Tak nějak.
ISPA vznikla jako alternativa malých podniků a měla jim umožnit aspoň trochu dorovnat krok s možnostmi nadnárodních korporací. Nemalá majetková účast jedné z největších korporací široko daleko, s významnou majetkovou účastí státu, kdy vláda usiluje o její znárodnění, která si rozhodně nebude brát servítky a nejen že umí, ale v reálu podniká dost predátorským způsobem ... na to nechť si udělá názor každý sám.
Ale vzhledem k tomu, že jsem pryč už víc jak 3 járy, což považuju za dostatečnou distanc, asi můžu skončit bobříka mlčení. ISPA jsem - za sebe, jako jeden z jejich duchovních otců - nepovažoval nikdy za klasickou komerční společnost, ale spolek, jen s formou akciovky, kvůli ochraně investic - akcionářů a.k.a. členů, která je v zapsaných spolcích dost problematická (člena spolku lze vyloučit a tím pozbývá veškerá práva, akcie je třeba vykoupit). Když se tenhle můj pohled začal s akcionáři rozcházet, naše cesty se rozešly. Byl jsem (a asi ještě jsem) v tomhle prostě dost naivní trouba.
Nevím, ale pochybuju, že ČEZ má zájem podporovat alternativní trh a subjekty, vůči kterým je v konkurenčním prostředí na trhu, na kterém sám chce hrát dominantní roli a hledat win-win strategie, což byl prapůvodní záměr vzniku ISPA. Třeba se ale pletu ...