Ahoj, máte zkušenosti s UBNT Airfiber 60 LR? Jak je spolehlivá při zachování povolených kanálů v ČR? Je lepší než nRAY / LHG? Vzdálenost spoje, kam bych to chtěl nasadit je cca 1.6km, PTP. Díky moc.

...mikrotik ma velke plus hlavne cenu, v nicom inom nieje lepsi...spolahlivost mikrotiku ci uz HW ale aj SW je nizsia. Pokial chces vyssiu stabilitu tak urcite UBNT. Na 1,6km je to OK. Samozrejme extremne silny dazd to moze zhodit ale do nedavna sme mali na takuto vzdialenost LHG60 r1 a chodilo tiez dobre. Dal sa AF60LR - odstranili sa hlavne mikro vypadky 1-2s co robi celkom bezne MK bez dovodu. Teraz AF60LR zhodi len extra silna burka. Nutne je vsak mat namontovane radomy, bez nich to nema zmysel. Na takuto vzdialenost samozrejme je mozny len jediny kanal a to 64,8 ked nepocitam tie vyssie...

bez problému to není, vždy to při silnějším dešti spadne.

Af60lr mám na spojích kolem 1,5km a odolnost na déšť byla bez radomu lepší (ale zase sníh na prd, tak si vyber sám ...). Užší kanál je takový bonus. A spadnou to v dešti umí. Pps proti mk výrazně horší, rádiově zase výrazně lepší.

A když se tam dá poloviční kanál, má to vliv na stabilitu spoje? Jak se určí frekvence, když to zamknu na poloviční kanál? - myšlenka je taková jestli se nedá určit, aby spoj jel na té vyšší půlce ještě povoleného kanálu 64800. Díky za zkušenosti 🙂

petrs_ na stabilitu spoje to nema vliv, citlivost spoje zustava stejna...

kozlicek Není pravda, citlivost spoje se posune myslím o 6dB, teď střílím z hlavy. Ale testoval jsem plný kanál a poloviční. Poloviční vydržel větší déšť (má vyšší citlivost)

Kde se dá nastavit užší kanál?

honzam kanal o 1/2 tzn. 3dB citlivost. kazdopadne 3dB te v 20mm/h a vic na tu vzdalenost nezachrani.

honzam tak pri radiach by malo zuzenie kanalu o polovicu pridat 3dB citlivosti, avsak tiez mam za to, ze pri AF60LR sa citlivost nijako nemeni, je to proste WIFI...pri WIFI tie zakony az tak neplatia. Polovicny kanal je dobry ak mas skoro rovnakym smerom dva spoje a chces pouzit napr 64,8GHz (resp kanalove polovice) kvoli lepsej odolnosti v pocasi a aby si nerusis sam seba...toto sa na mikrotiku neda. Ja by som prijal aj uzsi kanal.. napr 540MHz. Ak robim klientovi nejaky specialny PTP na par sto mbit stacilo by to.

honzam Nevím přesně o kolik je spoj s polovičním kanálem citlivější, ale je to tak. Spoj se při polovičním kanále rozpadne při -74dB. To je hodnota z grafů odzkoušená na několika spojích. Hlavu na špalek bych za to nedal, ale mám pocit že při plným kanále to lehlo při -69dB...

Tiez mam ten pocit ze sirka kanalu tam nehra rolu... Tak mam plnu sirku a drzi to ako-taky rate 750-1200 aj pri -74. Myslim ze pri -76 to pisalo este 300Mbit a potom papa... Mam tam aj 5GHz backup, Mikrotiky na oboch koncoch s active-backup bondom a na 60ghz klientovi carrier drop pod asi 750Mbit rate (prevencia pred flappovanim) a ked prsi, mam len vyssiu odozvu o par ms, ihned a bez strat. Ze sa vtedy znizi kapacia na par minut-hodin ma az tak netrapi. Proste to funguje a domaci si toho nevsimne.
            Za ten rok co to mam vcelku stabilne "low cost" riesenie. Na vzdialenost sa radsej nepytajte (relativne dost aj na 5GHz M5 400), proste to volam detektor dazda a danu funkciu to plni spickovo 😃

psichac

Muzes jenom priblizit.. pokud to neni tajne 🙂 jak mas ten active backup + bonding nastaven ? Realne jsem to zkousel nastavit ale nikdy mi to nefungovalo (tak aby se to korektne prepinalo)..takze jedine pak zaloha pres RSTP.

o 7 dní později

sorry, trosku roboty (aj teraz este do polnoci bude). Je to 8,5km, signaly "len" o 2-3dB horsie od link.ui, takze zaloha je nutna.
              Na oboch koncoch je Mikrotik. Obe trasy (5g a 60g) maju navysene MTU na 1532. Radia su v oddelenych L2 domenach, maju vlastne podsiete pre mng.
              Po kazdej trase ide vlastna vlan, povedzme vlan5 a vlan60. Az tieto vlany su v bondingu active backup, kde primar je vlan60, link monitor arp, arp interval 100 a IP target je maly /30 rozsah len na prepingavanaie bondingu. Druha strana to iste.
              A aby som to mal blbuvzdorne, v bondingu bezi este vlana, opat s vlastnym /30 kade uz ide realny traffic.

Ano, asi hodnotnejsie pre mna by bolo naucit sa OSPF, ved labov je neurekom, ale lenivost je matka pokroku, tak som skoncil takto. Ist to ide a nemal by som mat ani problem tahat tade nejaku L2 z dalej, aspon pri testoch sa to javilo stabilne (lebo spanning atd...)
              A vlastne ta "5g" linka su dva 5g spoje za sebou a "60g" je vlastne EoIP+60g cize total peklo. Ak by boli obe radia priamo v ethernetoch, nemal by byt ziaden problem.
              V blizkej dobe ma aj tak caka prerabka, lebo sa zmeni vyditelnost na 5g (rastie budova).

o 4 měsíce později

Co se týče těch krytů proti sněhu na Airfiber 60 LR tak prý poslední dodávky jednotek od UBNT jsou bez něj. Jaké máte zkušenosti s tím Jirous krytem? Co kvalita a dá se to namontovat na hotově umístěnou nasměrovanou anténu nebo se to musí nějak složitě rozdělávat tak jak u Mikrotik LHG? Orig. Ubnt kryt jde sice objednat zvlášť, ale není nikde skladem.

3com Mame ich od zaciatku, nainstalujes to len na namontovanu a nasmerovanu antenu, kabel musi byt zapojeny. Kryt ide na celu antenu, ku kablu sa potom uz nedostanes. Ak budes potrebovat odpojit kabel, treba najskor odmontovat dekel. Inak bez problemu. UBNT radom podla fotky je rieseny tak, ze predna strana ozarovaca s krytkou na konektor je dostupna po zakrytovani, tam dekel cez tuto cast nejde.

3com tak si je dokupu, ne?
                rozhodně ty JRC nedoporučuji, hrozná montáž a servis potom 🙁

📡 Telekomunikace.cz