okoun Hele, já jsem od přírody optimista - stejně to tu nepřežijem. :-)
Co se mi nelíbí, to je ta vrtule na každém rohu, to je fakt hnus. Proti FVE na baráku namám ani ň. A je dobře, že je dneska za cenu krabice lepších doutníků (se započtením "Nová zelená", tu mi na doutníček nedají) a pokud si tím pokryju co můžu, spokojeně mi to vyhovuje, tak netřeba říci ani popel. Je pak jen dobře, že ta krizovka, co proběhla, že tě k tomu dokopala. Jinak by to možná přišlo o něo později.
U řady jiných to vidím jinak. Dost to připomíná panickou akci drahá vajíčka, najednou každej mordoval slepici na balkóně. A až to odeznělo, tak to vyřešila elegantně slepice na paprice. Tohle vypadá dost podobně, jak panicky to proběhlo a řada těch solárů je dost prasárna instalace a pro řadu lidí blbost (jak uvádíš, max malej bojler a možná skrz aku pak přelít do bev, pokud už sedím doma na HO a auto je v zásuvce, tak už je zase jiná). Jistě, pokud je to uděláno dobře, tak vydrží a mají na dlouho vystaráno. Díval sjem se na nějaké průzkumy ve Francii, první barákové FVE, co mají dneska 30 let, tak jsou na 80% původní učinnosti. Poláci analyzovali nějaké instalace na panalech Suntech v Německu, po cca 20-ti letech na 98%. Tohle je naprosto super.
Já mám ještě dneska smůlu, pan památkář mi nevěří, že na baráku byly panely odjakživa, jen Rus, jak šel po válce domů, tak je ukradl a rád bych je chtěl zpět. OK, zítra můžu dát na chatu, hodit si mikrosdílení v roli aktivní zákazník a dokud nebude započítáno v přelivu v rámci sdílení co je v cestě, tak super (to přijde, až studentíci odladí první kolo EDC). Ale mám tak malou spotřebu, že to dám radjěi do toho rumu/doutníku...
Tohle je ten mikro pohled, já domácnost...
Co mi vadí je ten makro náhled. Jede se na stav, že čekáme až nastane průser, pak se začne něco řešit. Bude to pak chaos, panika, bude to zase stát dardu, nebude optimální, ale nějak pořeší. To je i ta tvoje omílaná "propojení" - nikdo to nechce v reálu moc řešit, dokud někde neodtečou upálené 440 kV linky. Životnost politika je dvě období? Manažera ještě méně a jeho osobní KPI je nastaveno tak, že se pod nic nepodepíše. Tohle všechno jsou věci nad jejich rámec životnosti.
A uvědomuješ si, že i celá ta motivace pro tebe k FVE mohla proběhonut mnohem civilizovaněji? Že u řady lidí fakticky je to hašení cizího průseru svými prostředky a mají z toho radost jak malé děti? Připomíná to scénu z filmu Sudá a lichá, kdy Terence Hill se vsadí s barmanem o 5 centů, že vypije víc šťávy, než vymačká a až mu to teče ušima, tak vzdá a barman skáče radostí, že vydalal pětník a přehédne, že pomeranče stály dolar dvacet.
Peníze za "ekologickou energetickou transformaci a odpoutání se od uhlí" se protočily zcela někde jinde a jinak (a nakonec se to trochu drsněji zvrhlo s událostmi na východě, takže uhlí máme s černým úsměvem na rtu zpět). Domácnoust s FVE se snaží jen zachránit z toho, co se dá. Podobně cmgn s kontejnerem baterek si přijít na lepší. Když bude šikovnej, bude to na unimo buňku v Saint-Tropez, jak pochytá ty zbytky odpadávající po nákupu soukromých ostrovů v Tichomoří. :-)
Další kolo bude náhrada plynu...
Koukám, že se vytáhlo výše i vybouchlej Nord Stream 2 - dneska máme vedro, mozek měkně, takže z globálního hlediska je jasné, že to udělalo konzorcium firem, co staví atomky, aby lehce upozornilo EU komis, že chtějí zpět do hry. Komis se vyděsila, poradila s větrosluníčmíi barony, ujistila, že papírově je zařízeno, že nová atomka nebude vyrábět levněji než plyňák, takže milostivě dočasně povolila.
