gemb Tahle diskuze je věčná. To je sakra takový problém lidem vysvětlit, že k mobilům za 20k a notebookům za dalších 20k je prostě totální kravina pořizovat čínský krám za tisícovku? 100 Eur za Unifi prostě velký problém být nemůže, lepší jednou za 5-10 let koupit Unifi než kupovat každé 2-3 roky nový levný krám. 99% lidí kterým jsem tohle vysvětlil už ta cena Unifi nepřišla nijak strašná. Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.
Já dávám do nenáročných domácností posledních několik let lepší ASUSy (dřív RT-AC66U/RT-AC68U, teď RT-AX56U/RT-AX58U aj. ) a musím zaklepat, problémy s tím prostě žádné nejsou. Wifi funguje parádně, SW podpora super (používám Merlin a jednou za čas všechny routery postupně aktualizuji), má to bezvadně fungující VPN (jak OpenVPN tak už teď i Wireguard), ani jednou jsem nemusel řešit napadnutí, a to jsou mnohé na veřejkách. Lze tam i dobře nastavit VPN klienty s policy routingem, abych mohl mít sítě za nimi přístupné z centrálního místa i tam kde jsou routery za NATem.
Do byť jen trochu náročnějších domácností a malých firem mám léty ověřenou kombinaci pfSense boxu + Unifi, to funguje parádně.