Nakonec jsme to vyřešili, nepřišel jsem na to sám, abych se nechlubil cizím peřím.
Kontrolovali jsme routovací tabulku, MPLS labely, všechno sedělo, jen to prostě nefungovalo.
Nevím jestli je to chyba nebo vlastnost, ale věc se má následovně.
Ve WAN instanci jsem nahodil 2 dny zpátky IPv6 BGP peera, ale nedal jsem tam filtr, protože nám měla protistrana posílat jen default gateway a "pár dalších rout". Nezkontroloval jsem to, moje chyba, a tabulka byla na nějakém interním limitu, nějakých směšných 8192 IPv6 rout. Byl o tom záznam v logu, už jsme ze zoufalství zkoušeli všechno.
Zdá se, že limit IPv6 tabulky ve WAN instanci měl vliv na IPv4 routování v LAN instanci, protože dnes jsme tady měli výpadek proudu a lidi co opětovně vytočili PPPoE už nefungovali, HPE jejich provoz prostě posílal na svou default gw, čili do internetu, problém je, že i ve směru Z internetu ❗️ navzdory záznamu v routovací tabulce, které jsem tady postoval. V ospf routing to taky sedělo. Neznám interní funkci L3 switche, ale očividně to neroutuje podle routovací tabulky.
Po vypnutí IPv6 BGP peera se IPv6 tabulka ve WAN instanci vyprázdnila a najednou nám začal fungovat i routing IPv4 v LAN instanci. Dává to někomu smysl? Mně rozhodně ne, ale problém je vyřešen 😆