Dle méno neskromného názoru je celá situace zejména podepřena likvidací atomek v Německu, těch zaplacených, co levně dokázaly ještě dlouho jet. Strašně jim v tom pomohla Fukušima, to byl dar z nebes do businessu.
Na začátku byla hezká idea, likvidace uhlí, smrdí to, kouří to, zachovat zbytky pro chemický průmysl. Naprostý souhlas. Rozjíždí se nám tam slunce a větro. Kdo pochopil a naskočil ve velkém, tak na pobídkách, bonusech si totálně vydělal. Bylo to pochopitelné a uznatelné, že správně věc potřebuje pobídky na rozjezd. Vrásky s omezením výdělku koksu udělaly myšlenky, že je čas zkusit opravdu komerční provoz a jít s kůží na trh a postupné odřezávání dotací. Dneska je to plusu, ale ne tak, jak je potřeba na soukromý ostrov. Tomu je třeba pomoci (nedělám to pro zelené ekovoči, ale tu jachtu u mého ostrova). Také bylo jasné, že dlouho nebude možno plně jet jen eko zdroje, bude potřeba to o něco opřít, podstatou zisku velkého burzovního "eko" sektoru po odpadnutí dotací je plyn. Ano, víme, že naše zdroje nestačí, ale těch pár let, než pokrok vyřeší fůzi/dostatečnou akumulaci/zázkrak, tak budeme živit EU eko a sem tam si pomůžeme plynem. Už tenkrát to bylo drahé, ale v nadšení obhajitelné. V tomto bodě, jak je postavena burza, tak vejvar kazí ty staré atomky. Zkrátka závěrná elektrárna rozhoduje. Pokud obchodník chce 10 GWh, já nabídku eko zdroje za 25 EUR/MWh, ale jak na potovru jen 8,5 GWh, tak pomůže zbytkem plyn za 200 EUR/MWh, tak mám ostrov doma. Pokud mi tam vleze atomka, nabídke 50, tak mám na Fábii (a i ta atomka spekuluje, aby to nezavřela a nejlépe za ní vyskočil ještě trochu ten plyn - proto je dnes aktuální výkon a stav velkých celků utajovaná informace). To se nesmí dlouhodobě připustit. Stejně tak, aby trvale se jelo jen z eko zdrojů, budeme se požírat ve chvíli, kdy odpadnou dotace. Ze slušnosti k zákazníkům, ať chvíli ze ždímačky vydechnou, tak dovolíme jen 2-3 měsíce v létě, jinak je potřeba udržet jaro/podzim se závěrem na plynu, protože další ostrovy volají. :-) Dáme jim i hru na úsporu s vlastní elektrárnou, snad se tento poklesek z nich podaří vyrazit přes zimu...
Atomce je to jedno, dokud je v EU průmysl, co je ochoten zaplatit stabilní cenu na rok-dva dopředu, tak má atom smysl a nechá si něco na regulaci/zálohu/spekulaci na burze. Až fabriky nahradí stáje velbloudů nebo akumulace dokáže za rozumnou cenu tvrdě podržet potřebnou dobu, tak atom/uhlí půjde pryč. V tomto schématu nevadí nová atomka, co bude za draho, ta nám obchod na burze nebude prznit. Ale toto eko připuštění je jen důsledek toho ustřelení plyno handlu. LNG to jen zachraňuje za cenový ústřel, protože v dané chvíli to bylo nejrychlejší a časem se to stabilizuje.
Proto se i dělo to dlouhé přešlapování a omílání na téma, co k těm OZE pro zajištění zimy, hrála se zdržovačka tak dlouho, až by byla jediná ta cesta - sorry, zasekli jsme se, teď už máme na nejbližší dobu jen ten plyn. Tohle se postupně stabilizuje, srovná do latě, nastane normální provoz, kde už liz nepoteče proudem, ale přiměřeně, Klondike pomine (jak naše devadesátky). Jen to budeme doma ještě nějakou dobu saturovat a kdo může, tak z toho prchá přes tu svoji FVE. Nový bude akce vodík, e-mathan, ...., protože podmínky jsou zatím nastaveny tak, že dovolí zopakovat "chyby" z elektro segmentu.