okoun okoun já jako uživatel chci mít 1Gbps přípojku (reálný minimum je 100Mbps, při 50 Mbps se už se na přípojce projevovaly uživatelsky nepříjemný věci) a vím naprosto přesně proč a dokážu to vysvětlit. Pokud se mnou někdo začne válet v bahně a vysvětlovat mi, že 20Mbps ought to be enough for anybody, je to s odpuštěním vůl a to korunovanej. Já ho zase nebudu přesvědčovat, že on ten 1Gbps potřebuje, to musí vědět on.
@kozlicek tak bohužel, "někdo" mi na hraně vypnul grafování, takže jsem teď na grafy suchej. Ale něco nachytám a později pošlu. V reálu večer jede televize (IPTV nebo nějaká streamovací služba, já sedím večer u práce a mám na pozadí puštěnou nějakou ligu mistrů. Starší děcka si pouštěj online videa nebo jedou gaming a k tomu mám všechny data na cloudu a sypu je tam a zpátky, nějaký aktualizace a hry, atd... Konstantní večerní tok je 20+ Mbps a k tomu nárazy na datovejch přesunech. Testoval jsem a při 50Mbps přípojce (a to ještě FD) dochází k vytížení na 100% a je to na službách vidět. 100Mbps připojka už je celkem cajk, ale občas mě sere, že si musím na data počkat.
Nemyslím, že bych tím naše rodina byla nějak vyjímečná, znám dost lidí, který jedou podobně.
Paradoxně, kancelář, kde si platíme "profi" linku za výrazně větší peníze, je oproti tý domácnosti datově nenáročná, tok dat málokdy přesáhne 5Mbps v 5m průměru. Ono to zas tak paradoxní není, když se nad tím člověk zamyslí, ale je to prostě tak.
Btw. pro toho připojenýho uživatele není důležitej vlastní QoS, ten Gigabit je marketing, ale QoE. Prostě jestli má službou pozitivní zkušenost a nebo nemá. Optika není zdaleka jen o rychlosti, ale mnoha dalších parametrech, který koncáka jako takovýho zajímat nebudou, ale budou přispívat k jeho kladný uživatelský zkušenosti.
Pokud vezmu těch 20Mbps jako nějakej tok, kterej je minimum, který vygeneruju (je to někdo mezi 20:30-22h, kdy se tak potřeba konektivity sejde u všech členů domácnosti), při 5 podobnejch domácnostech na 5Ghz sektoru - no potěš koště 😃
Pak se operátor může modlit za offloading z mobilů na LTE/5G.
64 uživatelů na GPON portu vygeneruje s 1Gbps službou 200-400Mbps ve večerních špičkách co jsem se díval naposled na pár sítí. Při zachování Moorova pravidla, v kapacitách to vychází cca 50% za 18 měsíců se dá snadno dopočítat, kam to v čase postoupí.