Zdravím a děkuji všem za pomoc s touto otázkou.
Dle toho, co čtu v zákonu, nelze zařadit "drobného" zákazníka Poskytovatele do chráněné skupiny v oblasti výpovědní doby vždy. A i kdyby tomu tak bylo, je tam ta důležitá, již méně jasná podmínka, lehce schovaná v dalším textu. Zákazník musí na to, že do této skupiny spadá upozornit PŘED uzavřením smlouvy. A to dle mého soudu málokdo ví a téměř nikdo nedělá. Může samozřejmě vzniknout situace, že před uzavřením smlouvy Zákazník "drobnou" firmou je, ale při výpovědi už není. Ale je to vlastně jedno, protože vyjímka se ho netýká ani tak, ani tak. To je ovšem jen můj odhad, podpořený i touto diskuzí.
Dle toho, co já čtu v Zákonu, se tato ochrana proti natahování výpovědní doby prakticky na neomezenou dobu týká TLKM smluv mezi Poskytovatelem a "drobným" Zákazníkem, který ale tuto službu přímo "spotřebovává" pro vlastní použití.
Z toho mi jasně plyne, že si poskytovatel v tomto popisovaném smluvním vztahu může se lhůtou výpovědní doby dělat prakticky cokoliv.
Pokud to tak není, bylo by to jen dobře, ale vždy je dobré vložit do diskuze i přesné odkazy na příslušný Zákon, nejlépe vč. textu. Protože pokud to předložíte i právníkovi, tak ten nic jiného číst nebude, a protože v tomto oboru se málokterý právník pohybuje, tak nic moc jiného k tomu nenajde, navíc se nedoplatím už i právníkovi.
V tomto případu je to ale poměrně jednoduché, téměř vše je řečeno v jednom odstavci s jednoduchou vazbou na podmínku.
Taky mě napadá, že pokud by taková ochrana právně existovala, musela by o tom něco vědět i ČOI v rámci ochrany Spotřebitele, která by případný spor řešila asi "zdarma".
Můj závěr: platí výpovědní doba daná smlouvou, vyjímka pro drobné Zákazníky se popisovaného smluvního vztahu netýká a o jiné zatím nevím. mpcz, 17jun2023
p.s.
Řeší se konektivita. V zákoně není přesná specifikace služby, na kterou se vyjímka vztahuje, takže z toho vyvozuji, že to moc velký vliv na regulaci výpovědní doby nemá. Dále to rozpitvávat asi nemá velký smysl. Já mám jasno.
Všem děkuji za pomoc. mpcz, 17jun2023