okoun Stepan Benes to popsal dost dobre. Ja by som snad doplnil, ze s otazkami typu "komu vlastně ta regulace pomáhá a pro koho ta regulace je" sa daju viest nekonecne akademicke debaty, ale dopad bude v praxi nulovy, a je to iba zbytocne spaleny cas a energia. Je iks dalsich odvetvi, ktore su regulovane viac ci menej, a z pozicie jednotlivca alebo maleho statu s tym nejde rozumne pohnut, takze pri tej akademickej debate to aj skonci.
Co ale nechapem je to, ako ste prisli na to, "že se neustále utahují šrouby takže, když už to je rozjeté tak se halt blbě vyskakuje. Prostě pravidla jsou diametrálně jiná než byla v začátcích". To mi nabsolutne nesedi, lebo regulacny ramec sa vo svojich podstatnych rysoch nezmenil snad 20 rokov (ved napokon este stale plati zakon 127/2005 Sb, i ked s upravami). Co sa zmenilo, je prakticky pristup Europskej komisie resp. DG CNECT k jeho vykonavaniu v praxi, a tento pristup je vyrazne proti-regulacny (to je dane aktualnym zlozenim komisie). Protiregulacny pristup sa prejavil zrusenim takmer vsetkych odporucanych trhov pre ex-ante regulaciu, a aktivnym odporom voci zavadzaniu akejkolvek novej ex-ante regulacie. Prikladom je prave napriklad regulacia pristupu do mobilnych sieti pre MVNO, o ktoru sa CTU snazi(l) opakovane, a cez Europsku komisiu to nepretlacil. Pred 15 rokmi pritom bola takato regulacia predpisana v celej unii. Toto je deregulacia v praxi.
Ono je to potom take komicke, ze mali ISP na jednej strane zufalo potrebuju, aby CTU mohol viac regulovat (co mu komisia nechce dovolit), a na druhej strane nadavaju, ze regulacie je prilis vela a urad treba zrusit. To sa potom vobec neda cudovat, ked takyto segment trhu neberie skoro nikto vazne.
A to cele je umocnene tym, aka je velkost tohto trhu a hracov a nom. Samotna Ceska republika ci Slovensko su v ramci unie male, nepodstatne staty, a este k tomu s exotickymi jazykmi, ktorymi hovori zhruba 0% obyvatelov zeme. Miniaturny podnikatel z maleho statu je z globalneho hladiska uplne nic. Pri rokovaniach s podnikmi zo sveta som sa viackrat stretol s tym, ze ma pre nich zmysel stracat cas s MVNO kdesi od miliona klientov vyssie, mensi hraci su v podstate nezaujimavi. MVNO so sto alebo s tisic SIM kartami, akych je v CR hromada, je z globalneho pohladu uplny extrem, pre niektorych ludi z branze je tazke pochopit, ze nieco take je vobec mozne. Je to nieco ako postavit hromadu pivovarov a potom v kazdom z nich varit po 20 lahvi rocne.
Snaha o akykolvek lobbing musi primerane respektovat to, ako svet funguje a co sa v nom da realne zmenit a dosiahnut, inac je to zbytocna namaha.