pe_ha SIP účet jsem samozřejmě prohodil, nepomohlo ani vytvoření klapky nové. Z telefonu se na zvonek dovolat nedá. Když jsem to předtím zkoušel u toho serveru, tak byl stejný audio problém i na analogových telefonech přes bránu Yeastar, na které ten starší zvonek funguje bez problémů. Firmware je na obou stejný, revize zvonků podle všeho taky. ALAW jsem taky zkoušel, ne teda nastavený přímo v ústředně, ale jako kodek na zvonku. Kodeky v Gigasetech jsem taky zkoušel, bez nějaké změny. Nejde mi právě do hlavy, že na volání na GSM to jde bez problémů a hlavně, že ten starší zvonek funguje taky bez problémů, jinak bychom druhý kousek ani nedodávali. Vím, že problémy se mají řešit, ale nevím, jestli není jednodušší tam hodit nějaký analog s bránou, nebo nějaký jiný IP zvonek.
VitalPBX (VOIP ústředna) - problém s interním voláním zvonku a telefonu
Je to fakt zvláštní.
Nenapadá mě už nic jiného, než odchytit SIP a RTP mezi zvonkem a PBX a porovnat hlavičky obou zvonků, zda se v něčem liší (třeba vyjednání kodeku) a zvuku, zda už neleze špatný přímo ze zvonku, a porovnat i s volání ven, kdy je zvuk OK.
Ještě jsem nezmínil, že když v ústředně zapnu na klapce toho zvonku nahrávání hovorů, tak ve všech případech slyším obě strany úplně zřetelně a bez problémů. Zkusím se podívat na ty pakety, jestli na něco přijdu. Děkuji.
martas Ještě jsem nezmínil, že když v ústředně zapnu na klapce toho zvonku nahrávání hovorů, tak ve všech případech slyším obě strany úplně zřetelně a bez problémů.
Tak potom je pricina takmer urcite jasna... Ta vzajomne problemova dvojica zariadeni si za normalnych okolnosti pusti media napriamo, mimo ustredne, a s tou priamou cestou nie je nieco v poriadku - bud na sieti, alebo na zariadeniach. Na strane ustredne treba vynutit, aby pre jedno alebo obe tieto zariadenia museli ist media cez ustrednu (to spravi ustredna pri zapnuti nahravania a preto to vtedy funguje)... tym by sa to malo vyriesit. Na asterisku sa to riesilo v konfiguracii SIP uctu v starych verziach myslim parametrom canreinvite=no a v novych directmedia=no, alebo tak nejak.
pixall Vidím to stejně.
Podle dokumentace se to dá nastavit globálně pomocí volby "Direct Media" zde https://wiki.vitalpbx.com/documentation/vitalpbx-manual/settings/technology-settings/device-profiles/ .
Díky kluci, nastavil jsem to v tom defaultním profilu, ale ke zlepšení nedošlo. Nevím, jestli je třeba koncová zařízení restartovat/přeregistrovat, aby si to tady tuto informaci natáhlo, nebo to je čistě ústřednová věc?
Pokud by se jednalo jen o šablonu (když si teď znovu čtu popis té dokumentace), tak by to tedy vlastně mělo jít snad ještě změnit někde přímo u dané klapky pro zvonek. A nebo zkusit založit klapku pro zvonek znovu. Minimálně v FreePBX, které znám, má volbu na jednotlivých klapkách.
Ještě je tam nějaké nastavení s RTP, tak na to mrknu a dám vědět.
Tak ozývám se, vyzkoušeno snad vše. Vyzkoušel jsem nastavení s tím RTP, nepomohlo. Změnil jsem IP adresu zvonku, aby běžela z jiného rozsahu, aby to šlo po L3 vrstvě přes router, taky to nepomohlo. Zvonek měl povolené komunikovat jenom s ústřednou, nepomohlo. Bude tam nějaký problém s tím kodekem, takže když to volá na GSM, předpokládám, že to nepojede přes ten ulaw kodek. Jde nějak změnit nastavení kodeků pro interní hovory, aby to ta ústředna převedla? Díky.
To jde podle mě tím, že obě dvě strany hovoru neumí a nemají povolen ani jeden stejný kodek. A mělo by být jedno, jestli to je nastaveno na telefonech, nebo přímo na ústředně. Zkusil bych tedy na zvonku nastavit jeden vynucovaný kodek
pokud jde) a na telefonu jiný a ostatní zakázat, případně to zkusit přímo na PBX na jednotlivých klapkách → "Codecs".
Tady ten problém vyřešil tehdy prostřední prvek, druhá virtuální ústředna, přes kterou to běhalo. Teď se mi stal stejný problém, ale s Dahua zvonkem. Po debugování jsem přišel na to, že to dělají jenom Gigaset telefony, takže řešení bylo na ústředně vypnout Direct Media a u telefonů Gigaset nastavit codec ALAW. Tím se to vyřešilo i na té druhé instalaci.