3com 3com no a ked spravis uplink na fdd spoji, potom das 60ghz na ptmp kde sa to aj tak v dazdoch odpoji a klientovi to nepojde nie ?
Povedzme si to narovinu. Pohlcuju a dumpuju ceny velke firmy...cenu za sluzbu nemozes zdvihnut ani o uroven inflacie, takze stale je z tych sluzieb menej, menej zisku, vyssie naklady na vsetko a klienti chcu viac a viac....v tomto 60tka zmiernuje naklady a nehovorme, ze nie. Dnes uz uvazujem inak po prichode zariadeni ako je wave pro, kde vies robit 2Gbit, ma to nejaku zalohu atd..cena voci 80tke alebo inemu aspon 1G spoji je stvrtina o spotrebe a konfigu ani nehovorme. Nastavovat a riesit problemy s ceragonom dakujem ale neprosim, racom je jediny fdd vyrobca, ktoreho pouzijem ked je to nutne. Kazdopadne dnes co mame ray3 na 3 az 4km mix 17 a 24ghz uz o nicom inom nez wave pro neuvazujem. Nahrada na 2Gbit stable je jedine 18ghz xpic s cenami 7 a viac nasobku wave pro plus licencia.... Pri situacii na trhu je to jedine riesenie. Draha 18tka nie je riesenie. Dnes mi 1G (real 900M) kapacita konci vsade nad 150 klientov (niekde aj pri 100 klientoch) a treba hladat nahradu, cenovo dostupnu. 80tka sa ti na 3 az 4km v dazdi rozpadne, 24ka tiez, 17tka vydrzi ale kapacita, 18tka xpic draha. Riesenie jedine poriadna 60tka so zalohou. Ano zaloha co da idealne 200 ci 300mbit takych tych 5kovych je nic moc hlavne z kapacity 1 ci 2G ale je to lepsie nez nic, radsej to chvilu bude pretazene a odozva polieta nez aby to bolo dole uplne. Vyvoj 60tky je stale, pri fdd mame co? Technologicky cele roky to iste a drahe a nikam sa to uz vyrazne nepohne nema preco, optika je v kazdej riti. Uz teraz pocuvam odpovede, ako tomu nechapem a fdd je fdd wifi to nenahradi...kludne by som fdd xpic nasadil, prezil spotrebu, konfig aj vsetko ale ludia viac nebudu platit, skor menej a to mame stale dobry platobny priemer...
Poucovat sa uprimne nenecham, ber to cisto ako moj nazor na vec...s tym, ze 60tku pouzivam od r. 2018, ray3 vo verzii 24ghz taktiez skoro od zaciatku atd...so 60tkou uplinkujem aj optiku a hla ziadny problem....este od cias LHG60. Teraz mam nahradu wave pro a hned ako bude skladom tam leti...upgrade v nizkych tisickach eur na rozdiel od fdd kde by som nechal viac ako 10 tisic eur na jednej lokalite (2 spoje za sebou)...