my mame upomienkovanie navrhunute podla lehot v slovenskom zakone o el.komunikaciach, takze pre CZ to moze chciet prisposobenie. nepamatam si to na den presne, ale je to nejak takto:
datum vystavenia faktury je D
+15 dni je klasicka lehota na cokolvek, +2 dni je dodatocna lehota nad ramec zakona/zmluvy, ktoru mame z dovodu trvania bankovych prevodov, spracovania/parovania platieb, atd
D+15 je splatnost faktury
D+15+2 sa posiela mailova/sms pripomienka na uhradu faktury
D+15+2+15+2 sa listom posiela 1. pisomna upomienka, spoplatnena podla cennika, s upozornenim na nasledujuce obmedzenie sluzieb
D+15+2+15+2+15+2 (30 dni od splatnosti plus nejake dni naviac) su obmedzene sluzby a je doporucene s dorucenkou zaslana 2. pisomna upomienka spoplatnena podla cennika, s upozornenim na nasledujuce odstupenie od zmluvy a odovzdanie pohladavky na vymahanie
D+15+2+15+2+15+2+15+2 (45 dni od splatnosti plus nejake dni naviac) sa moze odstupit od zmluvy a odovzdat pohladavku na vymahanie
tymto sposobom sa postupne prejdu vsetky moznosti komunikacie (od emailu az po registrovanu zasielku s dorucenkou) a ak nieco nesleduje (necita mail), tak nasledujuci krok spraveny inou formou by si uz vsimnut mal.
o upomienky sa stara v plnom rozsahu automat, a to bez milosti... minule som zabudol uhradit fakturu ktoru mi vystavila firma, tak mi moja firma poslala pisomne upomienky, nauctovala sankcie, a len tak tak, ze ma neposlala aj na vymahanie... lebo poriadok musi byt 🙂