri 1° jede vzdy 2Gb
nemusíš to ladit na střed, to je ten ftip. Ale taky by jsi to neměl ladit na kraje rozsahu beamformingu.
Petr-Maly
Mam lhg60 na -49 ale inak väčšinou okolo 53 vždy snažím mat 55