petrbacina Vždyť jsem už výše psal to že @drwiza napsal špatně.
ADSL od T-mobile - přechod na Terminátor
Já mám s terminátorem i negativní zkušenost. Na jednom místě, kde mapa Cetinu ukazuje "až 8 Mbps", je přípojka od Metronetu, která s nějakým Zyxel modemem dokázala naměřit reálných 14 Mbps. Poté, co přijeli borci z Cetinu to přehodit na terminátor, tak rychlost pak klesla na oněch 8 Mbps. Když jsem jim namítal, že přes modem to teda valilo lépe, tak řekli, že si půjdou ještě něco přeměřit ven ke sloupu a už se neukázali
- Upraveno
darklogic Je to možné, VDSL je celkem duchařina, zvlášť na vyšší vzdálenosti a nižší rychlosti. I když poloviční rychlost je už celkem dost, to bych hledal někde problém. Stačí někde více ohnout kabel a rychlost jde do kopru. Občas pomůže i výměna patch kabelu mezi zásuvkou a modemem/Terminátorem. Na jednom místě mám např. 100/20 na Terminátoru a jede to 120/26. Na 800 metrech vedení myslím dobrý.
me to mete na cca. 680m 120/25 uplne rock stable. Jenze... jinde v jine obci na 1,3km od ustredny to mete kamosovi 100/25M v bondingu taky v pohode... a to prej draty ke me nejsou nejake drbky slabe... tak bud ma kamos stesti na festovnejsi draty a nebo je to nejake new generation ustreden a pokud, tak kurefsky dobra. Po 2,2km stale v bondingu 50/10M. Proste parada. Osazeno pred cca. 2 lety.
jo jak mas generacne starou ustrednu ses v loji, 1100m a jen tak tak 23/1,5M single linka a nebo kable mozna... ale kde je uz napojena ustredna nova, tam uz 250 jde... ale je to jen na par ulicich... rekneme na 1/3 max., za me uz z kabelu nikdy neslezu
je to z hlediska celkove kvality a spolehlivosti to NEJ co se da poridit. Jeste je 1 delsi pripojka, 2,46km, bonding a 50M to na DL da, UP jen okolo 4-5M, ale da se s tim v pohode zit
- Upraveno
pcwifi Z VDSL slezeš hned jak k tobě někdo dokope FTTH VDSL má k ideálu daleko, řešíš zas problémy jako přepětí atd. Jasně, oproti 802.11n nebo LTE je to jiná liga (pokud tedy nejsi na 5km kabelu jako dost vesnic furt je), hlavně někde je to VDSL stále jediná možnost připojení když nepočítám Starlink.
pisek3 V Sercommu je bridge zamknutý, jak píšeš. Ale měla by tam být možnost zapnout "PPPoE pass-through". Bohužel to funguje totálně naprd, protože Sercomm se snaží dál vytáčet, ale když máš za tím vlastní router a ten se trefí do timeoutu Sercommu ve chvíli, kdy už je dostupné DLS, vytočí PPPoE jako první Tvůj router a Sercomm má smůlu. Než jsem sehnal jinej modem, chvíli jsem to takhle provozoval s Mikrotikem a detekcí, jestli PPPoE jede. Když nejelo, tak to v pětiminutovejch intervalech resetovalo Sercomm, aby ho Mikrotik předběhnul. Když byl výpadek, tak to vězšinou do 20 minut běželo Bohužel na DSL se neověřuje jméno / heslo, takže se mu nedá pomoct špatnými údaji, jako to jde u Sercommu na, minimálně T-Mobile, optice, kde to je s PPPoE úplně stejný
A jak už zaznělo, Terminátor jede na jedný lince, ale naopak bonding nejede na single modemu. Z toho možná vznikla ta teorie, že terminátor potřebuje bonding, když někdo s bondingem odpojil jednu lajnu, aby to zkusil, a nejelo to.
Myslím, že by pro všechny bylo fajn pár věci ohledně terminátoru zde shrnout
1) Za terminátorem nepotřebujete VDSL Modem, Terminátor sám je MODEM za na ním je klasický ethernet na kterém je potřeba vytočit PPPoE ve VLAN 848
2) Terminátor funguje i na jedné lince
3) Jakýkoliv Terminátor funguje na "jakékoliv" přípojce, stačí přijít, zapojit a čekat - nejsou uzamknuty na konkrétní místo nebo poskytovatele
4) Dostat Terminátor z T-Mobile je velký problém i na bonding nutí vlastní modem co bonding umí
5) Terminátor sám o sobě má velký vliv na funkčnost internetu i na jednopárové lince, protože funguje mnohem lépe než kterýkoliv jiný běžně používaný modem u zákazníků
6) Funguje i jako backup linky v případě bondingu pokud se jeden pár přeruší nedojde k rozpadu spojení
7) V síti cetinu bude fungovat i ZYXEL originál
8) Terminátor má RJ45 Konektor a technik osazuje na DSL RJ45 zásuvku, propojení ej standartním UTP Kabelem, ALE ! Do RJ45 portu terminátoru lze připojit i RJ11 konektor pouze v případě dvou linek musí být kabel ČTYŘŽILOVÝ
9) Terminátor umí obsloužit všechny u nás běžné profili xDSL, pouze 250Mbit - VDSL 35b umí jen na lince č1 čili bonding je omezen na 2x VDSL 17b tj 100+100Mbit
Doufám, že to shrnutí Vám všem k něčemu bude, a že jsem při čtení poslední části tohohle vlákna nezapoměl něco vypíchnout
- Upraveno
jcltm vlastní zkušenost na několika přípojkách - nedají na všechny jsem nakonec sehnal po bazarech Terminátor sám, a mohl jsem já i zákazník hrozit čímkoliv dokonce jsem několikrát řešil s jejich techniky odpověď vždy stejná náš prémiový modem bonding umí - tečka. To už u O2 to bylo před asi rokem a půl jednodušší tam stačilo říct nedáte ? jdou k metronetu a najednou to šlo.....
jcltm
Nestalo se mi, je to možné, na testech co jsem dělal se mi to neprojevilo, protistrany ani v jednom případě neznám
theitman Terminátor sám o sobě má velký vliv na funkčnost internetu i na jednopárové lince, protože funguje mnohem lépe než kterýkoliv jiný běžně používaný modem u zákazníků
Tohle se taky nedá obecně napsat. Terminátor funguje dobře primárně proto, že si za něj můžeš dát vlastní slušný router a samotný HW je co do specifikací celkem highend. Prostě je lepší než krám za tisícovku s pomalým SoC a nevyladěným firmwarem co je zároveň i wifi AP, router, switch a kdo ví co ještě. Co se týče kvality VDSL modemu v něm, nemyslím že by to byl zas až takový rozdíl.
jcltm Myšleno v tom smyslu, že drtivá většina zákazníků, která si stěžovala na problémy má po nasazení teminátoru klid, a je jedno jestli byl předchozí modem v bridgi nebo ne a jestli to byl 3312 nebo o2 shit box, byla to reakce na konstatování že pohá změna vdsl modemu v bridgi na terminátor nemá žádný vliv