skrivy ne hele fakt, ÚOHS se podle todle toho jak je moc kdo "hodnej" nerozhoduje, ani na to nemá jakoukoli zákonnou oporu. Btw. docela by mě zajímalo, kdo hodnej na trhu je a jak se měří.

Btw. kdo se místo nadávání na fóru, které pro Úřad není nejspíš konzultačním místem ve správním řízení, které vedl ÚOHS pod značkou ÚOHS-S0392/2023/KS negativně ke spojení vyjádřil ? Co vím, Úřad v rámci tohoto řízení celkem aktivně oslovil řadu soutěžitelů na trhu a dost podrobně zjišťoval jejich postavení a jejich názor na dopady spojení CETIN a NEJ.CZ.

Na základě čeho, pokud teda pominu ten parametr míry "hodnosti", měl Úřad spojení zastavit ? Díky, za inspiraci.

Tak mi teda vysvetli proc tu v okoli v dedinach ma Cetin vsude reklamu na internet, ze se na ne mas pripojit? Koncaci je nezajimaji? A proc ta reklama je?

Ano, a take v obcich kde je nejaky zamer na optiku od cetinu obchazi O2 obchodaci. Proc obchodaci zrovna O2?

ladik Já tak nějak nevím co na tom vysvětlovat 😉.
      Ano CETIN má svoji síť a tu asi chce propagovat. Na tom je něco špatně ?
      Koncák se k ní dostane skrz MMO partnery. Na tom je něco špatně ?
      I kdyby CETIN chtěl prodávat svoje služby maloobchodně, bylo by na tom něco špatně ?

basty
      Obcházet obchodně lokalitu asi může každej kdo chce. Pokud chce někdo vyřizovat pro CETIN souhlasy, nechť se nimi spojí. že by měl zájem s spolupracovat. Maj dost hlad po jakýchkoli výstavbových kapacitách. Vím o lokálech, kteří to pro ně vyřizují.

P.S. Já nejsem žádnej zástupce ani obhájce CETINu, jen kroutím hlavou nad úrovní diskuze, kde se sice nadává, ale zatím nepadl JEDINÝ RELEVANTNÍ argument proti spojení. Jen level všeobecnýho nadávání na to, že je všechno špatně. To je na údajně ODBORNÝ fórum dost smutný, ne ?

basty Vždyť je to oboje pod PPF. Na pohled dvě firmy, v reálu v podstatě jedna. Podle mě po těch 5 letech "prodají/převedou" koncáky od NEJ k O2.

stepan_benes Argument proti spojení? Vzniká monopol, ztráta konkurence. U nás má CETIN svou FTTH a zároveň koupil NEJ co tu má FTTH. Tj. najednou je tu v podstatě o jednu síť míň. Za mě měla být ÚOHS dána podmínka povinnosti prodeje sítě jinému ISP tam kde je překryvná s jejich, aby nedošlo k omezení konkurence.

jcltm Monopol v Litoměřicích ? Tak tenhle pocit jsem tam fakt nikdy neměl 😃
          FTTH Amigo, HFC Vodafon/UPC, FTTH LTNet/Grape->Nej.CZ->CETIN, územko má TM(kterej to zastavil, protože by to tam byla 4. optický infrastruktura). Vedle Lovosice HFC Vodafon/UPC, FTTH LTNet/Grape->Nej.CZ->CETIN, FTTH TM, FTT? RETE, co vím chtělo tam stavět AMIGO.
          Kolik je tam bezdrát infrastruktury vč. 80/60 Ghz radši nebudu počítat, ale bylo tam toho celkem dost.

Gdě jsou ty monopole ?

stepan_benes No CETIN mezitím postavil své FTTH vedle sítě NEJ. Tím že NEJ koupil je to -1 síť.

Je tam k dispozici asi 15 sítí, z toho 3 optický. Kde se tam dá mluvit o tom monopolu ?

stepan_benes No bezdrát není zrovna rovnocená konkurence pro optiku. Optiky jsou (zatím) 3, se spojením NEJ-CETIN už ale jenom 2. To už má k monopolu už dost blízko.

