Tak jak jsem slíbil, tady je minirecenze Ignitenet G-Link.
Co mě trochu naštvalo je defaultně zapnutá nezabezpečená wifi, celé rádio lze ale naštěstí vypnout. Kdo by to chtěl používat i jako AP, má to obstojnou podporu více SSID a VLAN. Samotné rádio je 2x2 MIMO na 2,4 GHz.
Rychlost takto na stole přes iperf3 pěkných 948 Mbps oběma směry, tj. linkspeed gigabitového Ethernetu.
Má možnost správy přes bezplatný ecCLOUD / EdgeCore CLOUD a také samozřejmě web GUI.
Umí pracovat jako mesh nebo PtMP master/slave s možností oddělení jednotlivých klientů.
PoE to neumí, ale má svorkovnici DC IN-OUT 12 - 54V. Přepínač na jednotce pouští napájení do koaxu.
Spotřeba obou spojených jednotek propojených přes koax napájených jedním přibaleným zdrojem (12V 1,5A) je 6 W v idle, 8 W v plném zatížení (vypnutá wifi na obou jednotkách). Tj. 3 - 4 W na jednotku. Spotřeba měřena na 230 V.
Komunikace přes koax je standardizovaný protokol G.hn, bandwidth je na výběr 100 nebo 200 MHz (default). Měla by být možná koexistence s T2/S2. Na koaxu používá šifrování a autentizaci jméno/heslo.
Základna je odlitek z kovu, možnost montáže na stožár/stěnu.
Ještě jedou díky všem za tipy, toto se mi zdá jako daleko lepší řešení než ty čínské noname 100Mbps převodníky, navíc cena je myslím velmi pěkná. https://www.discomp.cz/ignitenet-g-linq-venkovni_d88023.html