Tak si kup 60GHz spoj (ubnt) a nastav freq 70GHz aby si mal z toho eband
K: Spoj 1Gbit (ne 60 GHz)
Mám k dispozici bt80, ale antény 30+60
crazyape tie vase pps....tlacime tade podstate strop ethernet portu a nic nikde neumiera a su to data od stovky klientov....takze tak...ale nevadi...kupovat v dnesnej dobe gigove e band radio to ma neskutocny zmysel, aspon sa niekto zbavi e waste, meanwhile si to ja tlacim cez tu 60tku za par korun a par watt spotreby
pintero profi linky u nas na SK robia priamo mobilkari cez 60GHz. Orange robi PTP na MK nray, O2 Slovakia to robi na AF60, AF60LR. Ziadny problem, kolko pps potrebuje jedina linka aj ked profi? Druha vec je, ze na tom predavaju max stovky mbit a nie strop portu. Ja som to nemeral ziadnym profi merakom (exfo a pod) na to menam cas. Nasadim odchadzam prec. ALe nebudem tu rozsirovat spam ked niekto chce kupit e waste.
60je někde poměrně dost zarušená a při vyšším vytížení ta trasa neběží ideálně
iTomB to byl příklad ... posaď za to celou obec třeba 400 domácností s tarifama 30-50mbps na 5G, pár desitek lidi na 60G se 100-200 megama, par "optikářů" se 300Mbitem a uvidíš, co se stane ... ono prostě není gigo jako gigo a AF 60 je na tom jeste o poznani hůře. Netvrdim ze kupovat dnes gigové spoje na 80G dava smysl, nedáva. Ale tam kde chci 700 Mbps prece nebudu cpát nejake radio za 3k bez DPH kdyz mi prez to jede x stovek domácností. To si snad uz z principu zaslouzi neco lepsiho ne ? Tak koupim třeba ip20 to ma 2,5Gb nebo erik/racom ... a do boucna jen updatnu licenci a mam 2,5,10 Gb ne ? Ja mám 60G uplink taky na min 50 APčkách a ano, mam to velice rad a jsem za to vděčný páč nebýt toho tak furt nabízíme někde 30mbit. Ale tam kde chci tlacit 700 Mbps a mám za tim x stovek pripojek bych to rozhodně nedal. S firmou 100/100 v garantu na 700m nemam problem na to posadit, pokud to neni L2 transport, který se jaksi měří ....
Jedna vec je ta propustnost... Jo najednou se da dostat pomoci 60GHz PTP na AP 1Gbit konekt za par korun, ale za cenu, ze ten spoj padne pri neprizni pocasi... Tohle se nikdy u Racomu/Ceragonu nestalo max. si podřadil rychlost, ale uplny vypadek nebyl. Mam par techto spoju okolo vzdalenosti +- 1300m. Nray pri vetsi prutrzi padal tak jsem to nahradil UBNT 60GHz LongRange a to stejne pri vetsich prutrzich... Takze jak jsem myslel, ze usetrim tak vubec zase tam pujde zpet Racom aby bylo klidne spani bez vypadku v budoucnu...
3com 3com no a ked spravis uplink na fdd spoji, potom das 60ghz na ptmp kde sa to aj tak v dazdoch odpoji a klientovi to nepojde nie ?
Povedzme si to narovinu. Pohlcuju a dumpuju ceny velke firmy...cenu za sluzbu nemozes zdvihnut ani o uroven inflacie, takze stale je z tych sluzieb menej, menej zisku, vyssie naklady na vsetko a klienti chcu viac a viac....v tomto 60tka zmiernuje naklady a nehovorme, ze nie. Dnes uz uvazujem inak po prichode zariadeni ako je wave pro, kde vies robit 2Gbit, ma to nejaku zalohu atd..cena voci 80tke alebo inemu aspon 1G spoji je stvrtina o spotrebe a konfigu ani nehovorme. Nastavovat a riesit problemy s ceragonom dakujem ale neprosim, racom je jediny fdd vyrobca, ktoreho pouzijem ked je to nutne. Kazdopadne dnes co mame ray3 na 3 az 4km mix 17 a 24ghz uz o nicom inom nez wave pro neuvazujem. Nahrada na 2Gbit stable je jedine 18ghz xpic s cenami 7 a viac nasobku wave pro plus licencia.... Pri situacii na trhu je to jedine riesenie. Draha 18tka nie je riesenie. Dnes mi 1G (real 900M) kapacita konci vsade nad 150 klientov (niekde aj pri 100 klientoch) a treba hladat nahradu, cenovo dostupnu. 80tka sa ti na 3 az 4km v dazdi rozpadne, 24ka tiez, 17tka vydrzi ale kapacita, 18tka xpic draha. Riesenie jedine poriadna 60tka so zalohou. Ano zaloha co da idealne 200 ci 300mbit takych tych 5kovych je nic moc hlavne z kapacity 1 ci 2G ale je to lepsie nez nic, radsej to chvilu bude pretazene a odozva polieta nez aby to bolo dole uplne. Vyvoj 60tky je stale, pri fdd mame co? Technologicky cele roky to iste a drahe a nikam sa to uz vyrazne nepohne nema preco, optika je v kazdej riti. Uz teraz pocuvam odpovede, ako tomu nechapem a fdd je fdd wifi to nenahradi...kludne by som fdd xpic nasadil, prezil spotrebu, konfig aj vsetko ale ludia viac nebudu platit, skor menej a to mame stale dobry platobny priemer...
Poucovat sa uprimne nenecham, ber to cisto ako moj nazor na vec...s tym, ze 60tku pouzivam od r. 2018, ray3 vo verzii 24ghz taktiez skoro od zaciatku atd...so 60tkou uplinkujem aj optiku a hla ziadny problem....este od cias LHG60. Teraz mam nahradu wave pro a hned ako bude skladom tam leti...upgrade v nizkych tisickach eur na rozdiel od fdd kde by som nechal viac ako 10 tisic eur na jednej lokalite (2 spoje za sebou)...