jkonecny Nevím jak ty, ale já bych si pure čínu nedal ani do domácí sítě. Ano, je to levnější a "lepší", takový Hua wifi router s 4x4 AX za 1500 taky vypadá lákavě vedle Unifi 6 Pro za 4000. Ta nízká cena a dobrá dostupnost má svůj důvod, který je víc než dostatečným důvodem pro mě vyhnout se těmhle věcem širokým obloukem. Ale dělej jak myslíš. Buď to chceš udělat levně nebo solidně...

jcltm Samozřejmě to nechci dělat levně za každou cenu, ale TP-Link mi nepřijde jako úplně noname Čína. Jenom v tomto vlákně mi byl v podstatě 2x doporučen. Nějaké domácí levné routery jsem doma měl a taky bez problémů.
    "Nízká cena a dobrá dostupnost" mi nepřijde jako automatický důvod, proč se tomu produktu vyhnout.

Napadají mne 3 teoretické racionální důvody, proč TP-Link nebrat

1) Nekvalitní/zabugovaný SW (jako jste tady zmiňovali u Mikrotik switchů). Máš s jejich SW špatnou zkušenost? Četl jsem spíš názory, že je to z pohledu firmware stabilnější, než některé Ubnt prvky.
    2) Strach, že to posílá něco do Číny - to by měl řešit dobře nastavený FW, případně monitoring. Taky je TP-Link docela velký výrobce, tak by si podobné věci snad nedovolil, ale možné to určitě je.
    3) Strach z čínského HW - to počítám nemáš, když noname čínský miniPC je v pohodě.

Jestli jsou ty prvky opravdu z nějakého důvodu nekvalitní, tak se jim klidně vyhnu, ale jestli jde jenom o obavu z čínského produktu, tak bych to asi risknul.

dacesilian Teoreticky by to mělo být v pohodě. Dle datasheetu podporují TL-SM5310-T SFP+, které podporuje 2.5GBASE-T.

My nasazujeme EAPy a nemuzu rict pul slova. Funguje to perfektne.

Tie predsudky na tplink su na tomto fore dost smiesne. Tplink do domacnosti a nejakej lahkej firemnej sfery s kludom nasadzujene a mam ich aj doma. Taktiez aj ako isp pouzivame hromadu switchov na L2 kde taktiez nemozem nic zle povedat. Zrovna donedavna sme na dost velkom bode pouzivali ako hlavny L2 switch tplink jet stream 1700q ktory je bohuzial uz EOL ale za tie prachy mal 4x10G, dal sa stakovat atd, uptime 6 rokov v kuse. Jedina nevyhoda, ze tplink nema viac veci s dvoma zdrojmi atd...takze v domacom prostredi s kludom. Prve tplink managed switche mali tenednciu sa zaseknut ale to su dlhe roky dozadu, tak 10 rokov...o sa tyka AP tak mne prave tie unifi prestali vonat kvoli tomu, ze ich musis vzdy cez kontroler nastavovat, eap sa da ako standalone zariadebie nastavit bez kontrolera, ma to rozhranie cez web. Plus si zoberem tu vybavu a lepsiu dostupnost a je to jasny vitaz. Samozrejme ked niekto ma prachy a chces si priplatit za unifi a celkovo ubnt hw tak prosim....

Velký UniFi switch je super. Kdyby někdo chtěl, mám tu funglovku 48p.

jkonecny ten T1700TQ co mám doma (a a brzy budu mít dva- jupí 😃 ) v nastavení volbu 2,5G nemá, má tam pouze 1G a 10G v manuálu v autu nevím jestli by si vyjednal 2,5g

theitman dacesilian Jo, asi máte pravdu
        Port Standard

IEEE 802.3i:10BASE-T Ethernet;
        IEEE 802.3u:100BASE-X Fast Ethernet;
        IEEE 802.3ab:1000BASE-T Gigabit Ethernet;
        IEEE 802.3z:1000BASE-X Gigabit Ethernet (Optical fiber)
        IEEE 802.3ae: 10 Gigabit Ethernet over fiber

Tak nevadí, pokud bude switch routovat VLANy, tak by mě ani 1G uplink neměl omezovat a až začne, tak se vždycky dá upgradovat router.

Za mě aruba instant on od switche po wifiny a nevím o tom dva roky, vyrábí jim to Aliatel, takže nějakou kvalitu tam čekám. Bejvali bundle switch + wifi za korunku. 1930 teď hodně zdražily, ale za tu cenu držák. Nasazuju to jak na napájení kamer a wifin, tak i jako switch na menší sajty. 1820 nejsou, přešlo se na 1830tky. Chytřejší než 1930 je myslím až 1960 a to už je drahý jak hpe5140 s lepšíma cenama.

