Zdravím,
aktuálně řeším, jak nejlépe nastavit kanál vnitřní wifi 2,4 v lokalitě, která je v tomto pásmu hodně zarušená. Jde o 3 podlažní budovu v centru města, v každém patře AP řízené Capsmanem. Když jsem jednotlivá patra procházel s wifi analyzátorem na mobilu, téměř na každém kanálu něco bylo, jednou zleva, podruhé zprava a protější dům ozařuje všechny tři patra. Automatikou nastavená frekvence se moc neosvědčila, tak zvažuji, jak to nastavit ručně.
Můžete někdo poradit strategii, jak tyto problémy řešíte? Mne třeba napadlo zkusit nastavit všechny AP na stejný kanál a tím si "vynutit" tento kanál pro sebe a ostaní kanály nechat sousedům. Je mi jasné, že ideální by to nebylo, částečně by se mohly AP navzájem ovlivňovat, ale možná menší zlo, než zasekat celé pásmo v duchu teorie 1, 6, 11 nebo 1, 5 , 9, 13, když stejně vždycky tam něco je.
Jak nastavit wifi v zarušené lokalitě
radek_kovacik Ve 2,4 GHz je takový bordel že to za mě nemá smysl řešit dokud nejsou problémy. Normálně 1, 6, 11 nebo automatika. Hlavně nesmažit 40 MHz, stejně to velká část klientů nepodporuje. Protější dům bych neřešil.
Pro serióznější použití pak jedině 5 GHz, dnes už ideálně AX.
Jak píše jcltm...
- Upraveno
JJ, hlavně nesmažit ve 40MHz ale místo toho zapnout rovnou AX, které jede hned 80MHz ;-)))) a zarušíme rovnou 5GHz
Dobrá rada nade vše.
Ale jinak vcelku souhlas. V dnešní zarušené době a zarušených domech to nemá smysl úplně řešit. Navíc pokud bude AP v každé místnosti nebo třeba ob-místnost, tak bude tak kvalitní linka k nejbližšímu AP, že to spolehlivě přeřve ty co to zarušují.
I když to není ideál, stejně jako není ale ani zarušená oblast....prostě moc lidí a malý vzduch
Ještě občas se setkávám, že právě díky masivnímu využívání 5GHz začíná být i ve 2GHz volněji ;-)
krystofklima Na 5 GHz s klidem i 160MHz kanál v indoor pásmu, pokud je to v baráku/bytě, dosah není takový aby to cokoli zarušilo - z mé zkušenosti to v paneláku o patro výš už skoro ani nenaskenuješ. Indoorové AP nemají takový výstupní výkon jako ty na ven a stěny to celkem spolehlivě odstíní. A navíc čím širší kanál, tím menší úroveň rušení při stejném výkonu.
- Upraveno
jcltm Určité problémy se právě vyskytují, proto to řeším. Dříve jsem to měl na automatice, ale ta s přibývajícími okolními wifinami přestala být spolehlivá. Je ale pravda, že jsem to měl tak, že se skenovalo pouze po restartu RB, nebyl tam zapnutý rescan po určité době. Má to smysl, zkusit jej zapnout?
Jinak ten protější dům, nevím, zda to rušení jsou interní wifi (jedná se o školu) nebo venkovní (ISP tam má stožár s anténama).
krystofklima JJ, hlavně nesmažit ve 40MHz ale místo toho zapnout rovnou AX, které jede hned 80MHz ;-)))) a zarušíme rovnou 5GHz
Však ti nic nebrání v provozování ax na 20MHz. Akorát se linková rychlost propadne na 1/4. Tak mluví teorie i moje osobní praxe.
radek_kovacik Vím že to asi nechceš slyšet, ale co zkusit AP od jiného výrobce, třeba Unifi? Na pár místech jsem tím už problémy s wifi úspěšně vyřešil. Takové U6-Pro nestojí zas tak moc na to co je to za HW...
radek_kovacik hod sem co mas za HW a konfiguraci.
