radek_kovacik na toto odpověď mám a to oficiální. Že se o to velice snažili, ale nepodařilo se jim zachovat žádnou možnost kompatibility.
ono je pravda, že přestup z obyč wifi na Wifiwave2 je asi sto let kupředu...pořád jsme nadávali, jak jsou pozpátku, tak jsou nyní trochu napřed ;-)
a je to samozřejmě blbé, to je jasné. ale ty dva ovladače se prostě hádají, když běží současně /si myslím, jelikož to by asi byla jediná cesta/

krystofklima Spis to neumi ...
    V2 by si jen prebrala konfiguraci z noveho nastaveni (coz se da, ty udaje tam jsou), bezela by jako oddelena komunikace a zaroven by byla na jinem komunikacnim portu ... 😃 to je cele 😃 Pripadne by byla na stejnem portu, ale musel by byt pred ni wrapper pro ochraneni a spravnem rozdelenim zda V2 ci V3 ...

nic takového řešit nemuseli. Driver je jedna věc a konfigurace druhá. Stačilo striktně oddělit capsmana jako službu které je jedno jaký ovladač běží na caps. Tak jak se to dělá všude. Takhle není prakticky možné aby v jedné síti běželo ac a ax zároveň.

Problém je hlavně spíš tom že nemají dostatek lidí ve vývoji.

Tímto se krásně vyřešilo to co jsem říkal roky. MK na AP je prostě špatně

hapi v jedne siti to tak mame 😉
      RB5009 dela capsmana V2 a prvni AX dela V3.

já vím, ale to už si můžu napsat script který z hlavního zařízení (disc ac) vybere přes telnet/ssh/snmp ssid a klíč a nastaví si to solo bez capsmanu. A to vlastně můžou bejt ručně nastaveny všechny a nemusím se starat. Každopádně cesta zpět.

hapi Driver je jedna věc a konfigurace druhá. Stačilo striktně oddělit capsmana jako službu které je jedno jaký ovladač běží na caps. Tak jak se to dělá všude.

hapi
        Přesně totéž si myslím taky. Navíc nutnost více Capsmanů totálně zabíjí původní myšlenku a důvod vytvoření celého tohoto systému:

1. Centrální správa všech CAP jednotek
        2. Určitá inteligence při automatizovaném způsobu řízení všech Caps ohledně rozhození frekvencí, nastavení výkonu atd.

Více kontrolerů nebude vzájemně spolupracovat, tudíž bude automatika u každého z nich nastavovat nesmyslný frekvence a další parametry.

o 2 měsíce později

tak si s tím hraju 2 dny ve verzi 7.11.2 a katastrofa.

Přidám konfiguraci, nastavím provisioning, povolím cap i capsman, přepnu u wifin manager na capsman/capsmanOrLocal a nic se nestane. V popisu je že se to připojilo ke capsmanu (managed by capsman). V záložce Radios přibydou dvě další radia takže tam jsou celkem 4 ale radia jsou stále nefunkční. Musím označit dvě původní radia a stisknout Provision. Pak zmizí dvě radia co jsou na víc a radia začnou vysílat. Následně už nelze přímo u wifi iface cokoliv změnit a třeba je i zakázat nebo je vypnout z capsmanu nejde. Ok, vypnu capsman i cap a iface jedou vesele dál. Stále nelze ani zakázat přímo iface. Stisknu provising v záložce Radios a stále nic a to přitom už je cap disabled. Musím ještě zakázat provisioning položky (WTF?) a pak znova stisknout provisioning a radia úplně zmizí a za chvíli se objeví zase ty co se dají konfigurovat. Ovšem vyresetována.

o měsíc později

hapi Jo, tak to jsme už min. dva. Dostal jsem se do bodu, že obě wifi1 a 2 jsou "Managed by CAPsMAN", ale nevysílá to vůbec SSID, pokud wifi nastavím bez capsmana, tak běží. HW C52iG-5HaxD2HaxD

Takže obě AP vracím.

Dokonce jsem se dostal do bodu, kdy jsem z https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2 použil jejich základní konfiguraci a stejný stav, bez SSID. Na podporu jsem napsal, ale nepočítám, že mi někdo odpoví.

rest nechci tady dělat reklamu, ale přijeďte na školení zrovna od zítra mám na Pradědu školení MTCWE kde zrovna toto probíráme a už minulý týden jsem tu na přání zprovoznil dva CAPSMANv3 a dnes dalšího.
            Krásně to šlape, frčí to 200-300 Mbit /máme tu konekt max 250Mbit takže víc neotestujeme ale slinkovaní klienti jsou 800Mbit/
            Perfektně si to předává klienty, je to velmi rychlé.
            Jo pravda, nastavuje se to trochu jinak, to je fakt, ale to stojí za to. Už předtím nechodil špatně, mám třeba instalace s 190 cAPy v CAPSMANv2 a pochvalují si to.
            ALe s tou novou generací AX je to opravdu změna rychlosti.
            A ano vše se konfiguruje trochu jinak, navíc se musí konfigurovat i klient, to je pravda.
            V každém případě podle návodu přímo na help.mikrotik.com jsme konfigurovali první CAPSMANv3 minulý týden na školení a přímo podle toho návodu to rovnou projde a funguje.
            Rád poradím vysvětlím, ukážu, samozřejmě placené konzultace. a nebo ještě zítra stihnout školení tady nahoře v oblacích ;-)

hapi nic jsem mačkat zatím nikde nemusel
            minulý týden jsme konfigurovali hAP ax2 a proti RB4011
            tento týden RB5009 a 2x hAP ax2 + 2x cAP ax a vše také pohoda....záhada, divné...vše na první dobrou
            minulý týden dokonce přesně podle manuálu

Pane Klíma, díky za info, ale na tohle jejich experimantování nemá nikdo čas, s mikrotikama dělám od RB411, a ono si stačí projet přímo jejich fóra, abych věděl, že to nemá cenu. Má to fungovat na první dobrou tak, jak má. To že se to nastavuje jinak, mi nevadí, umím to z WinBoxu i shellu. S podporou jsem se nedostal ani do bodu, kdy jeden AX2 dělá manager a zároveň klienta, na další ani nedošlo, a tím to končí.

už je to vyřešené.

