zdeneksvarc Zkušenost mám , a celkem pozitivní kabel UTP 5e zazděný v podlaze cca 20m + spojka krone + dalších 30m kabelu UTP 5e stíněného vedeného v rozvaděči s elektrikou , v kabelu je i POE 24v pro napájení SW pomocí gigabit poe kostek , na jedné straně mikrotik SFP+ router v něm S+RJ10 , na straně druhé mikrotik sfp+ sw a v něm S+RJ10 , linkuje to na 5Gb/s když jsem to zapojil jen na ten stíněný 30m UTP tak to linkovalo na 10Gb/s za mě spokojenost pokud máte někde zazděný UTP 5e kabel , jen ty moduly dost hřejí to je nevýhoda
UTP 5e s 10Gb/s max na 30m , a záleží i u čeho je kabel veden , někdy když je to nestíněný a vede to u silařiny tak to nedá ani půlku a padá link nebo nahodile se zvyšuje odezva a nejede to jak by mělo a blbě se to odhaluje co to dělá , měl jsem zkušenost že jsem měl step up měnič co měl po několika letech kondenzátory nafouklé a rezonoval , a pokud se napájelo s tímto měničem něco v blízkosti s 10Gb eth tak to prostě nejelo než jsem to odhalil tak mi to chvíli zabralo ..... Technologie je to zajímavá ale někde to pojede bez problému a na plno a někde s tím budou velké problémy