A videl jsi cenu HP 1820 vs HP Aruba 1830? To je masakr skoro 2x drazsi a tri mesice vubec nikde nic nebylo a ted uz zase take ne, byl jsem rad, ze jsem sehnat 4ks, ale ta cena masakr, ale je to drzak, ale 2min nez to nabehne, ale zase bezi jak ma.
        EDIT: ted se divam 24g poe verze kterou jsem bral uz stoji pres 19000,- bez DPH a predtim 1820 ktera umela uplne to same stala 8000,- bez DPH, tak to je masakr. Ja je sehnal pred mesicem za 15000,- bez DPH, takze mazec a to ty Aruby nemaji nic extra navic, mimo instant on, ktery je ve firmach uplne k nicemu.

Mám tu na prodej HP 1820-8G-PoE+ (65W) za 1200,- Kč kdyby byl zájem.

Nakonec jsem objednal TP-Link TL-SG3428XMP + 2x EAP653 + miniPC pro pfSense. Ještě jednou díky za názory, tipy a doporučení.

o 18 dní později

jcltm tak jsem to objednal, dneska by to mělo přijít. Cesta trvala asi měsíc, nákup stál na ali 5500,- + 1500,- celnice. Takže v součtu za 7000,-Kč a bude zajímavý jak s tím do účetnictví jestli ano/ne. Těším se jak to bude chodit, nicméně cena apu je výrazně lepší.

Tak mechanické zpracování je docela v pohodě. VPP mi na tom běží a dělá na wirespeed 1G@64B a cpu není na maximu. Jen ten napájecí adaptér je taková parodie. V každém případě to vrznu do ostrého provozu.

pgb Jo, ty adaptéry stojí za starou bačkoru, obvykle je měním za kvalitnější. Prvních několik jsem ale neměnil a neodešel kupodivu zatím ani jeden.

Tak jsem zjistil první drobný zádrhel u té krabičky ... musím u toho vyvést sériový port. Jsem dělal nějaké testovací změny které rozbily síť a když jsem dojel ke stožáru, tak jsem smutně koukal kam připojím konzoli. Piny na desce jsou, stačí je za 50,-kč vyvést.

pgb No některé starší verze ještě s DDR3 měly vyvedený COM port, některé i dva - asi to používají i někde v průmyslu.
            Tyhle nové s N5105 už ho co jsem se díval vyvedený nemají.

o 3 roky později

Ahoj,
            Nebudem zakladať nové vlákno, pretože mám v podstate ten istý dotaz. Známy ma oslovil, či by som mu to doma ponastavoval tak, ako to mám ja. Teda par VLANiek a k tomu Wifi.

A vás by som som chcel poprosiť o radu, aký mikrotik router bude bohate stačiť na doma. Nakombinujem to s jedným tikom a Unifi AP. Pri AP mám jasno, použil by som U7 Pro, ale router si nie som istý. Uvažoval som nad RB750. Mám za to že je ok v pomere cena/výkon. No ak je už niečo lepšie, novšie alebo sa oplatí už viac, poprosím práve o tento tip. Myslím, že úplne bude stačiť 4x eth, viac portov asi nikdy nepoužije.

PS: viem, že mi niektorí budú radiť nestavať to na mikrotiku. No nie je to pre mňa, preto nechcem experimentovať s niečim, čo nepoznám a neviem nastaviť. Navyše to nebude ani v mojom blízkom okolí, takže potrebujem to raz nastaviť a musí to fungovať. Keby šlo o mňa určite by som rád vyskúšal niečo nové, no tu to nepôjde.

Ďakujem ze tipy.

mirmo80 Kde má být ten "poměr cena/výkon"? U7 Pro je high-end AP, RB750 je low-end router. Je to trochu nedůstojná kombinace.
              Ani si nejsem jistý, jestli je možné provozovat UniFi AP bez UniFi kontroleru. Spíše bych se na začátku rozhodl, jestli to chci stavět na MikroTiku, nebo UniFi.

witek Ani si nejsem jistý, jestli je možné provozovat UniFi AP bez UniFi kontroleru.

Je.

witek Spíše bych se na začátku rozhodl, jestli to chci stavět na MikroTiku, nebo UniFi.

Wifi od Mikrotiku fakt neee, to spíš už ten router dnes klidně UCG-Ultra a máš to i s kontrolerem.

📡 Telekomunikace.cz