• na stroji kde běží capsman nelze pro lokální iface použít stejný postup jako na samostatné cap jednotky. Musejí být spravovány lokálně tedy použít konfiguraci pro capsman i pro nastavení lokálního iface který je v režimu local s vybranou konfigurací jako je pro capsman. Mikrotik ubezpečuje že i tak budou iface spolupracovat se zbytkem cap jednotek. Bohužel když do capsmanu dopíšu virtuální ssid tak se na lokál automaticky nepropíše = fail. Musí se ručně vytvořit virtuál atd...
            • basic konfigurace na wiki je silně nedostatečná. Prakticky nefunguje. Předně tam chybí třeba nastavení datapath která z toho udělá funkční věc. Bez toho je třeba iface vložit do bridge ručně což neni dobré a nebo zvolit v bridge/port přidávání dynamic iface což je také nic moc. Je třeba vykrást konfiguraci s vlany např:
              /interface wifiwave2 cap set discovery-interfaces=bridge1 enabled=yes slaves-datapath=capdp;
              /interface wifiwave2 set [ find default-name=wifi1 ] configuration.manager=capsman .mode=ap datapath=capdp disabled=no;
              /interface wifiwave2 datapath add bridge=bridge1 disabled=no name=capdp;

zaměřte se na všechno kde je capdp. To totiž zajistí automatické přidávání nejenom fyzických iface ale i virtuálních ssid které dodá capsman do bridge. Konkrétně slave-datapath je právě datapath který se použije pro virtuály na cap jednotkách.
            • pro aktivaci a lepší funkčnost je třeba zapnout FT. Nejenom ft=yes ale také ft-over-ds=yes. Je to prakticky 802.11r. DS je distributed přes všechny APčka se stejným ssid a šifrou a vyřídí to capsman přes kabely s APčkem kam se klient chce přepojit ( FT = fast transition).
            • v 7.12beta7 je k dispozici záložka steering která sdružuje výměnu informací mezi APčky a to automaticky na základně stejného ssid a šifry (802.11v?).

Aby bylo jasno, hovořím o produkčním prostředí, ne o domácím labu nebo o školení kde mi to nějak drží pohromadě. A už vůbec se nehodlám u klientů hrabat ve zmatené konfiguraci capsman wifi když chci přidat např. virtuální ssid. Nevidím reálně nasazovat RB4011/RB5009 jako capsman server a hromadu cap jednotek u běžných zákazníků. Takový luxus mít drahé zařízení vyhrazené pro capsman server je v běžném nasazování u koncáků nereálné. Proto vždy jedna z AX wifin dělá capsman server.

Mimochodem, už se mi 2x stalo že nějaké zařízení nenaskenovalo AX wifi v režimu AX a nedalo se připojit. Jedna 2 roky stará AEG myčka a jeden starší notebook. Muselo se to přepnout na Nko. 👎 Měl jsem tu AXka od tplink deco a tam to běželo v pohodě. Jaká kouzelná konfigurace to zprovozní v režimu AX aby se připojili taková zařízení? Nastaveno bylo only WPA2 a stejně nic. Ani to nevidí, jako by beacon nebyl vysílaný na nejnižší rychlosti ale začal někde vejš.

S tou basic konfigurací z jejich wiki jsem generoval support file, na to mi odepsali, že by to mělo být tak a tak, a proč to nastavuji zrovna takto, že si mám přečíst jejich wiki, na to jsem jim odepsal, že je to právě podle jejich wiki, a tím to s nima skončilo. Už jenom to, co popisuje "hapi", mě přesvědčilo, že tohle do produkce dávat zatim dávat nebudu.

rest dnes jsme rozbalili nové jednotky, 2x hAP ax2

udělali /system reset-configuration no-default=yes
                povýšili verzi na poslední 7.11.2
                dále použili přesně ty dva scripty s VLAN nastavením na MikroTiku

bez jakéhokoli dalšího nastavení a řešení se to rovnou rozběhlo....verze 7.11.2

žádný zádrhel

hapi FT opravdu dobrá volba....a jestli budu mít RB4011/RB5009 jako hlavní nebo to bude dělat nějaký jiný stroj v síti, je už každého volba...já narážím na společnosti /nejčastěji menší bez IT do 20zaměstnanců/, kde to je řeší a ti chtějí mít většinou nějaký silnější router na vstupu

hapi jak pro koho, třeba pro mě ano...záleží zde na úhlu pohledu.
                netočí se vše kolem domácností a TPlinku jako best nejlevnějšího řešení 😉

hapi ok, v Soběslavi a okolí určitě, jinde vyhodí dnes v Alze 12tis za sadu DECO a těch je ještě víc ;-)
                v každém případě, tak konfigurace jede i na dvou hAP ax2 jako máme zrovna tady na školení

simple konfigurace nejede https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2#WifiWave2-CAPsMAN-CAPsimpleconfigurationexample: a je to jak to píše rest wifi svítí, vše vypadá ok, net nejede. Nemůže, není to v bridge. Není tam nic co spojí wifiny se zbytkem sítě. To že simple přeskočíte a jdete do vlan konfigurace a říkáte že to jede a pak tam ještě doklepete pár svých nápadů aby to skutečně jelo je věc úplně jiná.

📡 Telekomunikace.cz