Pěkný večer,
chtěl bych se zeptat, co kdo používáte k dokumentaci sítě a případně, jak by to mělo vypadat. Našel jsem zde diskuze ohledně dokumentací optických sítí, o to mi nejde. Řeším "problém" - "Mam tady barák, v něm 4 racky, několik VLAN, nějaký tunely atd...a protože to nebudu spravovat sám, potřebuju to nějak hodit na papír, aby tam bylo všechno pěkně popsané, co jak je udělané"
Oč mi jde:
Mám teď stavět jednu mírně sofistikovanější síť (i když ve Vašich poměrech naprostý základ - VLANy, VPNKy atd.)
Doposud jsem dělal jenom domácí sítě (kde nic není - rack, patch, základ), nebo sítě, který si spravuju sám. Takže jsem si doposud vystačil s tabulkou portů v patchi (kterej port, vede do každé zásuvky), případně s nějakým úplně triviálním nákresem z malování....
Nemáte někdo prosím nějakého tipa, nebo odkaz na nějaké "studijní podklady", jak by taková (jak fyzická, tak síťová/softwarová) dokumentace měla správně vypadat ?
Moje představa je nějaká taková, aby v tom byla rozkreslená jak fyzická síť (tenheten tukabel mi propojuje tady ta dva racky, tenhle jde k zásuvce v rohu této místnosti, atd..) , tak nějaká síťová konfigurace (máme tady takovýhle VLANy - ID 1,2,3,4 na nich takovýhle adresní rozsahy. Tenhle port v tomto switchi je accces pro VID2, tenhle zase TRUNK pro VID 1,3,5, tenhle je zakázaný...)
Nikdy jsem nic takového nepotřeboval řešit, tak nechci, aby to bylo nějaké "patlama-patlama", v čem by se nikdo nevyznal....Proto se ptám, jak by to mělo správně vypadat a případně v čem se to tvoří..
Děkuji moc za rady!!!