no u VDSL je to vesmes tak ze pokud je synchro treba 105M, tak tech 100 na DL tama protlacis jsou li tam vpousteny. Za me mam synchro cca. 2x64M a 120-125M to frci jedna basen ve dne v noci Kdyby mi teklo misto 250 "jen" 230, asi by me to sralo, ale jen malounko...
VDSL a nízká synchronizační rychlost
kozlicek klasicky klient...to je GARANTOVANA rychlost? Ano urcite za par korun mesacne Keby to ide ludom 100M+ na zvonkovom drate ktory maju v dome tak by boli radi. Plakat tu nad tym, ze to nejde 250 ale len 230 ach
inak zaujimalo by ma v com je ceske DSL tak odlisne od slovenskeho. Pocitam, ze to bolo budovane na rovnako, rovnaka kvalita/nekvalita kablov a na slovensku ziadny bonding neni. Ako to je v cz? to je na chrbticovych kabloch tolko volnych parov, ze je mozne na dom vyuzit 4 draty?
comoitaliano Vzhledem k délce vedení mi přijde malinko absurdní nasazení bondingu - proč nebylo použito VDSL 35b?
Reálná naměřená rychlost 230 Mbps při 260 Mbps synchro je IMHO naprosto v pořádku, hlavičky jaksi musí taky někudy protéct. To je jak 930 Mbps maximum na 1GbE. Taky nereklamuješ switch že nenaměříš 1000 Mbps. Na gigabitové FTTH taky s 1 GbE rozhraním těch 1000 Mbps na speedtestu nenaměříš.
Další věc je, že pokud je přípojka relativně nová, ještě se možná trochu doladí - mám pocit, že se mi na několika takových krátkých přípojkách časem rychlost trochu zvedla.
- Upraveno
jcltm nemají tam takovy dslam, dslam podporuje pouze bonding, vectoring, a 17a. jinam máš asi pravdu že je rozdíl mezi speedtest.net a raw ethernet PHY a to by odpodívalo že 93% je 232,5mbit a realne jsem v instancích speedtestu naměřil i 233,6mbit, možná o dalších 0,25mbit víc. ale tím to končí. takže by to asi mělo být v pořádku. jen je to dost neintuitivní
comoitaliano Jo takže pravěký DSLAM. To buď rád že to dá to co to dá.
- Upraveno
jcltm ano, vyměnili mi celé vedení, následně i vnitřní. jsem na naprostém prahu toho co z toho lze dostat. takže zas fajn že pro to něco udělali a snad nebude trvat dlouho než nadzemní vedení přehodí na optiku, i vzhledem k tomu že jde o "zastralý" dslam bez 35b. jen bohužel nevím kdy a jestli vůbec... mam propojení do garáže 80m od domu kde budou dva sousedi připojovat na coax, takže nevim jestli se přidat nebo ne. kéz by cetin řekl třeba za tři roky bude optika nebo tak něco a ja bych v klidu počkal.
comoitaliano Dneska se připojovat nově koaxem? Podle mě nesmysl. I u toho CETINu se divím že ti měnili komplet metaliku při dnešních cenách mědi, to už by asi vyšla optika i levněji.
Ahoj,
dovolím si zde skočit do diskuze.
Řeším dlouhodobě od zavedení VDSL problém s nízkou rychlostí uploadu. Mám objednaný nabondovaný 50Mbps tarif a mám reálnou rychlost 45/2.5mbps. Stabilita atd., všechno je super, jenom mě dlouhodobě trápí ten nízký upload.
Zkoušel jsem před půl rokem psát Metronet mi přeposlal vyjádření CETINu: "Změna průběhu primárního vedení. "Down" se vylepšil na 48Mbps."Up" nelze, délka vedení cca 1500m. Rychlosti odpovídají délce vedení. HLOG=1 obou vedení."
Tehdy jsem měl za to, že příchod optiky na mojí ulici je otázka několika měsíců, proto jsem tehdy odpověď moc neřešil, neboť jsem bral VDSL za přechodné řešení, nyní vím, že mi musí další 4 roky vydržet. Má cenu čas od času něco zkoušet, nebo mi zbývá modlit se za příchod nějakého 60GHz ISP nebo optiky?
Synchronizační rychlost, profily apod. bohužel nevím, protože jedu stack terminátor + Mikrotik.
Díky!
- Upraveno
PetrCZE Taky jsem si myslel že je to se zmiňovaným místem zabité skoro navždy - několik málo baráků v podstatě mimo vesnici, konec vedení (nikam dál už nejde), 5 GHz zarušena tak že nešlo nic co se zkoušelo. No a pak se tam najednou objevil 60G site menšího ISP připojený 80kou z města. Sice je to několikakilometrový spoj, ale to už musí fakt padat trakaře aby to na pár minut padlo. 60ka v PtMP na pár desítek metrů neshoditelná.
jcltm Tak to já jsem lokalitou na tom trochu lépe, bydlím na okraji cca 6tis. města, avšak bohužel přítomnost spolku s 5GHz s internetem za 200,-Kč/m dělá v lokálním tržním prostředí své. Regulérní WISP je zde pouze jeden a to má nahozené jen 5GHz, 60GHz je ve ve stavu "někdy bude, ale stejně by to k vám nedošáhlo".
Morálku zde trochu zlepšuje výstavba ČEZNetu a brzy snad CETINu. Je super, že část města má optiku, ale kdybych to měl brát sobecky, tak zase tím klesá motivace zainvestovat do 60GHz.
Čistě pro zajímavost... CETIN už do upgradu DSL nešahá vůbec?
cca. 2,2km, bonding. 50/10 to svete div se dava... asi ty lepsi kabely nebo nevim... jinde 2,4km, samo opet bonding, down ok 45-50M, up uz trpi, okolo 4Mbit. ale spolehlive, stabilni. V obou pripadech jsou kable z 90 let, jen asi nekde lepsi.
- Upraveno
jcltm ač je dslam samozřejmě připojen na optiku tak z těch jejich sběrnic dvoupárů mají jen ten dslam mezi tím. přidat další krabici by pro ně logicky nebyl žádný problém. jen proč by to ti šmejdi dělali, dokud nepřijde konkurence tak nemají důvod. ceníky jsou odstupnované shodně jak optika.
pcwifi určitě hraje roli kvalita kabeláže, ale stejně tak mají určitě různě kvalitní dslamy a pak bych řekl že utlum může být i uvolněnější spojení v té jejich sběrnici, jednou mi to tam zmršili že připojili moji přípojku na někoho jiného při změne operátora a najednou to běhalo mnohem rychleji. Jednou mi jeden technik i ukázal detaily, to bylo hrozně fajn. Já z těch lidí vždy vytáhnu jen co jde. Ale jejich vzdělání je úzce zaměřené, některí nemají ponětí o aplikační vrstvě a tak.
PetrCZE Tohle jsem z těch lidí taky zkoušel tahat, někteří mi řekli že V praze možná jen optika ale myslí si že metalika tu ještě bude a mohl by přijít i G.fast apod. což ale doufám nemyslí vázně u mně kde máme v ulici udělané vedení z nadzemních metalik
Jinak mi ten kabel ale vyměnili především proto že to slíbili poté co do kabelu napálil kamion a strhl ho. Takže to není nejběžnější
- Upraveno
spatny thread prosím smazat