• xDSL
  • VDSL a nízká synchronizační rychlost

Ahoj,
mám na vás dotaz.

Mám VDSL internet přes Nordic s rychlostí 100/25, modem Fritzbox 7590, vzdálenost od ústředny 212m a připojený profil VDSL2 17a.

Mam synchronizační rychlost 82/25 na této krátké trase a přes speed test se pohybuji kolem 60/25. Prý s tím nic nejde vyřešit, vektoring na naší ústředně zapnout prý nejde, profil VDSL2 35b mi prý nastaví pouze při vyšším tarifu 250 a nebondovalo by se. Už jsem několikrát otravoval operátora i Cetin.

Jsem trošku rozhodnut, že holt začnu platit 2x vyšší cenu, ale mám obavy z toho, aby se mi rychlost při profilu 35b a rychlosti 250 nepohybovala někde na nižší hranici té minimální garantované rychlosti. Cetin ani operátor mi to nejsou schopni změřit. Operátor mi zatím není schopen tu rychlost objednat z důvodu naší nedokončené migrace z Telly. Takže mám ještě pár dnů na rozmyšlenou.

Prosím, má vůbec cenu se snažit z naší linky vymlátit vyšší rychlost, když má 212m a nebude na ní zapnutý vektoring? Bojím se toho, abych neplatil dvojnásobek za 250mbps a synchronizační rychlost bych pak měl okolo 100 jako to mám teď.

Došly mi všechny nápady. Řešil jste někdo něco podobného?

Děkuji za vaše odpovědi.

Gratuluji, toto neni forum "mam cetin a neslape mi to". Volejte sveho skveleho korporata.

wwire Děkuji ti za odpověď. Nejsou mi schopni nijak poradit. Zajímá mě jestli někdo z lidí takový to problém neřešil a nepodělil by se semnou jak to vyřešil. Bohužel optika ani bezdrát, který by měl vyšší rychlosti v mé lokalitě nemám (Budyně nad Ohří). Kvůli tomu jsem musel skončit u zla dsl..

pbazo Současnou přípojku zruš a objednej u jiného ISP (např. Metronet) s Terminátorem. Na 212 m to musí jet daleko rychleji než píšeš.

jcltm Díky za tvojí odpověď. Přímo od cetinu jsem dostal odpověď, pokud by byla linka o 50m kratší, tak bude synchronizační rychlost vyšší.. 😃 Asi mi nezbyde nic jiného než zkusit jiného providera. Teoreticky, je možné využít druhý pár linky pro jiného providera? S dalším nebo s přepínáním modemu samozřejmě.

pbazo Jo, pokud mají dost párů, klidně ti udělají další přípojku vedle té stávající. Objednal bych 250Mbps a uvidíš co to dá, zrušit to můžeš vždycky.

jcltm Asi nic lepšího mi nezbyde než to vyzkoušet takto, díky.

wwire PRESNE TAK.tady to neni hepldesk pro vdsl... zkus O2guru...

Nedalo mi to a otevrel jsem si pravidla fora. Nevidim tam vyloucenost pro vdsl. Ac mi vdsl nezajima, dotaz mi prijde vecny a pro mnohe mozna i zajimavy. K uzavrenosti fora se dlouhodobe nikdo nema, tak bych nechal podobne dotazy bez reakce, paklize k nemu nemate co rici..

krb problem je ten, ze tohle ovlivnuje kvalita dratu, zaruseni mezi dratama atd. To ale vidi a muze jen hodnotit technik cetinu ... A ti tu nejsou 😉
                Takze ostatni muzou neco napsat, ale vzdy to bude jen hooodne teoreticke, protoze stejne nemaji a nebudou mit fyzicke info.

iTomB děkuji. Teoreticky tedy trasa může být krátká, ale kvalita toho drátu co jde do baráku může mít špatný parametry. Ptám se zde, protože jsem již před nějakou dobou zde četl dotaz ohledně vdsl. Samozřejmě operátora a Cetin jsem dávno otravoval. Nic jsem se nedozvěděl. 😀

Vyzkoušej tu 250 ale nečekej od toho zázrak, modem na to máš. Pokud vím Cetin ani operátor žádnou rychlost na VDSL negarantují.

pbazo Řešil jsem něco podobného a se stejným výsledkem. Operátor (T-Mobile) mi poslal i technika z Cetinu, který celou trasu proměřil a říkal, že více se z toho prostě dostat nedá, zřejmě zarušený kabel, jak psal iTomB. Vectoring také nejde zapnout a novější profil 35b to prý nevyřeší. Mám to na Terminátoru (sjednaný tarif 100Mb/20Mb) a v průběhu času (cca 1 rok) jsem viděl, jak rychlost postupně klesá, jak na downloadu, tak i (překvapivě) na uploadu. Aktuálně dosahuji rychlosti 85Mb/13Mb, při zřízení služby to bylo 115Mb/28Mb.

to je uplne dolni minimum na kterem by to nikdy jet nemelo, protoze kdybys linkovou rychlosti spadal nekde k uvedenym hodnotam, nemas narok ani na 50tkovy tarif. 🙃 Za me papirove stale 100/20 tarif, v praxi 120/25 ve dne v noci.

pbazo
                    hoďte sem informace o synchornizaci, útlumu a SNR z toho modemu (vzdálenost někdy není vše). Jaký je kabel v domě (tedy rozvaděč/zásuvka/modem)?

Vectoring se nepouští, kde to není potřeba=nebyl by z toho žádný významný užitek.

Obecně zřídit linku 250/25, který by měla synchro třeba 100 není možné (někdy se to může podařit, ale je to chyba)

pbazo Jediná možnost je že tam máš nějaké obrovské rušení to se mi ale nezdá. Jinak je to blbost mám ústřednu 900 m a synchronizace je 90/20

jpg do baráku je přivedený cat5e do krabičky na půdě a z ní cat5e do zásuvky, kterou zapojil Cetin letos v dubnu (nebyl jsem přítomen u instalace) zásuvka je na rj-45 připravena na dva páry. Modem AVM Fritz!Box 7590.

Vektoring by zde prý ani nešel spustit, bylo by to údajně technicky nemožné.

Nyní jsem si i všimnul hodnoty Max. DSLAM throughput, a je mnohem vyšší, než ta dosažitelná

• jpg replied to this.

pbazo
                        nevybavuju si, zda lze u tohoto modemu zapnout SRA (G.INP vidím zapnuté, vectoring se na DSLAMu nepoužívá, což nevadí, tady by to stejně nic nepřineslo), tak případně zapněte, může to být tím.
                        Jinak se určitě obraťte na svého poskytovatele, určitě to má řešení nebo konkrétní důvod proč to jede 83. V rámci profilu 17a to už víc jak 132/27 ani nejde, takže tady problém není. Obecně ty délky kabelů berte s rezervou, ale jako odhad dobré.

Jinak obecně v rámci profilů CETINu (tady asi DSLV 80 nebo RUN) je to nereklamovatelné, protože rozmezí je 65-110 Mbps a v tom to je.

jpg Vidím, že Seamless rate adaptation je zapnuté. Netuším ale jestli Signal-to-noise ratio mam dobré nebo mizerné. Určitě vyzkouším opět operátora. Dle jich je vše ok, dle mě ne.

📡 Telekomunikace.cz