Zdravím pánové! Aktuálně řeším potřebu upgrade jednoho spoje na 7,2km, který je teď postaven na Ray2 10GHz. Jeho kapacita už ale přestává být dostačující. Mám problém s velikostmi antén - na vysílací straně může být jen max. 45cm parabola. Na příjem by mohla být i 90cm... Potřeboval bych tam dostat 1Gb/s... Koukal jsem po Ray3 10GHz, ale to dle výpočtů moc nevychází a 17/24 je tam zarušená, protože tam konkurence má v souběhu BTH.... Do licence se mi úplně nechce, protože s 20dB výkonem v 18Ghz to bude raketa... Ještě mě napadl Erik v 10GHz. Má s tím někdo zkušenost? Nemáte typ na něco, na čem by se to dalo postavit bez licence? Předem moc děkuji za info!

drakgon Erik funguje skvěle a kdybys chtěl, měl bych jeden rok starý, který by se dal posunout, protože přestal být potřebným :-) Antény mám teda 60/90. Ale to se dá řešit.

Pokud tam v 10 GHz není rušení ve 112 MHz kanále, tak to gigabit dá a jede skvěle.

nasazoval jsem tyhle Eriky 2 ... vždy to byl průser.
      Na 983Mbps je potřeba 2048QAM na 112MHz - citlivost -54dB
      SNR pro 2048 QAM je 39dB!
      tedy šum na 112MHz pro spolehlivou funkčnost ( BER 10^-6) musí být -90dB ... v českém éteru nedosažitelné.

Pokud naklikám tenhle spoj do kalkulačky - s legálním EIRP ( já vím jsem bláhový ) to ani není uchoditelný. Výpočet je -61,7dB
      pokud dám +10dB - jsem na citlivosti
      pokud ho opískuju co umí ( při tomhle QAMu je to +27dB ) jde na -37,7 ( rezerva na únik 16.3 dB)

Pokud se bavíme o tom že postavíme 2*112MHz kanál v xpicu tak stačí 64QAM s citlivostí -69 a SNR tam je 24dB.
      navíc díky nižšímu QAMu dostaneme navíc další 2dB v Max výkonu.

Ericsson dělá dobré spoje, nerozporuji a 10GHz která je jinde koordinována funguje skvěle. V českém éteru to ale není papírová záležitost.

kmotrik Děkuji za odpověď! To, že se nevejdu do legalu, je mi jasné... Ve stejném směru by to mělo být nezarušené. Co by mohl být problém, je na mojem stejném stožáru bude ještě jeden Ray2 10GHz asi 30°do prava, ale to by snad úplně nadit nemuselo.

Co by jsi tedy doporučil na danou aplikaci? Licenci 18GHz?

Mám na 7 km spoj na 60/60 v XPIC, 2x 1 Gbps a úplně v pohodě.

drakgon
          řešil jsem stejnou situaci - nakonec se vzalo siae v 18GHz
          cena za licenci v xpicu a 110MHZ je s koordinovanou 0dB 16800,-

s 0dB je tam 5,2dB rezerva ale od toho máme přece ATPC které je při dešti dovolené a čtu ho toleruje.

Siae alfoplus2 - italský peklo a " jen " + 15dB Max výkon
          Ceragon IP50C - docela v pohodě a +23dB Max výkon

Pořizovací cena 10GHz v Xpicu na 6363 vs 18tka IP50C bude hodně podobná.

klid za 17k ročně kdy vím že ta 18tka pojede a když bude průser má si kam přitopit.

Jestli chceš budem se zbavovat Alcomy MP600x v 18 GHz anteny 90cm, licence 900 Mbps.

drakgon mam erika na 10ce naprosta spokojenost nez sem ho nahradil 80kou.Jestli chces tak bych ho i pustil.

kmotrik Moc děkuji za srovnání! Tu 18ku taky zvažuju, ale nemám tím směrem jinou 10ku a tak se k ní zatím přikláním. Ty ceny jsou opravdu podobné... Jen by se potom neplatila licence... Ale jak říkáš.. koupíš ti tím jistotu...

sodar2 Děkuji za nabídku, ale Alcomu ne...

kozlicek Děkuji za info, zítra budu řešit nabídku, co mi přišla před tebou. Jaké máš k tomu prosím antény? Děkuji moc za info!

kozlicek

cmgn

Pánové, smím se vás zeptat, kolik ten spoj vůbec stojí? Nemáme žádnou zkušenost, klidně do PM, ale časem něco takového budeme taky potřebovat, předem díky.

kozlicek 120k za nový nebo od vás? (myslel jsem cenu od vás)

Zdravím. Taky bych jeden spoj 10Ghz Erika koupil.

drakgon to ze neni stejnym smerem vubec nehraje roli. Pri planu osadit 112MHz a hnat to na 2048QAM je proste parametr SNR vrazedny.
                    Ani opacna polarizace nepomuze protoze to je “jen” 20dB

Protoze 112MHz je CELA sirka pasma a 2048 QAM je masakr.

Z gigovyho spoje kterej je na 5km jsme na 2*60cm parabolach vyzdimali 240/200 Mbit.
                    Na 112MHz nefungovala ani interni komunikace mezi spoji. Signal byl ale nebyl schopny se domluvit.
                    Pak zacalo temer tydenni lazeni.
                    Co musim ericssonu vytknout ze dovoli na radiove strane nastavit cokoliv. Tim ze je to spoj urcen do licencniho pasma.

Jestli mas o 30 stupňů jiný spoj nepocitej s 2k qam ani náhodou, to se uslyší ty spoje. Popravdě já bych se celkem divil i 1024qam na 112mhz v 10Ghz … šel bych spis do 18Ghz.

• cmgn replied to this.

crazyape zajímavý. Mám na site několik desitek okolo a přitom z nej jde 10 GHz 2x 112 MHz v XPIC na 7 km se 60/60 a stabilně jede 2x 1 Gbps…

cmgn muže byt u vás čistéji ale tady je 10g celkem peklo

• cmgn replied to this.

📡 Telekomunikace.cz