Jen pro zajímavost. Scan z ay stále zabije všechno okolo 😆 v7.7 kluci namontovali sektor PRO na
vetsim APčku, uplink je přes LHG60 a antény nejsou u sebe, ale mají podobný směr. No pustil jsem si scan. A zabil jsem celý APčko včetně sebe 🔥 tak snad jsem pozlobil trochu konkurenci v okolí. Hlavně hvezdonet 😆

o 12 dní později

Ahoj ve spolek,
AP: CubeG-5ac60ay-SA fw. 7.7 i 7.8 beta
CLIENTI: 6x CubeG-5ac60ad; 2x CubeG-5ac60ay => fw. 7.7 i 7.8 beta

při zátěži uploudu tcp se začnou cca při 40Mpbs odpojovat klientské strany, při testu přes UDP 1200Mbps a bez potíží

všechny klienty jsme sjednotili fw.

Nějaká rada?
Zatím jediné řešení nám přijde vymlátit CubeG-5ac60ad (chrastící kostky) a sjednotit typ antény
5GHz vypnout nepomáhá na vysílači

______ doufám, že je to testováno skrze nikoli z ap na stanici....

Vyházet "kostky " nepomůže, dělá to i když sjednotíš klienty

Jediný co asi pomůže, tak je vyházení "ay" verzí. Nám se stále koušou tyhle verze a je jedno co v tom je za FW. Nepomáhá nic. Na jednom AP jsme museli místo "ay" verze dát starší "ac" verzi a koupit do toho L4 licenci. Od tý doby vše funguje jak z praku. Takže ty PRO verze u nás už nebudeme brát, protože s tím jsou jen problémy...

zajímalo by mne kolik z vás tohle řeší přímo s mikrotikem?

okoun Já jo. Dlouhodobě. Je potřeba aby nás bylo více...

Já to taky řešil a výsledek byl číslo pro vrácení jednotek.
        Takže ay za mne zatím ne.

takže chcete říci že odpojování bezdrátové části je vadná série?

• gemb replied to this.

okoun Ja to vidim na vadny manazment v MikroTiku. Vypustia produkt ktory nefunguje. Tak ako veci s ros v7 a xy dalsich. MikroTik 60GHz ptmp ani nikdy poriadne nefungoval co tu citam...aj ked to akoze funguje stale to robi mikrovypadky rovnako ako PTP ktore sa na 2 sekundy len tak rozpoji....

gemb Co vím tak věčné problémy jsou jen u ay, starší ad jede v PtMP už dobře. AP 60° wAP, klienti CubeG ad nebo nRay - tohle jede fajn. Jakmile do toho zamotáš ay, zaděláš si na problémy. Sice to vydali jako první, ale je to veřejná beta. Holt Mikrotik, no.

gemb ptmp je tragédie. Ale PtP se nám teda na 2sec náhodně nerozpojuji nikde. A to ani ay. Vše max do kilometru. Jestli to dáváte na víc tak bohužel, to tak prostě je. Nicméně o nových výrobcích s neodladenym firmwarem souhlasím. Jsou se vším pozadu a tak se to snazí tlačit na sílu. Odladěné výrobky by byly jinak v některých případech bezkonkurenční.

okoun Jestli jsi někdy psal na support tak asi tušíš jaká je odpověď. Já už ji skoro vždycky vím dopředu když píšu ten ticket

mirek_k Podle mě to vadné jednotky nejsou protože to s nimi řeším už dlouhodobě a nic o výměně nikdy nepadlo. Je to prostě neodladěný. To samý kernel failure který se stává na AP že se to bez důvodu restartuje. Doteď nevyřešeno - reportováno.

Puski Ano P2P jede dobře. I multipoint jede dobře ale pouze s s jedním klientem :-D jakmile přidáš druhého tak začne odpojování. A o vzdálenosti to vůbec není. Můžeš mít oba do 200m a stejně se odpojí

honzam jo to vím, proto to začnou řešit až po 3. prohození Re

honzam jojo ptmp nejde s 2 klienty ani na stole. Nechápu že to opustilo továrnu 😆 nebo vlastně jo funguje, jednoho necháš na 5ce a druhého na 60ce 😃

Pametam si ked tu v priebehu roku 2018 kedy sa uz suskalo o prvych mikrotikoch 60ghz tu vela ludi mastilo ruky nad ptmp...preslo 5 rokov...nic. Vela ludi len odsudzovalo za to, ked som hovoril, ze to pouzivame vyhradne na PTP a PTMP poriadne ani fungovat nebude...kde sme...kazdy to zvacsa pouziva na PTP a PTMP je tu par ludi ktori tomu stale veria, dokonca migruju klientov na polofunkcnu zalezitost...teraz ked je tu ros v7 tak to bude zase dlho trvat nez bude aky taky funkcny stav...mozno bude naozaj jedine normalne riesenie ubnt wave ptmp aj ked drahsie ale zas 15 klientov na sektor a normalne vzdialenosti a nie par sto metrov. Pri UBNT skor verim, ze to pojde v dohladnej dobe.

gemb Jak nemáme. Ano AY je nedoladěné a neměli to ještě vypustit.
                    Ale AD standard. Čili WAPky , CubeG a nRAY jsou v multipointu stable a bez výpadků.... Takže?

Ja jsem za 60 rad... ptp uplne super, a ptmp taky... bez toho bychom nemeli mrte zakazniku.

honzam Souhlasím, nejsou to vadné jednotky. Ale to že je vzali zpět, dost vypovídá o situaci, že to zatím nemají odladěné. Jinak AD jednotky již se drží dobře - P2P zcela bez odpojování, P2MP průměrně jedno odpojení v řádu sekundy za den.

📡 Telekomunikace.cz