hapi používám všude tu vzorovou část https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2#WifiWave2-CAPsMAN-CAPsimpleconfigurationexample

asi v půlce stránky

CAPsMAN - CAP VLAN configuration example:
In this example, we will assign VLAN20 to our main SSID, and will add VLAN30 for the guest network, ether5 from CAPsMAN is connected to CAP.

je to s VLANy, každý vždycky chce vidět, jak udělat dva tři profily na hosty a další, takže používám všude jen toto
samozřejmě v případě menšího počtu ether je třeba upravit počet ether

ale jede na první našlápnutí, zrovna dnes si to tu deset lidí jen nakopírovalo do svých MikroTiků a jelo
a každý měl hAP ax2 jako CAPSMAN a vedle cAP ax2 jako cAP

a bez jakéhokoli dalšího triku rovnou jede...kdyby jsme to tu nevyzkoušeli desetkrát s deseti studenty, vlastěn svedky pokusu ;-)

Ahojte,

Mozno mala offtopic otazka (ak je to potrebne, zalozim osobitne vlakno) - je viditelny rozdiel v prehlasovani sa medzi viacerymi AP (zamerne som to nenazval roaming) ak su AP v ramci jedneho CAPsMANv2, alebo ak nie su v CAPsMANv2, ale su v tej istej L2 domene a maju rovnake SSID + PSK a rozdielny kanal?

Pozadie mojej otazky je, ci mi CAPsMANv2 prinesie aj inu vyhodu ako centralny wireless access-list a centralne nastavenie SSID. Zariadenia nemaju wifiwave2 podporu.

Dakujem

podle mích zkušeností to není žádný rozdíl. CAPsMANv2 je jenom tupej nastavovač.

• DjM replied to this.

hapi
    Dakujem za reakciu a zdielanie skusenosti - osobne mam na to rovnaky nazor.

Budem rad, ak sa este niekto prida s nazorom / skusenostou.

DjM Souhlasím s hapim, že CAPsMANv2 AFAIK neudělá nic jiného, než ty sám když si ta AP nastavíš identicky, jen s tím rozdílem, že to naklikáš na jednom místě, takže je to pohodlnější a s menší možností průseru. Pro řízení sítě AP sloužící k Wi-Fi ovládání "trochu chytřejšího" RC "autíčka" to ale stačí a na běžné domácí použití v 90% taky. Kde ne, nastupuje UniFi.

CAPsMANv3 už je v tomhle jiný (lepší), ale evidentně není dodělaný. Na doma nebo na to "autíčko" už se to použít dá víceméně bez oba, do "produkce" (firmy atd.) bych si s tím ještě netroufl, tam to stále válcuje UniFi i se svým hejnem "much". Až to jednou dodělají, bude to paráda.

Asi nejlepší bude si někde dva nebo tři ty AX hAPy koupit, vyzkoušet a při nejhorším do 14 dní vrátit.

• DjM replied to this.

myghael
        Dakujem za spatnu vazbu.
        Vidim rozdiel pri zapnutom ft=yes a ft-over-ds=yes v ramci wifiwave2, ale nakolko CAPsMANv2 nepracuje s wifiwave2, tak ostane asi iba ako nastavovac :-)

Dobrý den, na úvod se omlouvám za asi zbytečný dotaz, ale už jsem z toho trochu zamotaný, takže poprosím o jednoduchou odpověď.

Je možné jedním a kterým CAPsMAN ovládat jak zařízení n/ac (balíček wireless) a ax (balíček wifiwave2). Je mi jedno na kterém zařízení CAPsMAN poběží.

Děkuji za reakce a omlouvám se za možná zbytečný dotaz.

ikk Ne. Musíš mít jeden pro a/b/g/n/ac a druhý pro ax. Pokud to chceš řídit nějak jednotně, tak jedině k tomu přidat nějakou nadstavbu co bude ovládat ty dva capsmany - někde na netu jsem to viděl řešené doplňkem v home assistantovi nebo playbookem v Ansible.

