To je jednoduché, někde po cestě je stavba a jezdí tam jeřáb. Ráno tam, večer zpět :-)

ludvik Toto som ja realne zazil.... Velky sajt, priehradovy stoziar na budove. Uplink na licencaku a cez den sa mi to v nahodnych intervaloch uplne rozpojilo na par minut a zas spojilo.. Viac krat za den takto. Z domu od PC som nic nezistil ze preco. Ked som prisiel na miesto tiez vsetko OK. Nakoniec bol problem ze oproti na budove opravovali strechu a zeriavom si vykladali material na strechu. Presne ramenom zeriava sa pohybovali v mojej strielanej trase licencaku.. Takze stava sa aj take... A hladas chybu ako blazon ze preco ??? Skratka take nieco ta ani len nenapadne.

midnight_man narusena fresnelka jak u teba....signal sa "taha" po poli kde narastla nejaka kukurica a ked bola mokra po dazdi lebo rose signal bol inde.

Dělalo to i v zimě když mrzlo?
      Docela zákeřná závada je od vosiček - potvora zazdí odtokovou díru dele v anténě a uvnitř se udělá kaluž. Jakmile to sluničko odpaří a začne se to rosit, tak signál spadne na několik hodin. Když se odpaří všechno, tak to zase jede.
      Doba záleží na pozici antény proti Sluníčku. Když celý den mrzne nebo je zima a prší, tak to překvapivě jede.
      Dříve tím trpěly prowaxy, některé druhy sektorů a trpí tím všesměry od ubnt.

ake stare su tie radia, nie su to jedny z prvych ? Ked to klesa, neklesa aj teplota vonka ?

Pardon za OT, nemám radu, som len v nemom úžase, čo všetko dokáže ovplyvniť cestu signálu. Žeriav, to ešte chápem, fyzická prekážka, ale také veci, ako mokrý a suchý povrch, osa v anténe 🙂, teplota plechovej strechy... Fakt husté.

mirmo80 A to možná nepamatuješ dobu laserů. Měli jsme tři spoje, jeden jen relativně kousek nad střechami paneláků. Dlouhou dobu to bylo v pohodě. Pak na jednom rekonstruovali střechu a v rámci toho i odvětrávání. Nasadili tam takové ty samotočící koule. No a jak byly lesklé a občas to chytilo i slunce - laser šel do kolen.
        O holubech, co přistávali na jednotce ze směru čočky ani nemluvě ...

Mimochodem ten jeřáb jsme měli relativně nedávno. Ale naštěstí, jak byl příhradový a asi nepřekážel úplně - jen padala modulace na alcomě.

Pri 17tkach 24 a pod...vám stačí fresnelka ponad jazero....a na problemy zarobene.

Fotky nemám ale strecha je rovná asfaltová. A robí to nezávislo od ročného obdobia.

• ef replied to this.

StefanB Jak vysoko je anténa nad střechou a jak je daleko od hrany střechy? Od výšky odečti atiku, pokud tam je.

Asi budu za hajzla, ale ma cenu takovym lidem radit? Spoj na 4,35 km v 5 Ghz, 80 Mhz modulace , a vykon, podle kalkulacky, jestli ma dobre zamereno, tak 17 dB (mozna 25dB a spatne zamereno, nebo prekazka). To je 16x vetsi vykon, nez ma mit a jeste zabere 4 kanaly.
          Take mam spoj na 3,5km k zakaznikovi, ale v limitu, 20Mhz a zakaznik ma 50Mb. Pokud potrebuji nekde takovou kapacitu, tak tam 5Ghz nema co delat.
          Moje rada je sundat a nahradit.

📡 Telekomunikace.cz