Jenze Cetin dela reklamu na svuj internet pro koncaky a nikde tam neni volejte sveho opratora. Vzdy se dovolas do Cetinu. Ja v tom problem vidim, protoze to ma byt B2B, ale jaksi uz prestava byt. Je to nekala konkurence, tot vse. Jinak me jako koncaka nezajima jak jsem pripojeny, proste mi to jede. Tady se bavime, ze to ma byt B2B, ale jak to vypada opet uz to zacina byt jedna firma CETIN+O2. Ja kdybych byl vlastnikem, taky bych to chtel mit jako jednu firmu, ale zakon nebo vyhlaska proc se to rozdelovalo rikal neco jineho.

ladik no proč. Protože si koncák vybere koncového poskytovatele, ten platí Cetinu a o to jde ne?

ladik Čím je přesně "nekalá" konkurence, pokud tedy každá konkurence není nekalá ?

stepan_benes

Argumenty - nej.cz je v jistých oblastech jedinou alternativní sítí pro páteře k CETINu - trasy býválého ITselfu.

V oblasti retailu - cetin nabízí sice MMO, ale to je jen o malinko lepší než virtuálové - margin squeeze daný tím, že koncová přípojka nestojí pro každého operátora stejně, stejně jako NNI není regulované a stojí dle soutěže krásy. A náhodou všechny ty slevy má velká trojka, která může nabízet služby za ceny, za které MMO jiný ani nenakoupí.

Do toho křížové financování u velké trojky - dám pevné připojení zadara, mobil to zahojí.

O tom, že plány o nové výstavbě jdou nejdřív k velkým (dostanou akci, zde je nový dslam, obvolejte si lidi), a pak jen ohrabky zůstanou na MMO, je stará známá věc. Řešil jsem, jak to, že Tmobile věděl o dslamu a v jejich systému pro MMO nebyl a prý "chyba v systému". Jo chyba, co se stala v mojí lokalitě 4x ... Náhoda :-D

Proč jsem se neúčastnil ÚOHS? Protože nemám 100 lidí a právní oddělení, očekávám, že to bude dělat nějaká asociace, ale ty za to často taky chtějí modré z nebe a výsledky neměřitelné. A na přímo nás ÚOHS neoslovil, asi společnosti s 5k plus nejsou ti, kdo by měl nýt tázán.

ladik žádná zákon ani vyhláška rozdělení tehdejšího O2 na CETIN a O2 nenařizovala a žádná taková legislativa tady neexistuje. Sorry jako.
                    Btw. vlastnická struktrura O2 a CETIN už dávno není identická, respektive identická ani nikdy nebyla.

stepan_benes Páteř jo, ale uplink 25 Mbps po DOCSIS fakt není konkurenceschopný oproti FTTH.

ladik Nezlob ale pleteš páté přes deváté.

1. Rozdělení na Cetin a O2 nikdo nenařídil a taky nevím , proč by to měl někdo dělat.

2. Rozdělení na správce infrastruktury a obchodní firmy zvažoval T-Mobile i Vodafone ( nevím jestli je to ještě aktuální )

3. Co se týká výstavby FTTH. Akvizitoři Cetinu při výstavbě většinou chodí po domácnostech a nabízejí zřízení "přípojky", kde bude moct být libovolný operátor.
                        Bohužel to obyčejní lidi nechápou a pořád chtějí vědět, kdo je na internet připojí. Takže samozřejmě nejprve nabídnou
                        "svého partnera", ale pozor ne vždy to znamená O2, protože některé sítě v malých obcích staví Cetin pro Vodafone nebo T-Mobile a tam už vlastníky obchází obchoďáci těchto firem.

tak byla strašná chyba, že stát se zbavil téhle infrastruktury, jsem toho názoru, že tyhle vnitrostátní backbony jako jsou elektřina, plyn, komunikační sítě má vlastnit stát... aby se přesně nestalo s PPF co se stalo teď, docela by bylo zajímavé kdyby někdy PPF prodala někomu z rusky, číny, atd... 🙂

📡 Telekomunikace.cz