Děkuji za odpověď. To je teda pěně na pytel. Takže buď člověk zůstane u starších zařízení, nebo vše vyměnit. Tak to je opravdu super 🙁

ikk Vedle tohohle nechápu, jak někdo může nadávat na Unifi že v nových controllerech dropne podporu první generace Unifi...

jcltm Nevím, ono je to celkem normální, že tu a tam je potřeba věci starší než X označit "legacy" a oddělit to od běžného vývoje. Doma si taky udržuji řádně retro stroj s 3,5" a 5,25" disketovou mechanikou pro těch pár případů za rok, kdy je potřeba disketa, a nečílím se, že deska pro Ryzen s AM5 nemá na sobě řadič disketové mechaniky.

myghael tohle bych trochu nesrovnaval s disketovkama... precijen to neni az tak stare... Nastesti ta slozitost capmana me nikdy neprimnela ho pouzivat, krome jednoho pripadu davno a to bylo strasny.

basty jcltm Ano, trochu jsem to nadsadil, u UBNT to rozdělení "podporované" / "legacy" dává daleko větší smysl z hlediska uživatele. U MikroTiku to zase dává smysl technicky, prostě se při vývoji CAPsMANv3 soustředili na nový wifiwave2 balíček. IMHO je lepší, že to funguje aspoň nějak s ax věcmi, než kdyby to nefungovalo s ničím. Tak trochu doufám, že to dodělají později, přeci jen jsou stále ve výrobě a prodeji i 802.11n věci, takže nepodporovat ac by bylo na....

no hlavně bohužel takové hAP ac2 je wave2. Jenomže problém je v tom že má malé uložiště. Minulí týden jsem vzal CRS326 kam se wave2 balíček nevejde. Přeletoval jsem flasku na 32MB a balíček se tam vejde a může ovládat AX CAPy. Takový mikrotik audience je prakticky to samé jako hAP ac2 ale má větší uložiště kam se to vejde. Zdá se že ještě kuchnu cAP ac a povýším tomu uložiště. Ale hádám že to bude jako s RB4011 kde přestane fungovat 2.4GHz wifi. AC3 už by měla ject.

No, ale všimli jste si kolik to žere ramky? Z 900MB je free 600 po startu.

Je otázka proč nedělají routeros hlavní balíček kde jeden bude se starou wifi a druhý s wave2.

o 21 dní později

tak zatím býdá. U poloviny nainstalovaných AX zařízeních doma se musela vynucovat nějaká věc aby se zařízení připojili. Jednou to byla WPA2 only místo wpa2/3, jindy zase přepnutí na Nko. Před chvílí zápas u zákazníka s televizí samsung. APčko vidí ale nepřipojí se. Ani není na APčku vidět nic v logu. Po 30 minutách se musela televize napojit na mobilní hotspot který měl stejné nastavení jako zákazníkova síť a pak to přehodit a televize se po minutě chytla. Dva zákazníkovy telefony Samsung A51 a A52 v klidu sviští.

Kompatibilita je tedy zatím velmi, velmi špatná.

o 20 dní později

Ahoj, zeptam se v tomhle vlakne, protoze mi prijde relevantni, nasledne zalozim nove, pokud bude treba.
                    Mam

• 1x RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN - privod 1GBps
                    • 2x C52iG-5HaxD2HaxD-TC
                    • nekolik hostu na LAN 1 GBps - tedy potrebuji vyuzivat i ty switche ve vsech trech zarizenich,
                    • 2.4GHz only hosty
                    • zatim nemam wifi 6 / AX hosty (resp. 1)
                    • potrebuji aby vsechny 3 AP bezely pro 2.4 i 5 GHz

Pokud mi tedy staci AC udelam to pres capsmanv2 z 4011 spojit s obema HAP AX2, pripadne jestli mam udelat wifi lokalne ne 4011 a capsman v3 na HAP AX2 (manager a client)?

Diky za vas cas

hapi bohužel potvrzuji taky. Testuji to jen na capAC s verzemi 7.13b2 + wifi-qualcom (aka wave2) a když použiji lokální konfiguraci, tak všechno v pořádku a všechny zařízení se mi připojí. Pokud úplně stejnou konfiguraci udělám pomocí capsman v3, tak se mi nechce připojit starý iphone - hlásí špatné heslo a v logu nic relevatního. Reportováno, ale ještě je moc brzy na reakci asi.

Kdysi jsem někde slyšel, za se právě kvůli iphone přidávala nějaké položka do karty wireless nastavení a tuším jestli to nebyl "multicast helper". Tak se případně podívat, jak je to ve v3 v defaultu nastavené, jestli tam není nějaká změna oproti v2.

📡 Telekomunikace.cz