Ahoj,
řeším výběr HW pro domácí síť do novostavby RD. Částečně vycházím z podobného dotazu Výber HW - Domácí Síť.
Co bude v síti:
- 14x ethernetových zásuvek (většina z počátku nevyužitých)
- 4x kamery napájené přes PoE (např. Reolink RLC-510A)
- NAS Synology DiskStation DS920+ - zpracování a ukládání obrazu z kamer, možná Unifi Controller v Dockeru. NAS bych rád připojil přes LACP.
- 4x PLC (I/O) pro řízení inteligentní domácnosti (Unipi Patron L527, Papouch Quido ETH 100/3, 2x Papouch Quido ETH 4/32 OC)
- 2x AP (U6-Lite nebo U6-Pro), do budoucna venkovní AP (PoE napájení)
- Wifi klienti - mobily, notebooky,...zatím 5 - 10x.
Původně jsem chtěl mít vše pod jednou administrací (UDM-Pro + USW-24-POE + AP), ale možnosti UDM-Pro jsou dost omezené, první na co jsem narazil je OpenVPN/Wireguard s 2FA. Takže router bych nahradil miniPC z Ali a na něm pfSense.
Jiný router znamená vyřešit Unifi Controller. Asi nejschůdnější mi přijde mít controller na Synology v Dockeru. Šel by dát i do pfSense, ale zase je tam dost práce s případnými upgrade. Cloud Key bez disku je aktuálně nedostupný a verze s diskem pro mě nemá význam. Disk by šel využít pro kamery, ale pouze od UI (když nepočítám proxy).
Se switchem jsem opět narazil na omezení UI systému. Chtěl jsem všechny porty mirrorovat na jeden span port kvůli IPFIX/IDS monitoringu (1Gbps span port by sice byl úzké hrdlo, ale pro začátek by to mělo stačit). USW to ovšem neumí, resp. někdo to přes telnet nastavit dokázal, ale není jisté, že to bude fungovat a jak dlouho.
Alternativou by mohl být switch od Mikrotiku, Cisca apod.
MikroTik CRS328-24P-4S+RM
Cisco Business CBS250-24PP-4G-EU - mirroring max 4 ->1
Ale zase je docela problém s dostupností a už bych měl 3 systémy pro administraci.
Můžete mi prosím poradit, jakou byste volili kombinaci router + switch + AP v tomto případě?