hapi

Client by si měl vždy sít vybrat sám. Mikrotik plně podporuje 802.11k, 802.11v, 802.11r, 802.11w a od verze 7.11 i band steering.

Zas by som to tak nehrotil...sportova akcia je asi o sporte a nie nete...takze ak tam bude 400 ludi, pripoji sa realne 150 a tych 150 to aktivne nebude pouzivat....osobne by ma ani nenapadlo pripajat sa na nejaku free wifi dnes ked mam vsade na takych miestach 4g+ alebo 5g. Ac dneska zmysel nema ale ked to ma byt temp. instalacia preco nie....

svestka U6 závisí na modelu - U6-Lite a U6-LR stojí zaprd, mají Mediatek. U6-Pro/U6-Enterprise mají Qualcomm a jsou výborné. S U6+ zatím zkušenost nemám. Dávat dneska AC už fakt ne. Zvlášť když U6-Pro přijde na cca 3800 Kč s DPH.

Tuď budu testovat Ruckus na cca 500 lidi na venkovní ploše 120 x 120 m. Boudu tam 4xAP 2x2 MU-MIMO.
Tak uvidíme jak to pujde.

Priklanim se k UNIFI 6-PRO, za tu cenu to nema konkurenci, presne jak psal kolega jcltm vyse, Lite a LR verzi nebrat, ten MT chipset je pochybny.

Dik vsem za tipy, zacinam mit jasneji 🙂

Jinak AP se mi zacaly libit ty U6-Pro, dal bych tam nakonec jen 4ks. Jejich napajeni bych resil asi nejakym PoE switchem (UBNT router s 4x PoE portem a min. 13W na port jsem zatim nenasel).

Ale jak je to s tim kontrolerem? Je lepsi, aby tam v siti bezel stale? Tusim, ze na to rozkladani poctu klientu (Load balance) mezi AP by to mohlo byt potreba. Slo by to provozovat na nejake male dedikovane krabicce? (Tusim, ze jsem to videl nekde prodavat nainstalovane na Raspberry PI).

Pep.

Léta jsem žil s tím, že ten kontroler dělá něco víc než jen sbírá statistiky, ale není tomu tak. Opravdu Vám stačí si to nainstalovat na notebook, adaptovat si je, a notebook vypnout.
Co jako router použít RouterBOARD RB5009UPr+S+IN? Výkonu má hromady, můžete si pohrát s Queues, navíc ty jednotky můžete napájet přímo ze zařízení...

switch mam otestovano se 4x U6-Pro a jede bez problemu.
A k tomu nejake RB na ten queueing, a nebo jak psal panda410 a navic kontroler nainstalovat do dockeru 🙂, pravda ze na tolik klientu se ta 5009 us asi uzivi, a nahradilo by to i ten switch.
Ale opravdu by nemel byt ke stalemu provozu kontroler potreba, staci nainstalovat na PC, naadoptovat zarizeni a udelat configuraci a pak se muze PC klidne vypnout a pobezi to stale, jen nebudou staty.

Hellium switch mam otestovano se 4x U6-Pro a jede bez problemu

Já ho mám na pár místech taky, ale svoji cenu si nedokáže vedle https://www.zbozi.cz/vyrobek/ubiquiti-usw-lite-16-poe/ moc obhájit... Pro vyšší počet AP než cca 4 už to chce USW-16-POE nebo také lepší volba ne o tolik dráž USW-24-POE. V nouzi lze ty AP napájet klidně i běžným 48V/0.5A gigovým pasivním PoE adaptérem, vyjde to levněji. Např. https://www.zbozi.cz/vyrobek/ubiquiti-networks-u-poe-at/ nebo i ty starší černé co se dodávali k UBNT věcem. Na 24 V bych to nedával, i když by to možná s krátkými kabely jelo.

Na vetsi akce pouzivame Aruba od HP.
    Podle statistik (od HP )se pri high density instalaci na velkych akci pripojuje cca 5-10% lidi (stadiony kde je cca 5-10 tisic lidi).

I kdyz je prumerne na jednom AP posazeno cca 100 lidi, tak to jede bezproblemu, latence minimalni, rychlost kolem 100 Mbit bezproblemu. Ty lidi jsou na tom AP opravdu vetsinou jenom prihlaseni, ale datovy tok je minimalni.

Kdyz jsem zkousel v tu samou dobu LTE na tom miste, tak to bylo skoro mrtvy, ale je jasny, ze tam bylo ohodne vic lidi (vsichni kdo ma telefon).

Použil bych Aruba instant on AP22.
    Starší verzi s ac už bych nedával. Problém byl, že nějaké verze mobilů s ax čipsetem, pokud nebylo AP také ax, tak totálně zabily propustnost celého AP.

Přesně jak píši kolegové výše. Na větší akce to chce trochu profi řešení a tím Ubiquiti není.
      Takže Aruba, Ruckus nebo Meraki.
      Mikrotik a Ubiquiti sice něco zvládne, ale není to ono. Bohužel to něco stojí, ale už to taky není tak strašný jako to bývalo.

selic
      Ahoj, pro doplnění problematiky - ty AP22 fungují i bez kontroleru, že? a kdyby bylo potřeba kontroleru, jaký by se doporučoval? Díky 🙂

kontroler je v cloudu, pokud se nepletu.

Ja teda myslim, ze controler je na tech AP primo... resp. na jednom a kdyz se vypne, tak se udela na jinym. A na cloud to asi taky jde... ale taky nevim 🙂, rad se dozvim...

michnzee Jede to přes cloud bez kontroléru na místě instalace. Registrace je na email a zadarmo.
        Člověk si vytvoří "site" pro jednotlivé instalace a po skončení akce, lze jednotlivá AP přesunout na jiná site nebo do cloudu k jinému uživateli.
        V nastavení je možnost jednoduše zakázat xxx stránky, streamovaní nebo facebooky - tam mi chybí jenom možnost omezit na konkrétní čas.

pepe26 Ja len z vlastnej skusenosti: stadion na ktorom je par tisic ludi zabije 2.4G wifi od Unifi aj bez toho, aby sa k nej ludia pripajali (nebola to "free" wifi). 5G AC wifi sice zila, ale silno pochybujem ze po pripojeni 200 zariadeni este zit bude... a uz vobec nie pri 4ks AP (u nas to bolo > 10). Budme realisti.

to nějak nekoresponduje s před lety propagované pokrytí stadionu v USA pro několik desetitisíců lidí. Ale taky to nebylo o tom připevnit 4 APčka ke stropu objektu.

Všimněte si jaké jsou pak nároky na kontroler při 200 userech a 20 APčkách.

hapi Cca 400-500 wifi klientů na cca 40 Unifi AP a Unifi Cloudkey Gen2+ to nijak výrazněji nezatíží. Na 2,4GHz pásmu jsou samozřejmě jen 3 kanály, což je problém. První ti spolehlivě zabijou hotspoty na mobilech... Pro tyhle případy to chce stáhnout výkony na minimum a řešit primárně 5GHz pásmo, kde je kanálů dost. Nevím, proč by to měl být pro Unifi problém a pro Arubu ne. Moc bych za to ani nedal, že používají i stejná rádia.

moc nerozumím vašemu návrhu....máte 40 AP na 400 clientů??? to máte 10 clientů na jedno AP ??? 🙂

📡 Telekomunikace.cz