Já to klidně postnu, je to pro napriklad na 30/8 Mbits s (burstem 32/10 Mbits.). Vytvoří to mangle a queue tree pro down i up. A pak si ho v queue přetáhnu jen do skupiny daného vysílače. Kde je nadřazená queutree třeba vysílač 1 kde je down 360Mbits a up 360 Mbits a tam nahážu klienti s těmahle 30 mbits rychlostma.
Já už to, ale takto nepoužívám. Já jenom na hlavní GW shapuju celé rozsahy /24 na apčku v queue tree (Něco jako že celá /24 má 100 Mbits PCQ per klient z max rychlosti sektoru a nadřazené queue tree pro tyto /24řky je max uplinku, to abych nepřetekl uplink linku). Tak je třeba Vysílač 2 s uplinkem 360 Mbits (např. RAY2) nbeo 1000 Mbits (např 80G,60G) a pod tím je sektor1, sektor2..sektor X, každý sektor má /24 s PCQ 100Mbits z těch 360Mbits.
A u každého vysílače je RB4001 nebo 4005 a ta dělá SQ (typ fq codel) pro každého klienta na AP. Snažím se omezovat co nejblíže ke klientovi.
Sámo se to dá doupravit s JUMP, např. nejdřív /24 a pak teprve klienta, ale otázka výkonu kolik máš.
tohle je tedy skript, který jsem používal když jsem ještě omezoval na hlavní GW. Můžeš si udělat další QUEUE type na jiné tarify a poupravíš skript
/queue type
add kind=pcq name="PCQ Down_30M" pcq-burst-rate=32M pcq-classifier=dst-address pcq-rate=30M pcq-total-limit=10000KiB
add kind=pcq name="PCQ UP_30M" pcq-burst-rate=10M pcq-classifier=src-address pcq-rate=8M pcq-total-limit=10000KiB
a přidávací skript, kde vyplníš jen JmenoKlienta a IP
# zde nastav jmeno, ktere se pouzije pro popis a znackova a QUEUE tree
:local popis
:set popis "JmenoKlienta"
# zde nastav jaka je IP klienta
:local ip
:set ip 172.30.69.250
# zde je jmeno, ktere se pouzije pro oznackovani
:local mark
:set mark $popis
/ip firewall mangle
add chain=forward src-address=$ip action=mark-packet \
new-packet-mark=($mark . "_UP") passthrough=no comment=$popis disabled=no
add chain=forward dst-address=$ip action=mark-packet new-packet-mark=($mark . "_Down") passthrough=no comment="" disabled=no
# *********************** QUEUE TREE ***********************
# zde nastav jmeno, ktere se pouzije pro oznackovani
/ queue tree
add name=($mark . "-DOWN") parent="Download" packet-mark=($mark . "_Down") \
limit-at=10M queue="PCQ Down_30M" priority=8 max-limit=50M burst-limit=0 \
burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no
add name=($mark . "-UP") parent="Upload" packet-mark=($mark . "_UP") limit-at=10M \
queue="PCQ UP_30M" priority=8 max-limit=15M burst-limit=0 burst-threshold=0 \
burst-time=0s disabled=no