pixall no a je to... davam wifinarom rok, maximalne dva.
Tohle tu na foru slyším už tak 10 let. Poprvé, když tu byly prognozy, jak wifi do 2 let skončí, tak jsem byl tak v depresi, že už jsem chystal papíry na pracák :-D Po 10 letech jsme 3x větší a fungujeme. Ale jo, konec už se asi blíží.. Jen se bojím, aby neskončili krom wifi i ti optikáři, kteří čekali, že zakopou a budou mít navždy klid. Situace se poslední dobou razantně mění. Modelový případ: chtěl jsem zakopat jednu vesnici, budget 1,5mil, jednání, papíry... odezva u obyvatel sice vlažná, je tu dost konkurence, kabelovka (koaxem), ale předloni jsme do toho chtěli jít určitě. Loni už jsme váhali, prý Cetin bude kopat i tam, kde už je optika u konkurence. Letos už má Cetin u několika obcí v okolí schválenou "rekonstrukci nadzemní a pozemní sítě", dokonce i tam, kde je optika, i tam, kde jsou jejich vlastní (koupené) sítě. V té "naší" vesnici jim to začátkem roku zastupitelé schválili, i s tím, že např. všechny služebnosti (VB) v obci bude mít Cetin dohromady za 1000,- (slovy tisíc Kč). No, pánové, kdo z vás to má? Počítám, že po výstavbě nastoupí obchoďák, dá net za dumpingovou cenu, k tomu balíček O2TV + levné volání a je hotovo.
Za mně už se vzhledem k okolnostem návratnost optiky změnila z "možná někdy" na "nikdy".
Zkusím hromadně PtMP 60GHz a pak už srazit náklady na minimum a čekat. Za připravený budget vemu děcka a rodinu na nějakou poznávačku..
Oproti většině z vás jsem jen malý lokál, kolega Gemb by řekl "zasratý garážník", ale snažím se to dělat pořádně, lidi zatím neodchází, ale taky vím, že masírce obchďáků dost lidí podlehne.
Hlavně vidím, jak se bortí ten mýtus typu - zakopu optiku a mám klid, nikdo další už tam kopat nepřijde. Přijde. Vidím to tak, že do 10 let (díky lobingu, šikaně ČTÚ, úředníku atd. atd.) spousta menších ISP zmizí a vrátí se monopol. Je to paradox, od "stejné" firmy před 25 lety lidi s nadávkama utíkali, teď se s radostí vrátí :-D