Zdravím. Ohledně nabíjení Lifepo4 pod 0 st. C bych byl opatrný. Prodal jsem jich už tuny a u všech modelů a výrobců je v PDF rozsah Nabíjení omezen pouze nad nulu. Pro jistotu jsem napsal do fabriky mého dodavatele o aktuální stav a potvrdil mi, že to platí. Nasvědčuje tomu i to, že přední výrobci BMS mi dávají k BMS topné elementy pro vyhřívání článků, vč. řízení.
Těžko říci, kde je pravda, zkoušet to nebudu. Pokud by to někdo garantoval a byla by to pravda, bude to velký krok pro lidstvo, protože tohle omezení je to jediné, co brání přechodu z olova na Lifepo4. Kdo jednou zkusí Lifepo4, už nebude olovo chtít ani vidět. Nechce se mi to počítat, ale při dnešních cenách to snad vyjde i levněji, nehledě na to, že k tomu máme spoustu BMS s dálkovou správou z mobilu za pár korun, vč. vyhřívání. Dále pomíjím to, že olověná baterie má při podvybití pod 10,5V trvalou ztrátu kapacity klidně i 30 procent a i když k tomu nikdy nedojde, za dva roky je skutečná kapacita podstatně nižší. Většinou je olovo po 4 letech na vyhození. A tahat 200Ah na půdu v olovu a Lifepo4 je taky něco úplně jiného. Pro vnitřní aplikace je dle mého Lifepo4 jasná volba, ani údržba není třeba žádná.
Ohledně popisu nabíjení v mrazu při výpadku sítě - tohle částečně sedí, (řekl bych částečně, protože po nahození Eon-u je baterie promrzlá a zrovna tehdy do ní asi půjde max. proud), ale mám dojem, že tady naplákali spíše provozovatelé venkovních aplikací s dobíjením ze solárů. A tam by to eventuelně někdy vadit určitě mohlo. mpcz, 22apr2024