zdeneksvarc Neboj, já jen narážel na tu poznámku, hlavně to nesmažit v 40MHz a hned v dalším řádku doporučené použít AX ;-)
Samozřejmě lze i AX provozovat na 20MHz ale rychost prostě neošulíš ;-)) stále je frekvence krát modulace ;-)
proto platí čím dál víc, že kabel je kabel
a čím dál víc výrobců už nemá kabel ani do zařízení velikosti notebooku ;-(
krystofklima a já mám optiku i po baráku za chvíli nepůjde na kabel připojit ani stolák, místo toho budeme mít v herních pc spoustu aplikací pro vylepšení internetového připojení
K tématu souhlas ve všem s Vámi, i když sám doma provozuju 2,4 na 40Mhz, fungují všechny zařízení, a 5G mám v 80Mhz ale vesnice a okolo čisto jediné co venkovní unifi skenuje je asi 1400 sítí denně z kolemjedoucích aut
- Upraveno
krystofklima Jenže v 2,4 GHz je přeci jenom o dost menší prostor, jen 3 plnohodnotné 20MHz kanály. 40MHz kanál v 802.11n moc dobře v klientech implementován taky není, většina zařízení jede stejně jenom na 20MHz kanále, alespoň defaultně, tj. v 99% případů. A tohle pásmo se nese navíc poměrně daleko. Ani v AX, které je mimochodem standartně implementováno i na 2,4GHz, bych nepustil víc než 20MHz kanál, akorát se tím sníží dosah, což je za mě hlavní výhoda a důvod použití tohohle pásma. Na vyšší propustnost jsou prostě vhodnější jiná (vyšší) pásma, ať už 5GHz nebo nově 6GHz pásmo (WiFi 6E).
AX fakt neznamená automaticky širší BW, z mých zkušeností je i s 20MHz kanálem výrazně lepší než 802.11n/WiFi 4. Tam, kde se s Nkem klient už odpojoval jde teď s AX v klidu sledovat FullHD 60 sn. stream. A maximální dosah se dost výrazně zvětšil při stejném výkonu. Jasně, fyziku neobejdeš, ale ten rozdíl je dakt dost znát v reálném použití. Je to holt skok o dvě generace, ACčko na 2,4GHz standardizováno nebylo, když nepočítám UBNT 2AC a různé polostandartní implementace vyšších modulací u některých zařízení.
Oproti tomu v 5GHz pásmu máš jenom v indoor only části nádherných 160 MHz prostoru, o pásmu nad 5,5 GHz ani nemluvě (a ne, není to outdoor only, i přesto že si to mnozí myslí). A nešíří se zdaleka tolik skrz zdi ani na větší vzdálenosti. Navíc klasická indoor AP nemají na tomhle pásmu ani zdaleka takový výstupní výkon jako outdoor jednotky.
Ano, souhlasím, kabel je kabel, ale připojovat si třeba mobil kabelem je nonsense (i když to jde a často to používám). Tak to začíná být už i u NTB, i do dost starého krámu si můžeš koupit za cenu dvou obědů Intel AX200. Třeba v případě běžného panelákového bytu 3+1 ti pak stačí dát do středu AP jako třeba U6-Pro (kde tě cena taky nezrujnuje) a po celém bytě máš v notebooku reálně gigabit (tj. iperf3 940+ Mbps/Speedtest.net 930 Mbps na FTTH), tj. propustnost gigového portu na AP. Při 2x2 MIMO a 160MHz kanále je max. linkspeed 2400 Mbps. Co víc ještě chtít?
to jsou ale keci.
Nastavím max šířku kanálu co jde a chodí to vždy nejlépe. Z logiky věci musí. Lepší 40MHz s menší modulací než 20MHz s lepší modulací.
AC projde výrazně lépe bordelem než N i když klient AC není a AX projde výrazně lepé bordelem než AC i když klient AX není. Pokud tedy vyměníš wifi4 za wifi6 tak je to o tom že AX je prostě lepší a není to šířce kanálu.
