X krat omielana tema. Bezny RD = kvalitna Cat5E - koncove zasuvky dat podla zvysku elektro instalacie, a rack resp nejaku krabicu kde to bude ukoncene kludne rovno konektory na kable, ziadny patch panel, keystony a nezmysli ani nerobit. Prave na vsetkych spojoch to bude vzdy degradovat - kazdy konektor, keystone, zasuvka v ceste. Ked spravim konektor priamo na kabel zo steny, usetril som prechod patch panelu a 2x koniec patch kablu.
Kto chce lepsie a zaplati, ak 6A - tam je ale vsetko zlozitejsie pokial to ma aj fungovat a prejst meranim.
Aby to malo cele v novostavbach zmysel, do kabelaze by malo byt zakomponovane vhodne miesto (miesta) pre umiestnenie AP. Vhodne umiestnene AP ma obrovsky zmysel a toto malo kto robi - kabel robia na LANko a pritom to nie je uplne cele.
Vidim to na sebe, pri prerabke stareho domu som natahal FTP vsade, na kamery, AP, a rozne podobne veci CAT5E, na LAN zasuvky 6A. Tu 6A som tahal aj tak len z jedneho jedineho dovodu - bola zadarmo 🤣inak by som tahal aj do zasuviek 5E. A zasa ako postupil cas, tak vidim, ze aj ja vecny zastanca kabla asi prejdem na WIFI. Unifi 6+ presne v strede domu, kazda izba len cez 1 stenu. Najhorsi signal na 5GHz -65...takze v takomto optimalnom scenary vela poriesi aj dobre umiestnena WIFI a vela kablov ani nepouzijem.....6A som do APcka netahal, lebo zapojit to do nejakeho UNIFI ked mi zo stropu trci kusok kabla, je problem...keystone, kam ho dam?....