useful proč kupovat NAS s 1Gb ethernet porty, když za podobnou cenu je s 2.5Gb porty.
Protože nejsou za podobnou cenu. Nejde srovnávat z hlediska SW perfektní Synology s jinými značkami, byť ti za stejnou cenu nabídnou 2.5GbE port. Synology má obvykle minimálně 2 gigové ethernety co lze zbondovat, což je za mě pro 90 % současných SOHO sítí lepší řešení než jeden 2.5GbE port. A proč? Protože gigabitové switche jsou stále několikanásobně (ne o desítky procent) levnější než ty 2.5 gigabitové. Spotřeba gigabitového ethernetu je oproti současnému 2.5GbE taky o dost menší - je léty optimalizovaná skoro k dokonalosti.
Proč kupovat WiFi AP 6E (7) s 1Gb portem když je throughput omezen a jsou v prodeji AP s 2.5Gb porty...
Protože zas porovnáváš jabka s hruškami. To, že číňan za stejnou cenu nabídne 2.5GbE je sice pěkné, ale oproti zavedeným výrobcům zas nenabídne jiné věci. Upřímně, jak a kde tě na wifi omezuje 1GbE port? To, že v ideálním případě (bez rušení, překážek a na velmi krátkou vzdálenost s jedním připojeným klientem podporujícím 2x2 MIMO a 160MHz kanál) dáš s Intelem AX200 linkspeed 2400 Mbps stejně znamená akorát to, že reálně tím protáhneš je velmi lehce přes gigabit. Kvůli tomu 2.5GbE? Jako proč? Honba za čísly? Co tam chceš tahat? Máš někde přípojku rychlejší než gigabit? Je to AP a klient v síti jediné? Co do ceny, např. Unifi U6-Pro vs U6-Enterprise máš cenu cca dvojnásobnou. Upřímně, to mi ty dvě U6-Pro udělají reálně víc parády než jedno AP s 2.5GbE...
Jakože 2.5GbE a rychlejší Ethernet v AP jo, ale až s dalšími generacemi Wifi. Wifi 6/6E si zatím podle mě s GbE vystačí, resp. konečně ho využijí skoro naplno.