homer Zdravím, je sice sexy, ale když to máš v provozu, mohl ses zmínit o nepříjemné vlastnosti pro účel tazatele. Tento grid tie měnič pracuje tak, že "přetláčí = zpomaluje elektroměr. Výkon přes limit jde již od distributora. Co je však důležité, při výpadku distributora vypadne i bateriový provoz, což je pro poskytovatele dost nepříjemné, protože jsou mu baterie k ničemu. Zatím to dělaly všechny, co jsem viděl v provozu, vypnutí této funkce jsem zatím neobjevil. Ty ventilátory jsou obecný problém. U všech měničů i nabíječek. Zapínají se téměř od počátku a hlavně jsou většinou osazeny typy, které dělají příšerný kravál. Některé se nedají v místnostech ani použít. Přitom po výměně za jiné to funguje OK. To by si měli číňani trochu pořešit. Ten měnič se jmenuje mezi přáteli "Modrásek" a není špatný, protože nevyžaduje žádnou úpravu domovní sítě, což je někdy hrozná práce. Strčí se to do zásuvky a to je vše. Ještě je třeba namontovat cívku za hlavní elektroměr, která hlídá přetoky do distribuční sítě. Ty tam ovšem i tak jsou, ale malé. Nicméně 4-kvadrantový elektroměr to zaznamenává do paměti a pak už jenom záleží na distributorovi, zda bude pokuta nebo nad tím mávne rukou. (A někdy vyhrožují pokutou v astronomické výši, proto jsem se ptal na jeho aktuální model elektroměru). Dělá se jako 1kW a 2kW. 2kW jsou ale už jen na 48V, což už někomu nemusí vyhovovat. mpcz, 14jul2022