Taky jsme šetřili u klientů kanály... výsledek je ten že většina klientů nemá ani 2x2 takže spojovací rychlost v ideálních podmínkách je 72Mbit což je dost pomalé. Takže nastavení je max zabraného pásma co jde. Wifiny si to pořeší samy. Po vzoru DSL modemů. Jinak jsme sami proti sobě. Není to konkurence schopné když to brzdí wifina doma.
radek_kovacik ahoj, pokud jsem dobre pochopil, tak mas v budově více klientů. Určitě bych šel formou mesh systému, které dneska stojí par korun a usnadní práci nadevše. Ať už pujdes do tplinku Deco, levnějšího mercusys nebo drážního ubqt, myslím, ze hned poznáš rozdíl od jednoho AP s 5dbi antenkama do všech stran umístěného někde v předsíni nebo obýváku. Výhodou prvních dvou zmíněných je řízení cloudem s přístupem z mobilní appky.
Lepší 40 MHz s horší modulací, opakovanými přenosy z důvodu více rušení a následným přepnutím komunikace pouze na hlavní kanál nebo rovnou jet ve 20 MHz ... no nejsem si jist, ale v zarušeném prostředí ve 2,4GHz jsou lepší výsledky s 20MHz.
Co se týče volby kanálu, tak pokud je rušení skutečně hodně, tak 1-5-9-13 / 1-6-11 bych se vyhnul a naopak hledal kanály s nejmenším rušením na kanále / od sousedních, ideálně automatiku (pokud funguje alespoň trochu jak má a zohledňuje rušení).
Naopak v 5GHz pásmu bych se širších kanálů (40,80) tolik nebál, pokud jsou používány s rozmyslem. Útlum pracuje pro nás a znovupoužitelnost kanálu je vysoká. Těch 160 MHz už mi přijde zbytečně moc ... i na 80MHz se dají udělat vyšší stovky Mbps na mobilu, což většině lidí bohatě stačí.
Ak ma zakaznik na skene 20 wifin okolo...z toho 10m od routra ma polovica lepsi signal ako on..co by ste tam chceli urobit??? 20 40 80 vsetko jedno....
Odporucime pouzivat kabel na dolezite prace a hotovo. Vysvetlime rusenie, ukazeme sken...koniec.
Bohužel si zákazník stále myslí že pokud má slabej signál na WiFi tak je to neco za co odpovídá ISP. Bohužel
Ono to není jen o síle signálu. Největší problém se v poslední době ukazují některé mediatek čipsety. Pokud se připojí na AP mikrotik nebo nějaké pouze n-kové AP, tak jde výkon celého AP pro všechny klienty úplně do háje. Dělají to některé notebooky a mobily. Po výměně wifi karty v notebooku za intel problémy zázračně zmizí.
Pokud se AP vymění za AX verzi, tak to jede perfektně při jakémkoliv nastavení na AP.
Nevím zda je to problém SW nebo HW toho Mediateku.
klacek No s automatikou na MikroTiku bych si radši nezahrával (max z předem definovaných kanálů), protože to vybírá snad jen dle počtu nascanovaných sítí na dané frekvenci... Pak chytám APčka se signálem -83 dBm a horší a Tik si stejně na dvou APčkách vybere frekvence s 5 MHz posunem, takže to nakonec skoro nefunguje, protože se ruším sám.
Jednou jsem to omylem při přepisu konfigurace udělal.
- Upraveno
selic No Mediatek je bohužel peklo, a na rádiu obzvlášť. Takové Unifi NanoHD (Mediatek) mi jelo subjektivně často hůř než obyčejný AC LITE s Broadcomem. U klientů taky věčné problémy, bohužel.
Každopádně dnes už bych nikam nově nenasazoval nic jiného než AX, ceny jsou snesitelné a podporu už má celkem velké procento klientů. Používám hlavně ASUS RT-AX56U do nenáročných domácností a U6-Pro k náročnějším klientům.