TTT Kalkulacka tak ako aj pri inych pasmach nepusti. Ako idu roky tiez nasadzujem latku pouzitelnosti inam.
Zacinalo sa na LHG 60 r1 - a relativne stable to chodilo na 1500m....presiel cas mame LHG 60 r2 a to uz na 1000m zavieram oci...prisiel nRay...hovorim stable do 1000m. Dnes uz nray dam max na 500m a posledne som na tom staval klienta PTP na 1100m a zabila to prva zimna namraza z dazda. Logicky ked si zoberem EIRP vykon tak v PTMP je to len a len horsi...rozdiel je 15+dB. Dalsia vec, sektor vyzaruje tak ostro jednotlive laloky, ze na klientovi je to podstatne viac vidiet nez na 5GHz. Je to rovnaky problem ako na beznom patch array sektore, len 60GHz tento problem zvyrazni a to presne. V istych pripadoch sa teda stane, ze rozdiel chybajuceho vykonu resp signalu je aj daleko viac nez 15db. Z toho vychadza, ze ak PTP na 1km je so zavretymi ocami, tak chybajucich 15db+ so sektoru bude horko tazko na 500m a realita mikrotiku a ich HW na sektor je este horsia.
Tachyon ma hlavnu vyhodu v cipsete a pouziti kanalov. Pouzivat to na 68,69 GHz je uplne ine cast problemu s vykonom/signalom/utlmom sa vyriesi ale zakladne problemy tam stale su...rovnake. UBNT detto.
Pri UBNT som skusil vacsinu dostupneho HW a dneska AF60 LR ktore sa davalo na 1,6km max, sa dava prave ako nahrada za mikrotiky na 1km.
PTMP mame nasadene na UBNT wave, po pripojeni klientov, nejakom teste, zvazeni ceny a problemov a naslednom zvyseni ceny za HW klientov sme to odpisali a dalej to neplanujeme pouzivat.
Aby som to dokolecka opakujuce zvanenie uzavrel.
(moj nazor, nazor nemenim !) 60GHz bez zalohy inym pasmom na PTMP pre koncovych klientov je nepouzitelne. Zit tu v tom, ze jednu zimu to klientovi nepojde aj desiatky hodin a druhu zimu to mozno prezije naozaj robit nebudem.
Stavat tu mikro APcka kvoli kratkej vzdialenosti v dobe, kedy je problem riesit akykolvek novy najom, kedy sa majitel objektu, kde je najom zle vyspi a posle ta prec a tvoje 60Ghz sny sa rozplynu....
Vysvetlovat klientom neustaly vseobecny jav nahuckany od mobilkarov a pod, ze bezdrotovy internet vypadava v dazdi, v snehu ci dokonca v hmle....vysvetlit im logicky a trocha technicky, ze to nie je mozne (5GHz)
Vlastne obchodnici mobilkarov maju pravdu, musim im to uznat....