iTomB no asi nieco na 40-50km ak nie aj viac...to sa taketo spoje este stavaju? Optika je v kazdej ritke, zoberem okruh a dovi...

je to 0,9km + 1,3km, žádná optika tam není. Aktuálně je to řešené baterkama a solárem, ale přes zimu to nejede a musí se tam jezdit s centrálou a benzínem. Je to 800m cesta do kopce ve sněhu, proto bych se toho zbavil a rád to vyřešil pasivní retranslací.

iTomB
    pasivní retlanslace tipuji :-)
    Dobré řešení, když to jde.

Ještě mne napadlo, že bych tu měl mít starého Mikrolana (to už asi málokdo zná...) a u něj byly 10GHz parohy. Ty by se daly okopírovat. Ale obecně by mělo jít u té středovky vysunout ozařovač do ohniska - třeba takový, co se používá do 120cm, jen jej udělat delší?

matess
    Tak jsem to trefil! :-D

No..a co přejít na licenci a tam použít potřebný vyšší výkon? Akorát nevím, jak by to polepšovna překousala. To bude nad jejich síly. Oni umí leda kontrolovat obě polarizace při koordinaci a pak povolí provoz rádia se šikmou polarizací...pasivní retlanslaci nepochopí. :-(

matess
    Jinak bych asi věděl o centrále s možností dálkového startu na benzín nebo na LPG - pokud je na té lokalitě prostor, kam to schovat.
    Tedy abych to napsal správně - vím, že to jeden náš partner dokáže dodat jako hotový výrobek po dostatečně dlouhé době od objednání.
    Ještě se zkusím poptat po té 1,8m. Něco používal ČRo na modulační trasy a bylo to velmi kvalitní. Určitě mechanicky dobře udělané s možností změny pásma.

je to vesnice o cca 30 lidech. Licence se mi tam nezaplatí... Stejně jako se mi nezaplatí koupě takhle velkých antén nových. Vyrobil jsem redukce na flexibilní vlnovod na antény alcomy a udělal s tím pokus v kanceláří na chodbě spoj za roh a signál mi vyšel přesně na výpočet. Chceme zkusit to nasadit venku na nějakou 2x stovku metrů jestli to nebyla náhoda a potom bude čas to zkusit na místě s něčím pořádným. Je to spoj z lesa do lesa kde naprosto nic není takže si můžu dovolit tam nasadit btd a vzít 2x56MHz a jsem si zcela jistý že nikomu vadit nebudu.

Jen se bojím aby to nebyl příliš velkolepý projekt... ono i 120cm je pořádný kus antény. Raději bych to vyřešil bez elektřiny úplně... ale možná na to dojde. Kolik by stála taková centrála?

Centrála se vzdáleným startem na lpg tam kdysi byla... když odešla nekoupila se další.

• mtw replied to this.

Na take vzdialenosti by to bolo vhodne spravit na 60Ghz z pohladu kapacity. Spotreba mala...alebo privod 60ghz a odvod 5 ghz kedze to bude za kopcom a rusenie moc neni...a spotreba 6 max 8 watt to sa dna zvladnut

A kolik ti ten POP teď žere? Jak píše gemb zkusil bych se zaměřit na minimalizaci spotřeby. Když tam dáš 2x 60Ghz + HEX POE tak ti spotřeba asi dost klesne. Případně bych šel tou cestou centrály na dálkový start. A prostě když ti klesnou baterky tak to jednou za čas dobít

Máme solár 6 x 365 kWp panely, 4ks 200Ah aku, spotřeba okolo 40W, tuhle zimu to nepadlo ani jednou.

máme tam aktuálně 2x lhg60, 2x iso400ac, hex poe, 9 amorfních panelů. 500W větrnou elektrárnu, 9kWh liion baterku. Je to na vrcholu kopce u lesa a panely vidí jen na západní stranu. Díky tomu že je to amorf to něco dává pokud to není pod půl metrem sněhu, ale teď v zimě jsou týdny kdy tam nezasvítí vůbec (silné mlhy) a větrná elektrárna je 10m nad zemí což bohužel nestačí, protože stromy mají 20m+. Větrník tedy funguje pouze když fouká přesně podél lesa.

Máme ještě jedno místo na vrcholu kopce kde nestíní stromy, tam jsou 2 panely na JV a 2 panely na JZ, odběr je tam 2x takový, baterie 4x menší a jezdí se tam 3x méně často. Kdybych tam měl baterku tak velkou jako na místě kde řeším ten pasiv, tak tam za zimu asi nemusím ani jednou. Je to opravdu nevhodně umístěné pozičně z hlediska soláru.

Máme to tam už takhle asi více jak 10 let a dalo nám to spoustu zkušeností jak se solárem tak s baterkama a mohu říct že každý watt bolí... je mnohem jednodušší jej ušetřit na spotřebě než se jej v zimě pokoušet vyrobit.

matess Jo, ty zimní měsíce kdy slunce nesvítí v kuse i několik týdnů jsou pro offgrid smrt, s tím mám stejnou zkušenost.

A proč tam dáváte HEX, když se můžou rádia propojit napřímo s par wattů ještě ušetřit. V tohle případě se každý wattů počítá…

Nezkoušel jsem to počítat, ale při těchto vzdálenostech by mohla stačit odrazová deska.

matess

Je otázka, jak je na tom konstrukce stožáru, jesti ty dvě velké antény zvládne při vichřici. Jinak na tom nevidím nic divného ani megalomanského. Ještě nedávno byl jeden nejmenovaný bankovní dům připojen přesně tímto způsobem a fungovalo mu to bez obtíží.
          Centrála na LPG/benzín vyjde tak na 30 000,- + nějaká ATS a dohled tak za 15 000,- peněz. Bavíme se o číňanovi s invertorem, takže životnost tak +-3000 motohodin, pak generálka.
          Ale viděl jsem centrálu, která se připojila přímo na 48V baterii a když se blížilo vybití baterie, tak se sama načutla, dobila baterku a zase vyplna. Cena byla podobná, ale pohon jen na benzín. Nepotřebovalo to ATS, žádné káblování, jen připojit na baterku a normálně fungovatl. Takže kromě benzínu, který má své nevýhody nebylo potřeba nic řešit a všechno šlape jak má.

miract To právě nemůže když tam má ještě dva sektory

No a jak ty dva sektory potom připojí na tu pasivní retranslaci?

honzam ty víš kde to je? :-D máš pravdu je tam ještě sxt sa, druhý hex, kamera, ovládání vytěžovače kdyby moc foukalo a zabezpečovačka. Sxt SA se v případě pasivu přesune jinam a zbytek už tak nebude potřeba. Ten hex tam je taky protože se tím dají nepotřebné věci vypnout. Například záložní ubnt 400AC nemusí jet když jede LHG...

Nevím 🙂 ale četl jsem 2x iso400ac tak jsem myslel sektory ted koukám že to jsou 5Ghz AC spoje.

Zkoušel jsi to spočítat kdyby tam byl pouze 2x 60Ghz spoj a spojený napřímo bez HEX POE? TO by jsi se dostal na cca 7W

uz se mi 2x stalo ze tam byl takovy masakr ze byla zaloha potreba...

📡 Telekomunikace.cz