Záseky 60GHz AP od Mikrotiku
Za nás řada Cube Pro absolutně nepoužitelná.
Zkušeli jsme CubeG-5ac60ay-SA a 2x CubeG-5ac60ay. 2 klienti ve vzdálenosti do 100 metrů, naprosto čistá viditelnost.
Dokud byl připojen jeden klient, tak to nějak běželo. Po připojení druhé a vygenerování uploadu, který byl větší než 70 Mbit/s docházelo k odpojední jednoho nebo druhé klienta. Dále docházelo ke stavu, kdy se klienti z ničeho nic odpojili a bylo nutné u nich vypnout / zapnout klientské zařízení, aby se opět připojilo.
Dobre vedet, zatim to tedy neni pouzitelne min v ptmp. Mame tedy jeden ptp spoj, ale tam zadne problemy neeviduji.
- Upraveno
Zkoušeno 6.49.6, 7.5, 7.6. Na všech verzích chování totožné.
V ptp to asi běhá. Mám jich několik a bez výpadků, ale je tam zatím Trafic max do 100mbps. 6.49.7 i 7.6. Ale v ptmp jsem to zkoušel a fiasko.
Tak mi to nedalo a nainstaloval jsem na jednoho klienta .ay betaverzi, která slibuje větší strabilitu (mám všude 7.6).
Po upgradu ROS se jednotka připojila až asi na 6. pokus.
Upgradoval jsem pak i FW a jednotka se začala odpojovat v řádu sekund, takže už jsem se na ni nedostal.
Vyřešil to až výlet ke klientovi a downgrade.
Jedno takove poznani, kdyz je ap cube pro/sa ale kliosi lhg tak to nepada neblbne. Jestli je vysvetleni nejakeho zpetneho prepnuti do ad ? Ale kdyz do sady ap cube pro/sa s trema lhg kliosi pridam jednoho kliose cube pro tak, se celek rozjebe ..
viktornovotny Taky to tak vidím. Podle mně je problém ARM jako klient.
mirek_k i lhg je arm to nebude otazka cpu .. ale otazka radio chipu, ad ok, ay problem v klientskem rezimu
viktornovotny Souhlasím, LHG tolik nevadí. AP mi ale rozhodí i WAP jako klient. Není to ale tak hrozné, jako AY.
Můžu taky přidat jeden poznatek. Když je AP klasická wAP 180st. Mám na ni 2x Cube lite a 1x CubePro ay. A nevim o tom. Když jenom na stole udělám tu samou instalaci ale jako AP použijí ay sektor a zatizim to třeba btestem tak je to v pr....
Puski pravda, na jednom miste vymena z wap na SA zpusobila nestabilitu, pingy 3x takove a odpojovani … ale pritom jinde je SA ap a nedela to, kliosi lhg v obou pripadech, verze mk stejne, tak nevim ..
- Upraveno
Pokud máš CubeSA a všichni klienti jsou CubeG (ad standard) tak to jede docela ok.
Pokud máš CubeSA a všichni klienti jsou CubePRO (ay standad) tak to odpojuje všechny klienty ve stejný čas
Jen pro zajímavost. Scan z ay stále zabije všechno okolo v7.7 kluci namontovali sektor PRO na
vetsim APčku, uplink je přes LHG60 a antény nejsou u sebe, ale mají podobný směr. No pustil jsem si scan. A zabil jsem celý APčko včetně sebe tak snad jsem pozlobil trochu konkurenci v okolí. Hlavně hvezdonet
- Upraveno
Ahoj ve spolek,
AP: CubeG-5ac60ay-SA fw. 7.7 i 7.8 beta
CLIENTI: 6x CubeG-5ac60ad; 2x CubeG-5ac60ay => fw. 7.7 i 7.8 beta
při zátěži uploudu tcp se začnou cca při 40Mpbs odpojovat klientské strany, při testu přes UDP 1200Mbps a bez potíží
všechny klienty jsme sjednotili fw.
Nějaká rada?
Zatím jediné řešení nám přijde vymlátit CubeG-5ac60ad (chrastící kostky) a sjednotit typ antény
5GHz vypnout nepomáhá na vysílači
Vyházet "kostky " nepomůže, dělá to i když sjednotíš klienty
Jediný co asi pomůže, tak je vyházení "ay" verzí. Nám se stále koušou tyhle verze a je jedno co v tom je za FW. Nepomáhá nic. Na jednom AP jsme museli místo "ay" verze dát starší "ac" verzi a koupit do toho L4 licenci. Od tý doby vše funguje jak z praku. Takže ty PRO verze u nás už nebudeme brát, protože s tím jsou jen problémy...
zajímalo by mne kolik z vás tohle řeší přímo s mikrotikem?